Spiderchick

Så korkat
Min kompis har en son som är ett år. Han är go, glad, söt som socker med blonda lockar och pigga ögon. Han är liten också. Liten till växten.

Precis som andra barn kan vara stora till växten. Alla barn är olika!

Men just den här "litenheten" är det tydligen svårt för en del människor att ta in. Flera gånger har min kompis blivit utfrågad angående sonens storlek. Nu senast förra veckan.

Okänd kvinna: Men guuuuud vad liten din pojk är!
Min kompis: Eh... ja.
Okänd kvinna: Hur gammal är han?
Min kompis: Ett år.
Okänd kvinna: Men guuuud är han sjuk???

När min kompis berättar om dialoger likt den här blir jag chockad. Chockad över att vuxna människor, ofta med egna barn i släptåg, kan vräka ur sig sådana saker.

Jag tycker inte att man ska "blunda" för sådant som möjligen sticker ut från normen. Men det är skillnad på att vara välmenande nyfiken och på att vara en idiot.

Att stövla fram till någon man inte känner och fråga om dennes barn är sjuk är så korkat att jag inte finner några ord.


antonia

vad elakt ;o

Lizette

Håller med till hundra!!! Min dotter tillhör också "småväxta barn" 2700 gr 47 cm lång när hon tittade fram och trots stadig kurva uppåt så växer alla andra om henne.. :P Just nu har lilla fröken storlek 68 i sina kläder i alla fall.. härligt att någon tar upp det här även om jag aldrig fått negativa kommentarer, däremot när jag var gravid och aldrig blev riktigt stor? OJA!!

Linda

Åh det där känner jag igen.. Min äldsta tjej (2 år) ligger två kurvor under normalkurvan. Folk har ifrågasatt om hon får tillräckligt med mat, om vi är rädda för att ha ett tjockt barn (!!!), om hon är sjuk, ngn hintade om att hon kanske är dvärg. Att hon vägde 2,6 när hon föddes kan ju spela roll... Samt att båda jag och hennes pappa är (ja iaf VAR jag) smala och jag är rätt kort i rocken, det spelar tydligen ingen roll... Folk tar sig såna j**la friheter... :-/ Att lillasyster (7 mån) "bara" är en kurva under verkar iaf vara accepterat.

♥anna♥

Ja det håller jag verkligen med om! Stackars henne att behöva utstå såna nötter..

En Liten Emma

Håller med, riktigt korkat. Vissa människor har ingen spärr.. Hoppas att din vän inte tar åt sig!

Anna

Håller verkligen med! Jag låg alltid under kurvan under hela in uppväxt vilket ständigt har ifrågasatts. Dessutom har jag alltid gullats med. Nu är jag 22 och fortfarande liten. Inte på något onormalt sätt, men kort och smal och ser allmänt ung och liten ut. Och tydligen är det mer accepterat att gå fram till mig och ifrågasätta min litenhet än att gå fram till någon åt det större hållet och ifrågasätta det motsatta. Man önskar att folk tänkte lite ibland.

spiderchick

Anna: Ja alltså vissa... Vissa kan inte tänka alls tror jag? Jag förstår mig verkligen inte på folk som blurpa ur sig sådana dumheter till människor de inte ens känner??Som sagt jag finner inga ord över hur korkat det är.Linda: Usch så tråkigt, hoppas du kan blocka dessa kommentarer!Lizette: Jag hade en stooor mage och fick höra det, varje varje varje dag. Kan vi inte bara acceptera att alla är olika?Kram te er

Spider

Matilda

Alla är olika stora, barn som vuxna. Din kompis är den bästa mamman till hennes barn! Folk som tycker annorlunda kan ju ta sin åsikter och dra dit pepparn växer.

vickanHej tjejen :) Kan du vara söt och nominera mig till årets blogawads? :D Kram Viktoria <3http://pinklaadyyw.blogg.se/2011/june/nominera-mig-till-arets-blogaward.html#comment

andrea

Människor har plötsligt så mycket åsikter när man har barn eller är gravid. När min son föddes var han 53 cm och vägde 4,3 kg, ganska stor kan tyckas, men han har aldrig varit särskilt rund, utan tvärtom ganska slank, däremot ser han lång ut. När han var 3 månader var vi på BVC för längd och viktkoll, både vikt och längd checkas av i själva "väntrummet" där det alltså sitter andra föräldrar med sina barn. När vi är färdiga och jag håller på o klär på lillen ser jag att det är en familj som sitter och stirrar på oss, när jag kollar på dom ursäktar sig mamman och frågar hur gammal min son är, varpå jag svarar att han är 3 månader, sedan följer ett riktigt hånande asgarv från båda föräldrarna och ett "OJ! men han är ju så STOR!". Jag sa bara "jaså", jag visste liksom inte hur jag skulle reagera, vad tänkte dom egentligen, vad var det dom ville ha sagt? Dom fick det att låta som att min son var världens jättebebis, vilket han varken var eller är. Nu har många av dom andra barnen i samma ålder både kommit ikapp och vuxit om min lille kille som hunnit bli 10 månader, 78 cm och 9,5kg. Jag får höra att han är stor, att han är så smal, att han är väldigt lång, ja allt möjligt, men till 90% består kommentarerna oftast av att "han är så söt", vilket såklart är jättekul att höra. Min kille följer kurvan precis som han ska, alla barn är individuella, det borde väl folk veta vid det här laget tycker man. Lustigast är ändå att det är folk UTAN barn som har mest åsikter.

sarah

Det är konstigt att från den dagen du blir gravid tror alla i omgivningen att det är helt OK att kommentera och tydligen fortsätter det även när bebisarna kommer ut, VAD får dom att tro att det är ok? jag har en kompis vars son var lika lång som 1 åring som min var när han va 7 månader...Min kille är stor och hennes ligger lite under alla är olika barn som vuxna. Har funderat på det här många gånger hur folk tänker?

Sara

Jag håller helt med dig!

spiderchick

Andrea: Usch nu blir jag så där kokande arg igen när jag läser din kommentar... Hur kan man göra så som vuxna människor?? Fattar inte folk att ord sårar? Hur kan man kommentera ett BARN!? Idioter.Kram till dig!

Spider

andrea

spider: Jag vet inte vad vissa tänker med, dom verkar inte tro att det dom säger kan såra någon. Det var väl ändå på sätt och vis "tur" att det här hände när han var 3 månader och inte när han var 3 år, då hade han ju förstått själv. Jag blir så arg och ledsen när jag tänker på att det faktiskt finns föräldrar som säger såna här saker till sina egna barn. Jag hade en tjej i min klass när jag gick på mellanstadiet vars pappa ofta sa till henne att hon var "för tjock". Jag tyckte så synd om den tjejen, vi brukade umgås ganska mycket och en dag när jag hade följt med henne hem hade hennes pappa köpt semlor, men den här tjejen fick bara en halv för att hon inte "behövde mer". Där satt vi, jag, hennes lillasyster och hennes pappa, med varsin hel semla medan hon bara fick en halv. Jag fick så dåligt samvete att jag bara åt halva. Usch, den där pappan alltså, jag minns att jag avskydde honom. Han är förmodligen en sån förälder som inte bara klankar ner på sina egna barn, utan även på andras och jag har svårt för att bestämma mig för vilket som är värst.

Sandra

Oj.. En del tänker inte längre än näsan räcker.. Eller tänker inte efter före så att säga. Säkerligen är deras motiv ej att mena ont, men oj vad ont det gör!Satt själv på en personalmidsommarlunch när en tjej satte sig brevid mig med världens sötaste tjej med sig! Hon var så med liksom och när samtalet kom in på hur många år är du, hur många fingrar? höll jag upp tre och viskade 3? Visade sig vara 1 snart två och jag tänkte wow! Vilken skarp tjej! Men vågade ändå inte säga det till mamman för känsligt med ålder ju!Haha för finkäsliga är en del, för burdusa är andra, men alla är vi varelser som inte vet bättre :)Håll i din goding och ha överseende för ej bättre vetandes kommentarer :)

Sandra - mamma till Sebastian & Simon

Sånna kommentarer får jag om min älsta son också. Han har alltid varit liten och smal. Folk brukar fråga om han äter dåligt just för att dom tycker att han är så smal.

Jag brukar bara svara att han är frisk, mår bra och följer sina kurvor perfekt!

Karlskronamamman

Vilka idioter det finns!

Har själv en liten (men tuff) tjej.

Hon är snart två, har stl 80 och väger 9 kg. Hon var "normalstor" när hon föddes, 49 cm o 3200 gram.

Tack o lov har jag aldrig fått höra att hon ser sjuk ut men får väldigt ofta kommentarer om att hon är så liten....äter hon som hon ska?//Hanna

Yohanna

Visserligen så har jag bara sett din son här på din blogg,men så himla liten är han väl inte? har inte reagerat på det iallafall, eller är han verkligen det?

Spiderchick

Yohanna: Det är inte MIN son min kompis son som det står i inlägget ;-)// Spider

Anna

Var barnvakt åt en kompis barn som har cancer och en kvinna i hissen vi stod i frågade litet. Hon avslutade utfrågningen med att fråga "så vad är hans chanser för överlevnad?". Hon frågade alltså den hon trodde var mamma till ett cancersjukt barn om barnet kommer att överleva. Herre..gud. Folk har ingen skam i kroppen. Mammor får ta mer skit än någon annan "folkgrupp".

andrea

Anna: Fyfasen vilken kärring om jag ska uttrycka mig milt. Jag skulle nog inte ha kunnat hålla mig ifrån att klappa till henne i ett sånt läge. Vad är det för jäkla fråga egentligen, SÅ GÖR MAN INTE!

Spiderchick

Sandra: Alltså - samtalar man med ngn/träffas på ngt vis så är det klart man kan fråga om man undrar över saker! På ett fint sätt kan man fråga.Jag träffade en gång en mamma på öppnis vars barn bara hade en arm. Jag frågade vad som hade hänt och mamman berättade att han var född så, med bara en arm. Vi pratade lite om saken och sen var det inget mer det. Inget konstigt liksom.Hade jag sett mamma och barnet på stan hade jag knappast sprungit fram till dom och skrikit MEN HERREGUD VAD ÄR DET FÖR FEL MED DITT BARN ÄR HAN SJUK??Hänger du med? :-)Sen är det absolut inte min sak att bestämma vad folk får fråga/säga och inte. Men vissa är bara så korkat okänsliga.Kram

Spider

Sandra

Spider-tror mamman blev glad över att du frågade och att få prata om det, berätta. Jobbigt att låtsas som inget liksom. Modigt av dig! Och du har rätt - man känner när det är läge eller inte.. Själv bråttas jag med att alltid tro att det inte är läge - för finkänslig, även om det skulle gynna motsvarande att få prata. Det var som när en arbetskompis berättade idag vad hennes terapeut rådde henne om. Jag ba' (inom mig, menne går du oxå? Hur e han/hon?) men jag sa inget. Fastän hon bjöd in!

Och spider- neh jag e inget allvarligt "knäppo" jag är bara utbränd, därav terapeuten :)Tack för att du är så supergullig som skriver härliga inlägg och tar dig tid att svara på kommentarer.Tror att många som kommenterar eller säger saker gör det utan större eftertanke dock, ni vet ju själva om era småttingar mår gott, så försök inte ta åt er, livet blir så mkt lättare!Ibland orkar jag inte alls leva som jag lär och då är jag faktiskt olyckligare. När jag orkar vara sann mot mig själv och följa min inre röst är det såååå mkt lättare och framför allt härligare. Det är enklare att höra andras muäissriktade kommentarer. Bara tips, yey? :) till alla! Kram!

Åsa

kommer man någonsin sluta förvånas över en del människors dårskap..uppenbarligen inte :/

otroligt oförskämt av denna vuxna kvinna som borde veta hur man för sig...

kram Åsa

Fanny

Lika jobbigt är det när folk kommenterar hur " rund och hur mkt min dotter väger" hon väger runt 12 kg och är 80 cm lång, fyller ett på lördag. Hon gillar mat helt enkelt :)

E

min kompis var väldigt stor när han föddes, han vägde över 5 Kg och blev omnämnd som 2månaders-babyn av alla på BB....inte så kul tyckte hans mamma som fått barn för första gången. Under hans uppväxt sedan sköt han i höjden rejält, var lång och lite grov, såg ut som 5 när han var 3 osv. Detta resulterade i att folk frågade hans mamman om de hade fått ett barn som var utvecklingsstört, eftersom han var så efter alla andra barn i hans ålder!!! Men va fan!!!! Som sagt, man får tydligen inte sticka ut varken nedåt eller uppåt för då är man "felande" belv sjukt förbannad när han berättade detta för mig iaf. Det som många redan skrivit kan inte sägas nog många gånger, alla barn är olika men har trots detta samma värde och många gånger måste man nog tänka till en extra gång innan man fäller en idiotisk kommentar.

Gladayoyo

Fruktansvärt! Vi har aldrig blivit påhällde ute men BVC flåsar oss ständigt i nacken. Min son är liten. Han vägde 2100 när han föddes. Jag vägde lika lite när jag föddes och har varit liten och smal hela mitt liv. Ändå är det ständigt iproppande sv mat och frågor som: Ger ni honom ordentligt med mat? WTF, skulle jag inte ge mitt barn mat? Nu ska vi till läkare och hoppas att de en gång för alla slår fast att det inte är ngt fel, han bara ÄR liten. Man känner sig som en dålig förälder och stackars din vän som blir påhoppad ute, ge henne styrka från mig!!

karin

sånt här med normer blir jag arg över. angående barns längd, vikt etc har jag viss förståelse för att vissa mått kanske bör finnas, för att kunna upptäcka "sen utvevkling" och liknande. men å andra sidan, vad är det man jämför med? det är ju enbart hur befolkningen är/ser ut genomsnittligt. blir förbannad över att genomsnittligt alltid ska likställas med "normalt"

ladynova

Förstår inte vad som ger vissa människor rätten att säga vissa saker. Tänker man inte innnan??

N

Det värsta är väl att deras barn tar efter också...Jag har en dotter född i v.24 som fyller fem år i höst.Hon är liten till växten (vilket inte är konstigt med en så tuff start på livet) och hennes lillebror på tre år har precis vuxit om henne. Under vårterminen har hon ofta kommit hem och berättat att de andra barnen på förskolan retat henne för att hon är liten, sagt att hon är en bebis och därför inte kan vara med på deras lekar :(

Nathalie

Min dotter har alltid varit liten! När hon kom vägde hon inte mer än 2700 och var 47 lång nu är hon 6 år och är fortfarande liten hon har kläder som räknas till 4 åringar. Det är inge fel på henne alls, alla är som sagt olika. Om någon hade sin unge med sig när de vräkte ur sig något sådant så skulle jag fråga tillbaka "nej men är din sjuk, han har så kort/lång näsa?!! =P Lika dumt.....

The Swedish Cody Source

Spana in bloggen om det australiensiska stjärnskottet Cody Simpson! www.aboutcody.tk

modehallen - Mode som alla tycker om!

Hejsan!Gillar du mode? det tror vi. Det här är en blogg som vi visar mode från överallt!, vi kommer även visa upp det folk tipsar oss, börja läs våran mode blogg "ModeHallen.Blogg.se" Och tyck själv!

tjofftjoff

Men gud vad fräckt!! :O

15 ÅR OCH GRAVID

söt bild :)jt

jaa ojoj.. söt bild iaf! :)

MAMA MAD

Idioti! Jag blir så arg när jag läser. Med min son var det tvärtom. Folk ifrågasatte vad jag gav honom och det pratades om fetma! Fetma på en 3 månaders bebis..Jomenvisstserruatte..

Zebran

Oooh, det där känner jag igen allt för väl då två av mina tre barn är väldigt korta och som sagt, vissa verkar ha lite svårt att acceptera faktum att vissa människor är korta helt enkelt. En fd granne kommenterade ett tag VARENDA gång vi sågs ute på gården, gärna över huvudet på ungarna också som ändå var 4-5 år då och alltså förstod vad hon sa "Men guuuu vad småååå de är dina ungar!" "Va, är han verkligen 5 år? Och sådär liten?"En gång frågade jag henne om hon ville att jag, för hennes skull, skulle lägga dem i en sträckbänk och se om de blidde något längre, och sen nämnde hon det aldrig igen. Pucko!

Lovis

Åh vad jag känner igen detta.

Min tjej är inte heller sådär jätte stor, hon var 7 veckor tidig, och även om hon nu har "vuxit ikapp" så är hon fortfarande lite mindre, men inte mindre än alla.

Sen finns de ju också samma problem fast åt andra hållet. Har en vän som har en son som alltid varit ganska lång, större än sina jämngamla, nästan lika stor som de som är ca 2 år äldre, men då när han börjat prata och göra saker så har folk ofta trott att han är handikappad eller nått sånt, bara för att han ser ut som fem men är som vilken vanlig 3 åring som hellst. Rätt sjukt de med.

Cissi

Har också en liten minidotter... och får SÅ mycket kommentarer om hennes storlek - min bästa är en dam som frågade hur gammal hon var och när jag svarade att hon var 11 månader frågade damen om jag "var säker"... Helt klockrent! Hur tänker man då?! Nä, har ingen riktig koll på när jag klämde ut henne?!har några vänner vars 4-åring tillslut började må dåligt över folks kommentarer om att hon hade lite hår. Tillslut sa hon som svar på hur gammal hon är, "4, men jag har inte så mycket hår" Tror många vuxna glömmer att barn förstår och hänger med mer än man tror!

Malin

Vår dotter föddes 4 månader för tidigt och var ju förstås liten och vi har fått höra det mesta skulle jag tro. "Roligast" var nog tant Agda 80 år som när vi var på Apoteket stack ner näsan i vagnen och frågade hur gammal hon är, jag svarade och hon tittade frågande på mig och sa "nä det kan inte stämma". Precis som att jag inte skulle veta hur gammal mitt barn är.

heidi

sånt gör en helt enkelt bara så otroligt arg, ärligt talat, kan inte ens vuxna människor vara lite mer finkänsliga?

känner själv en tös på 6 år som hela sitt liv varit väldigt stor för sin ålder, just nu ser hon ut att vara runt 8 år och är nästan lika lång som en 10 årig liten tjej som är en gemensam vän.

och hela livet har denna lilla 6åring fått stå ut med att bli behandlad som lite efterbliven, vimsig, kontrollös osv för att hon inte har samma tankeförmåga, kroppskontroll och mognad som två år äldre barn. Hur fel är inte det?

t.ex åker hon skirdskor i en klubb där jag är tränare, och jag vet inte hur många gånger yngre tränare skällt ut den här tjejen pga ovanstående faktorer. Flickan är 6 år och ska inte ha samma krav på sig som en 8 åring. Det är fel, fel, fel!

MicaVärlden kryllar tyvärr av idioter. Hemskt, men sant. Varje människa är en historia. Varför måste man anta att någonting är fel bara för att det nödvändigtvis inte faller inom ramen för det man själv uppfattar som "normalt"? Vi är trots allt individer. Något här helt klart galet fel när ens första intryck av en annan person är att det är något fel på den. Speciellt om det dessutom är ett barn. Och hur kan man döma utan att veta historien bakom? Det behöver inte finnas en historia bakom - man kanske "bara" är skapt på ett visst sätt, men det kan lika gärna finnas en historia bakom.Din kompis lille kille är alldeles säkert en underbar liten filur. Vem vet - en dag är han kanske jättelång, (då kan idioterna stå där och gapa) eller så kommer han alltid vara liten. So what? Det är väl HUR han är som räknas i slutändan?

hanna.

Den tråkiga delen är att det kommer hänga med hela livet sålänge man är minsta lilla annorlunda. Människan tänker i olikheter, att särskilja är en trygghet. Den trevliga delen är att man lär sig. När folk helt sonika kommer fram och säger "alltså FAN vad liten du är!" säger jag "yes. Vad stor du är". Ett klockrent motargument, för allt ligger ju som bekant i betraktarens ögon.

Kristine

Håller med, hur kan man bara häva ur sig nåt så elakt om någons barn?

Ingela

Jag önskar mamman i ett sånt läge svarade: "nej, han är inte sjuk. Är du det, eller bara dum och oförskämd?"

Asstrid

Jag var också pytteliten när jag var bebis, och min mamma fick också alltid dömande blickar och frågor från folk. en dag på ica tröttnade hon och skrek, på en liten tant som tyckte det var otroligt att jag redan kunde sitta upp i kundvagnen ( jag var nästan ett..), att "AAA, MEN HON FÅR FAKTISKT MAT!!!". kärlek till henne.

Clara

Men suck, en del folk alltså! Förhoppningsvis tänker de sig bara inte för, ingen vill ju förolämpa andra (hoppas jag).

Min syster var också liten som barn, men nu är hon mer än en decimeter längre än mig som kallades Biffen som liten. Så kan det gå!

Hege - Julias mamma! <3

Det værsta ær ju næstan att hon sa att han var liten innan hon ens visste hur gammal han var! han kanske bara var långt føre å kunde mycket mera ænn vad andra barn i hans "ålder" kunde før allt hon visste! Å så sæger hon "ær han sjuk?" Om han var det, førvæntar hon då att barnets mamma skulle berætta allt om sitt eventuellt sjuka barn till en helt total fræmling? Å om hon skulle svara "ja det ær han." vad hadde hon tænkt sæga då? Vissa mænniskor ær værkligen så himla korttænkta att det ær irriterande!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress