Spiderchick

Spiderchick bloggtipsar
När man som bloggare "fläker" ut sitt liv på internet kan det vara en bra idé att ha en gräns för vad man ska dela med sig av och inte.

Här kommer några tips på hur du kan vara personlig i din blogg, utan att bli för privat.

1. "Lite men inte allt" infon.
Det klart att dina läsare ska ha ett hum om vad du gör om dagarna, vart du bor, din relationsstatus osv. Annars blir bloggen totalt ointressant. Men de behöver inte veta dina exakta rutiner, din adress eller namn på alla dina vänner. Tänk på att det finns sjuka människor där ute, dela med dig lagom mycket!

2. "Lite men inte allt" fotografierna
Har du till exempel varit på middag är det såklart kul om läsarna får se foton också. Men istället för närbilder på samtliga vänner kan du visa vad ni åt, festdekorationer, antal skor i hallen, din outfit eller dylikt. På så vis får läsarna känslan av hur tillställningen var, detta utan att du viker ut dina omgivning.

3. Fråga först!
Vill du ändå ha med dina vänner och bekanta på bild i bloggen ska du självklart ALLTID fråga först innan något publiceras (detta gäller även facebook). En del vill gärna synas, andra inte. Respektera var persons önskan.

4. Lämna ut dig själv, inte andra.
Det är helt okej att du gör dig lustig på din egen bekostnad, men det kan bli fel om du gör dig lustig över andra. Om någon i din närhet skulle göra något roligt/pinsamt/korkat (hey! det händer) skriv gärna om det men låt personen vara anonym.

5. Lämna inte ut din arbetsgivare
Har ditt jobb inget alls med bloggen att göra, håll dessa faktorer isär. Din arbetsgivare kanske inte alls vill förknippas med ditt varumärke? Dessutom - går du ut med företagets namn blir du automatisk en ambassdör, vare sig du vill det eller inte. Är det ett ansvar som du vill axla?

6. Tänk på google.
Är du tveksam till om du ska blogga om ett visst ämne - tänka google! Om någon söker på ditt namn nu eller i framtiden, vill du då att just det där inlägget ska ploppa upp? Tänk även på din familj, om någon googlar DERAS namn vill du då att din blogg ska hittas? Antingen är svaret ja eller nej. Bara du vet.

7. Följ magkänslan!
Viktigaste punkten av alla - följ din magkänsla! För en del känns det bra att blotta hemmet, för andra är det helt otänkbart. För en del känns det okej att blogga om barnen, medan andra tycker det känns fel. Det är helt olika. Du känner i din mage vad som är rätt.


Anna

Jag håller verkligen med dig! Men det där med relationsstatus är jag inte riktigt överrens om. Under våren har jag dejtat en kille, men just då han och jag har ett förflutet och inte riktigt varit på det klara om oss har det fått strykas helt. För det var alltför privat för mig, sedan att antydningar kring det hela har slunkit förbi må vara hänt.

Men sen kan det ju bero på vilket syfte den egna bloggen har också såklart... Hade jag drivit en relationsblogg hade det ju inte direkt funkat med att utesluta honom. Poängen hade fallit rätt snabbt då...

Det med google och arbetsgivare håller jag fullständigt med om! En del saker är inte lämpade för vem som helst att hitta om mig. :)

Diana

Jag tycker nästan att det ska vara 18-årsgräns på bloggande. Många unga bloggar idag men få tänker på framtiden... Man tänkte kanske inte alltid på konsekvenserna i den åldern.

Tycker dina tips är jättebra! Jag följer dem med!

spiderchick

Anna: Ja jo de klart. Jag håller med dig.Med relationsstatus menar jag kanske mer om man är singel, gift, sambo, ensamstående... kan ju vara roligt för folk att veta så vet man även på vilket sätt man kan relatera till personen :-) Jag tenderar till exempel att relatera bättre till andra mammor just för att jag själv är mamma. Där med inte sagt att jag inte läser singelbloggar skriva av unga balla tjejer eller allt där emellan, becuz i dooooo! Jag läser massa olika typer av blogs :-)Kram

S

Anna

Svar: Ja men absolut! Det kan jag nog hålla med om. Är nog mer privat än vad jag själv hade velat se i bloggar ibland. Hehe. Men det tror jag kan bero på en utbildning som gjort mig mer eller mindre nojjig kring vad jag skriver om mig själv på nätet... Det är läskigt många som kan se det man skriver när man tänker till kring det...

nyman

bra tips! du verkar så sund.

Rumlan

Mycket bra. MYCKET BRA! Kärlek till dig <3

MAMA MAD

Skit bra inlägg. Efter dem principerna jag bloggar.

Mim

Hej spidertant!

Tycker som du,många är alldeds för intima om vad dem gör och tar bilder på såndant som är privat egentligen..

Är du med och tvälar på nellys roliga tävling? Kan du inte lägga upp ditt bidrag så vi får se isåfall?

Här är mitt,rösta gärna om du gillar den :)

http://nelly.com/se/designyourdress/?obj=xlbtSXBHqKAVnYWEIMqdyLZ8C1EYX79IfX3wv24b04wmPGpXRVyF#Gallery

Mim

Gah,jag blir galen på stavfel så ser jag att jag har stavat en massa fel själv. Karma? haha :)

Angelica vecka35

Håller med dig, det är vettiga tips ! (:

Katja

Vilka bra tips!

Miss E

Smarta tips, jag önskar att fler av de yngsta bloggarna kunde se dessa tips! De som är typ 10-11 år, de har ingen koll alls på vad de gör och hur det påverkar!

AnnaWK

Det här borde alla läsa innan de startar en blogg. Tror inte alla tänker på att det som laddas upp på nätet stannar på nätet.

spiderchick

Mim: Jag är icke med och tävlar, men lycka till till dig :-)Kram

S

heidi

haha jag känner nästan att min blogg är för privat. förnamn, ja visst (fast vem vet om det verkligen stämmer?) men där dör det nog ut. Hur jag ser ut, ålder, vilket land eller stad...nej, nej det finns inte direkt tillgängligt.

Kanske borde vara lite mer personlig, ett tips att överväga. Dock är min blogg mest en ventilation för mina författardrömmar/mitt fantasifulla hjärta.annars tycker jag att fler borde tänka på dina ytterst vettiga tips. vi förlorar ju vår individualitet och personliga gräns via alla bloggar. egentligen, rätt sjukt.

Mim

Spiderchick:tack,lär säkert behövas då jag verkar vara den enda utan blogg;P

Btw så vill min iphone inte skriva spiderchick, den försöker ändra det till sporer gick. Haha!

Fru B

Jag följer också ungefär dedär reglerna, men jag är kanske lite väl extrem :) men jag vill ju bara bevisa att man kan blogga utan att sälja hela sin själ på internet :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress