Spiderchick

Tävling i samarbete med apoteket
Jag är alltid noga med att smörja in mig med solskyddsfaktor innan jag vistas i solen. Jag hoppas att ni också är rädda om er.

Nu kör jag igång en tävling där du kan vinna ett kit med solskydd, värde 471 kr. Superbra inför sommaren!


För att vara med och tävla lämnar du en kommentar där du:

1) Berättar om din värsta solmiss. Min är när jag som tonåring låg på stranden i Italien en hel dag utan solskydd. HEJ BRÄNNSKADAD HY! Det gör jag aldrig om. Har du ingen egen solmiss går det bra att berätta om någon annans.
2) Svarar på frågan: Blir du snabbare brun om du struntar i solskydd?

Vet du inte svaret hittas det på apotekets hemsida eller så kan du gå in och fråga på ditt närmsta apotek.

Glöm inte lämna din mail.

Tävlingen pågår fram till nästa söndag. Vinnaren presenteras på måndag.

Lycka till!

Förresten har Apoteket just nu erbjudandet ”köp 2 solprodukter få 25% rabatt”. Om ni vill passa på!
Vanessa

Värsta missen måste varit när jag gick på högstadiet och jag och en kompis skulle cykla och bada (typ en timmes cykling) och smorde in oss med olja för att få "lite bränna" Var så solbränd att hela ansiktet svullnade upp och utvecklade blåsor.. Nu? Spf 50 på både mig och lillfis. För nej, du blir inte snabbare brun utan solskydd.

Ellen

Det måste vara för några år sedan, min syster och jag var i Skåne, och skulle sola på en liten ö. VÅr kusin påminner henne om att smörja in sig, och hon gör det snabbt. Några timmar senare var hon knallröd, med två vita molnformade handstora fläckar över axlarna, där hon faktiskt smorde sig.

Och inte blir man brun snabbare om man inte smörjer sig, bara röd och bränd.:)

Anonym

hkh

Catrin

Min värsta solmiss måste varit när jag var i Turkiet när det var som varmast. Trodde jag kunde ligga och steka i solen för att jag hade väldigt högt solskydd på mig. 50+ det fick jag veta att det INTE gick. Min hud började bubbla och brände mig rejält första dagen. Sen dess är jag super duper noga med solskydd och att hålla mig i skuggan när det är som stekigast.Och NEJ, man blir absolut inte brunare snabbare utan solskydd. Man bränner sig lättare och flagnar snabbare. Bättre att använda solskydd!Camilla

1 Jag är väldigt ljus och bränner mig väldigt lätt så jag är noga med att smörja in mig nuförtiden och håller mig i skuggan men sambon däremot, när vi var i thailand... Hahahhaa herreguud. Han solade första dagen med typ spf 20... en ganska ljus kille det med men med typiskt svenskt pigment, dvs att han blir ändå brun om han solar. Men att komma från vintersverige till thailand och pressa en hel dag i solen med så låg spf gjorde att han fick blåsor över hela bröstet och axlarna som efter några dagar började vara sig och rinna... Det såg ut som att han hade fått kokande vatten över sig!!! Tur att vi var där i 14 dagar för nästan hela första veckan var förstörd, han fick hålla sig på rummet med AC och thaiTV medan jag låg vid poolen i skuggan och njöööt!

2 Nääääääääj det blir man inte, bara bränd!! Vet många som gör det misstaget, visst du blir "brun"(röd) men du flagnar ju bort det dagen efter och hela sommarens solning är förgäves :P

Linnéa

Hejsvej!Såklart jag vill vinna solskydd! Det är ju livsviktigt (har jag lärt mig vid en ålder av ynka 28...).1. Min värsta solmiss: Inträffar var eviga vår eller supersolig dag (efter fulare väder). Av någon anledning kommer solen, eller iaf strålarna, som en chock för mig varje gång. Jag är och har alltid varit av den blekare varianten med fräknig hy som lätt blir röd, men det förtränger jag. Gång på gång. Detta medför att jag ALLTID bränner mig som satan helt enkelt. Jag brukar bli bättre på att smörja in mig och skydda mig mot solens härliga strålar efter att jag blivit röd, öm och ibland blåsig. Men nu när jag blitt vuxen (har ett litet barn) så måste jag helt enkelt bli räddare om mig själv och dessutom föregå med gott exempel. Jag ska smörja och smörja som att det inte fanns någon morgondag hädan efter. Att ligga och kvida insmord i kylbalsam om natten är helt enkelt inte längre min melodi!2. NEJ. Du blir röd och ledsen och kan inte längre vistas i solen vilket medför mindre njutning, mer ensamhet (då de flesta verkar vilja vara i solen) och en blekare lekamen (då den röda färgen lagt sig).Tack och hej!Rebecca

Haha Ja, gud ja. Värsta missen hittills inträffade nog när jag var 15 (nu har ju jag haft några missar, va...). Jag hade planterat mig ute för att mysa i en solstol, läs en bok, sådär. Lyckades somna. Vaknade fyra timmar senare av att en killkompis hängde över mig och upplyste mig om att jag såg ut som en zebra. Du kan ju gissa. Hade somnat med boken över halva ansiktet. Inte nog med att endast framsidan var röd och ryggen kritvit. Nej, nej. Nederdelen av ansiktet var också kritvitt medan min panna var svedd till tjottaheitti. Kul att man skulle på skolshow sen också.Och nej, skippa solskyddsfaktor gör inte att du blir brun snabbare eller behåller brännan längre. Har lärt mig det the hard way, vettu :D<3

Lollo

Min värsta solmiss var förra sommaren, en strandsemester på östkusten i USA. Mina ben blir typ aldrig ens bruna, så första dagen tänkte jag att det borde ju gå bra med en halv dag utan solkräm? Eh, nej. Hade ganska röda och ömma lår och fötter hela veckan sen kan jag ju säga!Nej jag vet av erfarenhet att man blir snabbare brun om man istället har något solskydd. Har jag inte det så blir det ju oftast bara rött och sen sitter inte brännan lika bra. Nu älskar jag solskydd!

Sandra B

Vad kul att jag hittat din blogg, hittade den genom Stina-Lee.1: Värsta solmissen, när jag o min bästis när vi var 16 år o låg o solade på stranden o båda somnade. Vet inte hur länge vi låg o sov...men sen kan jag säga att ryggen värkte o att duscha kändes som en hemsk pina. Ryggen var alldeles illröd o framsidan vit... ha ha . Vilken syn!2: Nej man blir inte snabbare brun om man struntar i solskyddet bara snabbare bränd.soliga hälsningar Sandra B

ida

Mitt värsta solminne lär komma från min härligt fåfänga mellanstadietid, då jag och kamraterna pyntat oss fina inför den årliga friidrottstävlingen. Med ansiktsmålarfärg hade vi skrivit upp klassens namn med mycket stora bokstäver på bägge kinderna. Och efter en dag i solen var hela fejset prytt med kandethavarit klass 6e s logga. Mycket snyggt. NOT!Och: NEJ. Man blir inte brun snabbare utan solskyddsfaktor. Och det är ju rätt bra.

ida

Mitt värsta solminne lär komma från min härligt fåfänga mellanstadietid, då jag och kamraterna pyntat oss fina inför den årliga friidrottstävlingen. Med ansiktsmålarfärg hade vi skrivit upp klassens namn med mycket stora bokstäver på bägge kinderna. Och efter en dag i solen var hela fejset prytt med kandethavarit klass 6e s logga. Mycket snyggt. NOT!Och: NEJ. Man blir inte brun snabbare utan solskyddsfaktor. Och det är ju rätt bra.

Olivia

Värsta solmissen var för två år sen på Skiathos. Spelade massa strandtennis på den våta sanden och hade helt glömt bort att smörja in fötterna... Kunde knappt gå alls på två dagar.Och nej, man blir inte brun snabbare. Förresten håller brännan mycket längre om man smörjer in sig och använder after sun efteråt :)

Linda H

Vilken bra, och viktig, tävling!1. Min värsta solmiss innehåller faktiskt solskydd, men på helt fel sätt. Jag följde med min pojkväns familj ut i den norrländska skärgården för att sola och bada på en mysig, liten klippö. Då min pojkvän är lätt rödhårig och fräknig så måste han ta det väldigt försiktigt i solen, och hade därför med sig en flaska solskydd med mycket hög "effekt", i sprayform. Denna fick jag låna, så han sprayade mig på ryggen innan jag lade mig i solen. Allt gick fint, vi badade och hade mysigt innan vi styrde båten mot land igen. Först dagen efter hittade jag mystiska fläckar på ryggen och axlarna. Där solsprayen hade träffat hade jag helvita fläckar, medan resten av huden var solbränd. Det måste ha varit en VÄLDIGT hög solskyddsfaktor. Och de där fläckarna försvann inte på hela sommaren. Inte snyggt, men bättre skyddad än bränd antar jag ^^2. Nej, man blir inte snabbare brun - bara snabbare bränd.Mail: lindahedberg@live.se

Anna - Ensamstående mamma till Saga & gravid i vecka 35!

Då ska vi se.. Testar lyckan!1. Jag och en kompis satt hemma en varm sommardag under 2008, vi hade just flyttat till en ny ort för att plugga och kände inte till omgivningarna. Vi var så otroligt badsugna, och ringde min kompis pojkvän för att höra om han visst av något bra badställe i närheten av där vi bodde. Han frågade sin bror som bott i området en längre tid, och fick till svar att det skulle finnas en bra badplats ca 2 km därifrån. Vi fick vägbeskrivning och vi packade ner handdukar och en liten flaska vatten och begav oss iväg. Självklart så var det ingen utav os som tänkte på att ta på solskydd.. Vi skulle ju bara gå en kort bit, ta en snabbt dopp och sedan gå hem. Vi gick och gick, och ganska snabbt hade vi passserat de där 2 km men vi fortsatte att gå eftersom vi ännu inte kommit fram till en camping som vi skulle passera. Efter att ha gått i en timme och fortfarande inte hittat någon camping började vi ge upp och var måttligt lessa och irriterade! Inget vatten hade vi och solen stekte på oss. Precis när vi tänkte vända så dök campingen upp och vi blev så glada, tyvärr var dock glädjen kortvarig då vi fortfarande inte kunde hitta någon badplats och då vi både höll på att känna oss en aning svimfärdiga och brända.

Vi bestämde oss för att ge upp och gå hem, så vi vände och traskade tillbaka hela långa vägen.

När vi kom hem var vi helt slutkörda och totalt sönderbrända.. Jag hade gått i bara en enkel halterneck-klänning och överallt där jag inte haft tyg var illrött!

Vi var både lessa och förbannade på oss själva för att vi antagligen gått fel väg, och missat badstället och bara varit ute på en helvetespromenad istället, och bränt sönder oss. Vi grämde oss hela dagen, och inte förrän min kopmis pojkvän kom hem och berättade att hans bror sagt fel kunde vi sluta att skylla på oss själva.. Det var nämligen 2 MIL till badplatsen från oss och inte 2 km..

Då var det inte så roligt att få veta, men idag skrattar vi gott åt det!2. Nej, man blir inte fortare brun utan solskydd.Håller tummarna nu(och så hoppas jag att du orkar läsa allt jag skrev..) Hehe!

Anna - Ensamstående mamma till Saga & gravid i vecka 35!

Då ska vi se.. Testar lyckan!1. Jag och en kompis satt hemma en varm sommardag under 2008, vi hade just flyttat till en ny ort för att plugga och kände inte till omgivningarna. Vi var så otroligt badsugna, och ringde min kompis pojkvän för att höra om han visst av något bra badställe i närheten av där vi bodde. Han frågade sin bror som bott i området en längre tid, och fick till svar att det skulle finnas en bra badplats ca 2 km därifrån. Vi fick vägbeskrivning och vi packade ner handdukar och en liten flaska vatten och begav oss iväg. Självklart så var det ingen utav os som tänkte på att ta på solskydd.. Vi skulle ju bara gå en kort bit, ta en snabbt dopp och sedan gå hem. Vi gick och gick, och ganska snabbt hade vi passserat de där 2 km men vi fortsatte att gå eftersom vi ännu inte kommit fram till en camping som vi skulle passera. Efter att ha gått i en timme och fortfarande inte hittat någon camping började vi ge upp och var måttligt lessa och irriterade! Inget vatten hade vi och solen stekte på oss. Precis när vi tänkte vända så dök campingen upp och vi blev så glada, tyvärr var dock glädjen kortvarig då vi fortfarande inte kunde hitta någon badplats och då vi både höll på att känna oss en aning svimfärdiga och brända.

Vi bestämde oss för att ge upp och gå hem, så vi vände och traskade tillbaka hela långa vägen.

När vi kom hem var vi helt slutkörda och totalt sönderbrända.. Jag hade gått i bara en enkel halterneck-klänning och överallt där jag inte haft tyg var illrött!

Vi var både lessa och förbannade på oss själva för att vi antagligen gått fel väg, och missat badstället och bara varit ute på en helvetespromenad istället, och bränt sönder oss. Vi grämde oss hela dagen, och inte förrän min kopmis pojkvän kom hem och berättade att hans bror sagt fel kunde vi sluta att skylla på oss själva.. Det var nämligen 2 MIL till badplatsen från oss och inte 2 km..

Då var det inte så roligt att få veta, men idag skrattar vi gott åt det!2. Nej, man blir inte fortare brun utan solskydd.

elin

1. Har en kompis som somnade ute med handen på magen. Snygg bränna var ordet sa bull! Hon hade inget solskydd så om jag vinner ska jag dela med mig till henne och fnissa (läs:asgsrva) ;-)

2. Nej.

Clara

Mitt värsta minne är från när jag var femton år och spelade handboll, utomhos, vi var med i Aranäs Open. Det var så otroligt bra väder! Solen sken konstant, men jag har för mig att det blåste också, det måste det ha gjort för jag märkte ingenting.. Men helgen tog slut och jag kom hem, min panna sved och var alldeles röd! Dagen efter hade hela pannan vätskefyllts plus båda mina ögonlock och näsroten. Jag såg ut som en noshöring, bokstavligt talat! (Synd att jag inte har kvar någon bild). Det tog mig en vecka utav aloevera smörj, gråt och skolk från skolan. Inte bara för att jag såg förskräcklig ut utan för att jag hade så förbannat ont!Nu har jag en lång tjock bred lugg som döljer min panna, men smörjer den ändå frenetiskt när solen kommer fram.

aldrig. mera. noshörning!

Veronica

Mitt värsta minne var när jag skulle smörja in mig själv på ryggen en varm sommardag.Sedan åkte jag roddbåt med min sambo i flera timmar.När jag sedan dagen efter skulle ha på mig en klänning som var axelbandslös upptäckte min sambo ett vitt märke i form av en hand på ryggen.Inte fullt så snyggt när jag skulle på ett bröllop samma dag..Svar på frågan: Utan solskydd blir du inte brunnare-snarare lik ett rött kräldjur.

Clara

Mitt värsta minne är från när jag var femton år och spelade handboll, utomhos, vi var med i Aranäs Open. Det var så otroligt bra väder! Solen sken konstant, men jag har för mig att det blåste också, det måste det ha gjort för jag märkte ingenting.. Men helgen tog slut och jag kom hem, min panna sved och var alldeles röd! Dagen efter hade hela pannan vätskefyllts plus båda mina ögonlock och näsroten. Jag såg ut som en noshöring, bokstavligt talat! (Synd att jag inte har kvar någon bild). Det tog mig en vecka utav aloevera smörj, gråt och skolk från skolan. Inte bara för att jag såg förskräcklig ut utan för att jag hade så förbannat ont!Nu har jag en lång tjock bred lugg som döljer min panna, men smörjer den ändå frenetiskt när solen kommer fram.

aldrig. mera. noshörning!

Veronica

Mitt värsta minne var när jag skulle smörja in mig själv på ryggen en varm sommardag.Sedan åkte jag roddbåt med min sambo i flera timmar.När jag sedan dagen efter skulle ha på mig en klänning som var axelbandslös upptäckte min sambo ett vitt märke i form av en hand på ryggen.Inte fullt så snyggt när jag skulle på ett bröllop samma dag..Svar på frågan: Utan solskydd blir du inte brunare-snarare lik ett rött kräldjur.

Clara

glömde svara på frågan! Nej, du blir inte brunare!

Izze

Hahahaha, varför kunde du inte ha skrivit detta för några veckor sen ?!? Då låg jag nämligen, som tonåring, på stranden i Italien utan solskydd.. Har aldrig i hela mitt liv varit så röd förut! Nu är jag inte med och tävlar men jag kände att du borde få veta att Italien förrått andra också ;)

Evelinaandersson

Jag har precis startat min blogg om mode, musik, modelljobb osv, vore jättekul om du ville titta in :) Kraamwww.evelinaandersson.blogspot.com

Sarah

Hej!

1. Min största solmiss var när jag var på Malta i tre veckor förra sommaren. Jag skulle sola ryggen och orkade inte be någon om hjälp med att smörja in just ryggen, så jag smörjde så mycket jag nådde av ryggen (självklart så missade jag en hel del). Och dagen efter så var jag ilröd på vissa partier och vit på andra. Det såg ut som om någon hade målat med en vit och röd penna på min stackars rygg. Det var inte snyggt! Så tipps, be någon vän smörja in ryggen på er!

2. Nej, man blir varken snabbare brun eller mer brun utan solskydd. Så använd solskydd!

Kram!

Charlies mamma

Min värsta solmiss var oxå när jag var i tonåren...det var i Bulgarien och det var innan det var så inne att åka dit. Ja jag solade iaf topless =) skulle man aldrig göra nu ju... man kan ju nästan räkna ut vad som hände...ja mina stackars strutar till bröst...ja de var strutar :D jag var ju tonåring och nyss fått tuttar blev såklart jättebrända...de hade ju aldrig sett sol innan och nu brassade jag på som aldrig förr... jag hade hur ont som helst och efter några dagar blev de blålila!! Så svaret på fråga 2 år solklart...Nej använd solkydd om du vill bli brun!

manda

jag har inte så supermånga solmissar, solen ser inte mig... haövengelsk som jag är kan man ju tro att jag blir bränd lätt, men icke. Blir inte brun heller, det enda som händer är fräknar (vilket jag gillar!) och och och solexem. Vilket är mindre kul. Var på peace and love förra året och det var stekhett ute och självklart hade jag ingen solkräm med mig.. Behöver jag ens säga vem som var prickats på plats efter en dag i solen?Nää, man blir inte snabbare brun utan solkräm. Man får bara solexem snabbare, och personer med normal hud blir även brända.

Hanna

Min värsta solmiss var när jag var i Portugal och hade badat i havet. Jag smörjer alltid in mig och efter badet tänkte jag smörja in mig men blev helt fast i ett mycket avancerat sandslottsbygge med min dåvarande pojkvän. När kvällen kom var jag rödare än en tomat, min kille likaså, men det roligaste var att han av någon anledning haft solkräm på handen och dragit den på sin axel så han hade en stor fin vit hand på ryggen som i övrigt var alldeles röd.

Och nej, man blir inte brun snabbare utan solskydd.

Ylva

Svar nej, du blir inte snabbare brun utan solskydd.Min värsta (och mest smärtsamma) solmiss gjorde jag lite omedvetet egentligen. Det var i alla fall första dagen i sommarstugan för ett par somrar sedan. Jag och familjen gick till stranden och jag la mig på mage och somnade som en stock. Jag sov i två timmar. Endast iförd bikini. Det är en underdrift att säga att jag blev röd. Jag blev typ lila. Och min bror tyckte att "dra och släppa" i mina BHband var jättekul de närmsta dagarna. Det tyckte inte jag. Jag grät varje gång.Jag glömmer aldrig solskydd igen. Har inte gjort det än i alla fall.

Ida Plantin

1. Min största miss är när jag var i Thailand på semester i två veckor. Jag hade en trekantsbikini men när det var 3 dagar kvar på resan hitta jag en superfin bandau-liknande bikini som jag började använda. Jag kan säga att den gamla brännan, dvs två små trekanter som inte täcktes av den nya bikinin inte täckte, var små två eldröda bärg med vattenblåsor. Det värsta var att jag fick skylla mig själv, för istället för att smöjra in dessa trekanter med solskyddsfaktor, hade jag olja på för att bli brun snabbare, HAHA jordens miss! Man kan fortfarande se ungefär som en ärrbildning där det var, fyfan!2. NEEJ NEJ och åter NEJ! :)

Andréa

Min värsta solmiss var när jag för första gången i mitt liv skulle segla optimistjolle. Jag var på en kompis land och det var ene superfin dag med sol från en klarblå himmel. När vi väl lyckats ta oss ut med jollen från bryggan så skulle min kompis instruera mig i seglandets ädla konst, det gick inte överdrivet bra. Vi åkte baklänges och sen blev det typ vindstilla, där satt vi ute på sjön iförda bikini och hade det rätt skönt ändå även om det inte blev så mycket segling. Desto mer solbränna blev det, eftersom ingen av oss hade smörjt in sig innan vi gav oss ut i jollen... När min kompis kom och bogserade in oss med motorbåten efter två timmar så var vi både rätt röda. De följande nätterna hade jag gärna sovit stående ;-)Man blir inte brunare utan solskydd, bara rödare ;-)

Marie

Nej, man blir inte snabbare brun om man struntar i solskyddet!!Haha, jo, alltså.. På min och mannens allra första utomlandsresa tillsammans bokade vi en sådan där båttur där man åker ut till havs hela dagen, partajar, badar och hoppar från klippor- ja du vet..!

På den tiden körde jag på olja utan skyddsfaktor, alldeles insmord och redo att hoppa i det fantastiska havet får jag syn på att de som jobbar på båten kastar i brödlimpor i havet- som sedan fullkomligt smulas sönder av skitstora fiskar..!!

Jag trodde jag skulle dö, skit äckliga stora fiskar är icke min grej så där satt jag på båten, insmord i solen, en hel dag..

Jag var röd, har nog aldrig sett någon så röd, och jag har aldrig användt olja sen den dagen!

(Inte badat så långt ut i havet för den delen heller!!)//Marie =)

Lina

Man blir absolut inte brunare utan solskydd, möjligtvis rödare men ja, vem vill vara det?

Min värsta sol-miss var när jag solade solarie (de räknas) för några månader sen. Min hy är rättså ljus så jag borde inte ligga i ett solarie i mer än möjligtvis en kvart.. Jag körde all in på en halvtimme och på något sätt brände jag mig så kraftigt att jag fick flera breda ränder på rumpan. Kunde inte sitta på flera dagar och nu vägrar ränderna gå bort, så nu har jag en röd-randig rumpa på heltid. Nya trenden tror jag minsann!

Therese

Min absolut värsta solmiss gjorde jag när jag var runt 13 år . Vi skulle åka ut till en ö i skärgården och sola och bada en hel dag. Jag hade ingen solskyddsfaktor med mig "för jag får ju aldrig någon färg ändå". På båten hem såg jag hur folk stirrade på mig så jag var tvungen att leta rätt på en spegel. Jag var verkligen knallröd i hela ansiktet. Hyn såg jätteläskig ut och det såg verkligen ut som om jag råkat ut för någon olycka och blivit brännskadad. Jag hade så galet ont i ansiktet jättelänge efter det så nu är jag alltid jättenoga med solskyddsfaktorn..Nej, man blir inte brunare utan solskyddsfaktor. :)

Sofia

Min största miss var när jag några dagar innan studenten drog till Spanien i några dagar och väl där upptäcker jag att jag inte har med mig solkrämen. Men snål som jag var valde jag att inte köpa något solskydd där eftersom det var otroligt dyrt. Kan ju säga att min röda hy inte passade så himla bra till min studentklänning.Man blir inte brunare utan solskydd.

Maja

Min värsta solmiss är egentligen mina föräldrars när vi var på charterresa i Bulgarien på 90-talet. Jag & mina syskon kastade oss ut i svarta havet och lekte hela dagen i axeldjupt vatten. De försökte smörja in oss hela tiden men solkrämerna var inte så vattenfasta.. fick fullt med brännblåsor som gjorde jätteont och föräldrarna (fick jag veta senare) höll på att förgås av skuldkänslor! Resten av semestern fick jag bada iklädd t-shirt (som jag tog av så ofta jag kunde för det var ju inte så behagligt..)Nu har jag själv en 5-veckors bebis och kommer inte att göra samma misstag :)Och jag blir inte snabbare brun utan solkräm, däremot röd som en kokt kräfta och ömsar skinn kort därefter.Tack för en härlig blogg!

Anna

Ok, mitt färskaste minne är för ca 2 veckor sedan. Jag och en vän tog en liten tripp till Spanien bara några dagar. Det var lite halvdåligt väder men vi bestämde att vi drar till stranden iaf. Man kan ju inte missa att ligga på stranden när man är i Spanien tyckte vi ; ) Det var lite disigt sådär så att solen inte blev så varm + att det blåste ganska så bra så vi tänkte att det är ju ingen fara om vi inte använder solskydd. Måste ju säga att jag även är rödhårig och fräkning och blir typ aldrig brun utan illlröd och får ont tills jag fjällar av hela huden, såå jag borde lärt mig men icke! Vi låg en ganska så bra stund och jag märkte inget förrän vi kom hem. Fy i himlen va jag blev röd. Hela huden pulserade och jag ville nästan inte ha några kläder på för att det inte skulle skava och bränna ännumera. Så jag fick härda ut, inget kylbalsam och vilken kräm jag än försökte lägga på så blev den nästan kokt av att ligga på min stackas brända hud. Blev nästan ingen sömn på några dagar och fick hålla mig inomhus resten av resan. Att jag aldrig lär mig att ta med och använda solskydd!Man blir inte brun snabbare utan solskydd, bara mera bränd! Nej Tack!

Lenore

Viktig tävling!

1. Min värsta solmiss var när jag var i Helsingborg hos släktingar och vi bestämde oss för att åka ut med båten en hel dag. Jag fnyste åt solskydd och satt i fören på båten med benen dinglande ovanför vattnet hela dagen. Det resulterade i feber och världens solfrossa på kvällen. Veckan efter kunde jag inte ens vara en sekund i solen för att det brändes som eld. Riktigt så dum är jag inte numera.

2. Nej, man blir fortfarande solbränd med solskydd, men man blir inte BRÄND!

Kajsa

1. Min värsta solmiss(solmissar) var alla gånger när jag i tio till femtonårsåldern lät bli att smörja in mig (trots att jag blir röd som attan av solen första halva delen av sommaren) för att det ändå inte gjorde ont när jag brände mig. Jag tror inte att knallrött är bra trots att det inte gör ont (jag är inte särskilt smärtkänslig). Så nu tar jag igen allt missat solskydd så jag inte får ångra mig senare.2. Det enda jag har blivit när jag inte smörjt in mig är knallröd en lång lång tid. Så nej inte blir jag brunare utan solskyddsfaktor.

Sofia

1) Min värsta solmiss var för sisodär 5 år sen. Jag var i Österrike och åkte skidor i alperna i mars. Det var alltså inte särskilt varmt, och jag tänkte idiotiskt nog att jag inte behövde smörja in ansiktet. Ja, resultatet går ju att räkna ut. Stark sol + Reflekterande snö + Ute hela dagen = Första gradens brännskada i hela ansiktet! Sår över hela fejjan, som dessutom var trippelt sin vanliga storlek. Fick bli besök på apotek och köpa allt som möjligtvis kunde lindra. Ett litet plus sådär är att vi bodde på femstjärnigt hotell med 5-rätters middag varje kväll, då man skulle vara uppklädd i klänning osv.. verkligen lyckat.2) Nej! Man blir inte brunare av att inte ha solskydd. Man blir snarare vitare eftersom det flagnar fort när man bränt sig..

Malin

1) Min värsta solmiss är nog första dagarna på min backpackingtur. Vi kom fram till Singapore, men bagaget hade tappat bort sig på vägen och däri fanns vårt solskydd. Snåla studenter som vi var (väskan skulle ju komma fram snabbt enligt flygbolaget) struntade vi att köpa ny där utan tillbringade flera dagar där utan solskydd. Mycket solbrända åkte sen vi och våra väskor till Australien där vi lärde av våra misstag och körde rejält med solskydd...

2) Blir du snabbare brun om du struntar i solskydd? Absolut inte, snarare sämre brun...

Malin

Jag och några kompisar var i Florida och kom på den briljanta idén att smörja in oss med kokosolja när vi skulle sova. Vi somnade, och de andra tjejerna hade såklart superskin och klarade sig fint, medan jag fick en härlig upplevelse nästa morgon när min NÄSA TRILLADE AV. Ett skal av den alltså. Sen blev det att vandra runt på shoppingcentrum och museum inomhus för min del resten av resan.

Angie

En härlig sommardag för 2 år sedan skulle jag och min sambo vara funktionärer för en Down-Hill tävling på Gesundaberget (som berget så fint heter).

Vi steg upp tidigt (tidigare än vad vi var vara vid) och hade inte en tanke på att ta med någon solskyddsfaktor! Det var sol samt en svalkande vind hela tiden så man kände ju inte att det stekte på ordentligt på axlar och bröst, dessutom så stod vi ju en bra bit upp på berget så tog väl lite extra bra.

Hela dagen gick och när det typ bara var någon timma kvar på tävlingen så började man känna att det började bränna på rätt så ordentligt på både bröstet och axlarna.. Hade ju bara ett linne på mig på överkroppen!

Kan säga att de följande dagarna så hade jag en stooor t-shirt på mig som satt på dag som natt för jag kunde inte lyfta armarna alls.. Huden stramade något otroligt och det sved ordentligt hela tiden..

Kan ju meddela att jag låg på rygg under hela tiden jag försökte sova, någon annan sovställning var inte att tänka på! Haha!Efter denna händelse har jag varit försiktig i solen, för den pinan jag hade under flera dagars tid vill jag aldrig uppleva igen!Och för att svara på frågan så blir man INTE brunare utan solskyddsfaktor.. Man blir bara röd, bränd och flagnar och så får man börja om för början med att försöka bli brun.

karolina

okej.. 1: natten efter nians skolavslutning åkte jag och 6 kompisar till södraste Spanien. Varmt. Jag ville bli brun och tänkte "vafan, solskyddet sätter jag på om nåra minuter". På strande första dagen kom snyygga tyskar utan tröjor för att spela volleyboll, och då kunde jag ju inte missa denna syn genom att lägga mej på rygg! Så jag låg kvar på magen i X antal timmar. Jag hade ränder där det gick från vitt till rött, mina bakben matchade mina röda converse.. och nåra dar senare när vi letade restaurang satt några svenska tjejer vid nåt bord och verkligen ASGARVA. När vi gått därifrån berättade min vän att dom sagt "kolla, den där tjejens ben är typ orangea HAHAHA". För sent för ett smart rappt svar då, tyvärr. (ska jag hålla tyst om att liknande sak hände förra helgen, fast på frambenen..)den sommaren fick jag höra svaret på andra frågan MÅNGA gånger så nej, du blir inte brunare utan solskydd!Cornelia

Har två solmissar att berätta om, första: är när jag & mina vänner låg ute och stekte en hel dag, utan skydd, och jag med sämst hy, kom hem heeelt knallröd på låren, som jag legat med i vädret.

och den andra är min bror, han bränner sig också lätt, och VARENDA semester vi var på när vi var små har han fått sån klåda, av solen, trodde vi. sen märkte vi att han visst var allergisk mot den solkrämen vi hade. hehe, så om jag vinner kanske jag ger lite till honom också.(och nej, du blir inte fortare brun utan skydd, men du får snabbare färg. röd färg)Kram!

Maddiiiie!

Oj, jag har sjuuuuukt många danska flaggan solmissar, men den bästa (kanske värsta) missen gjorde faktiskt min pappa! Han och jag anlände till min syster i Australien, men det gjorde tyvärr inte våra väskor där våra solkrämer låg i! hetsiga so vi är beger vi oss ändå till stranden, med systers solskydd 15 som enda kräm! Pappa struntar i att smörja in sig med motiveringen:

-Jag tål solen, jag bränner mig aldrig!

Dagen efter vaknade han sönderbränd med feber och kräktes i två dygn!

Stackars liiiiiten pappi!Hmmm, ja men eftersom man inte har nåt skydd på stackars huden, når ju mer strålning hudcellerna och då blir måste man väl bli brun snabbare! Dock är det ju stor risk att man bränner sig, samt at brännan blir ytlig och försvinner snabbt....eller?!

;)

Cornelia

Min största solmiss skedde under en charterresa i Turkiet. Jag spenderade större delen av dagen i hotellets pool, flytande på en luftmadrass. Jag var noga med att vända mig ofta för att brännan skulle bli jämn. När jag skulle duscha upptäckte jag dock att hela sidorna var kritvita i och med att de legat under vattenytan. Ganska osnyggt, sådär.Nej, du blir inte brun snabbare för att du skippar solskydd.

Kejrin

1) Min värsta solmiss var för sista året på gymnasiet, jag och några kompisar drog till Åre på bartömningshelg. Jag åker inte skidor men mina kompisar övertalade mig (genom att hota att jag inte fick följa med på after-ski om jag inte åkte skidor). Upp på åreskutan, solen gassade så vi tog fram solsticket, drog några drag över ansiktet och smorde in. Började åka (eventuellt låg jag mer horisontellt än stod vertikalt) och vips var mina kompisar borta, ingen mobiltelefon och jag kunde inte åka skidor. Valde fel nedfart, hamnade i en puckelpist och trodde jag skulle dö. Tillslut gav jag upp och satte mig i en snödriva och surade tills en pistvakt körde förbi på skoter och gav mig lift till sista liften ner...(tur det) Kommer till stugan X-antal timmar senare asförbannad för att de lämnat mig och möts av 4 asgarv. Tydligen har jag smort in näsan och pannan jätteduktigt, men på varje kind har jag ett vitt streck - där jag bara dragit med solstiftet och inte smetat ut efteråt. Jag blev hälsad med "ugg du store indian" resterande dagar och mina foton från mösspåtagningen veckan efter ser ganska roliga ut...2) Självklart inte, däremot skadar du huden och får en mindre hållbar solbränna.Solskydd FTW

Becky - Mamma till Cassandra

Min värsta allmosa var när jag var 14 år och skulle sola lite innan resan till Gran Canaria.. Så jag skulle sola solarium. Jag hade hållt på i ett par veckor och skulle nu ligga i 20-25 minuter.. Bara det att timren var cp och hängde sig, så jag fick ställa larmet på mobilen. Hah! Jag var trött, somnade, vaknade inte av larmet och vaknade upp efter ca 50 minuter!!! Ögonskyddeb hade ramlat av och jag hade bränt mig som fan! Jag kunde knappt blinka och fick under de närmaste dagarna med att kisa, för det sved till tusen när jag blinkade!! Tills resan var jag återställd, men blekare då jag inte vågade lägga mig i solariet mera! Haha!! Efter det så ligger jag max 10-15 minuter åt gången!Och nej, solskyddsfaktorn gör inte att man blir mindre brun eller att det tar längre tid!!

Just Another Crazy Blonde - With Just Another Stupid Blog

Nej, man blir inte snabbare brun om man struntar i solskydd....Jag brukar kallas för "Grisen" av några av mina vänner efter att ha varit utomlands tillsammans med de flera gånger och fått en fin grisskär färg på kroppen. Oink oink!

Bästa gången var nog när jag var 20 år och på Rhodos i Grekland. Jag satte på mig bikinin och smörjde in mig... men så tyckte jag att det vore ypperligt att sola i string (I know!!). Så jag bytte om... men glömde visst att smörja in skinkorna.Det tyckte inte mina skinkor var alls skoj, utan protesterade hej vilt resten av kvällen och dagen efter. Speciellt härligt var att det är väldigt modernt i Grekland med korgstolar som riktigr skär in i häcken och skinkorna vilket ledde till att jag skrek varje gång jag skulle sätta mig ner.Smart Carro. Väldigt smart! :P

karoliina

ooooh, min värsta miss var på roskilde 2006, det var 30+ hela veckan på lördagen låg jag utanför mitt tält mellan spelningarna och njöt av solen och gjorde det man gör på festival, det jag inte direkt tänkte på var att solen stekte mig likt bacon, och den natten måste varit bland de värsta i mitt liv, jag var tvungen att åka hem en dag tidigare för jag knappt kunde röra mig utan att det kändes som någon gjorde "tusen nålar" på min kropp.När jag kom till malmö station och skulle gå på toa log tjejen åt mig i luckan med sånt medlindande i sin blick, när jag såg mig själv i spegeln förstod jag varför!

jag var inte bara sunkig efter en veckas festival jag var även bokstavligen en tomat.efter det är jag ganska mycket bättre på att smörja mig, för nej, man blir ju inte brunare utan solskydd!!

madde

Min största miss var när jag solade när jag var utomlands för några år sen. Jag stuntade i att använda lotion och sånt efteråt så det slutade med att jag flagnade i halva ansiktet, så hälften var vitt medan den andra halvan var brun. Lite som Cruella de ville's hår.. Riktigt roligt såhär i efterhand, haha.Brunare utan solskydd? Nä, snarare rödare..

Emelie Olsson

Okej, mitt minne jag tänker förtälja hände för två år sedan. Det var tidigt på sommaren. Jag tänkte att jag skulle gå ut och steka i trädgården. Jag drog ner tröjan och bhn eftersom jag inte ville ha någon synbar bonnabränna när jag hade urringat.Det var så varmt och gött i solen att jag somnade. När jag kom in ser jag den underbara brännan jag fått halvvägs ner på magen: http://quartz.blogg.se/images/2009/img_15200_43684874.jpgOj vad vackert, den satt länge kvar den där brännan.Svar på din andra fråga är: nej man blir inte brunare snabbare, man blir solbränd (alltså röd) vilket kan se ut som man fått mer färg, men det är icke brunt. Så bara att sleva på med solskydd, färgen kommer ändå :)

Frida

Den värsta solmissen står nog min pappa för.

Alldeles nyanländ på beachen i Santa Monica kröp han ur sin t-shirt och lade sig tillrätta för sollapning.

Med sig hade han sin bleka svennebränna från en på tok för regnig junimånad och en blek vår som inte bjöd på någon mörkare hudnyans.

Mamma påminde snällt om solkräm, vilket pappa lika snällt lydde.

En klick i handen och ett par smet över överkroppen, och sen var han skyddet mot de starka kaliforniska strålarna totalt.

Trodde han.

När han flera timmar senare kom tillbaka till hotellet och skulle duscha upptäckte han ett tjusigt zebramönster i knallrött och vitt över hela kroppen.

Det där med att smeta ut solkräm är inte riktigt hans grej helt enkelt (och han är faktiskt lika slarvig när han brer ut smör på mackan).

Så nej, man blir inte brunare utan solskydd, bara rödare. ;)

Anonym

Min värsta solmiss var en sommar för nästan tjugo år sedan då jag var femton. Familjen skulle resa till USA och eftersom vi ändå skulle mellanlanda i Portugal så hade vi bestämt oss för att stanna där i två dagar. Första dagen ägnades åt attack-turistning i Lissabon, och den andra dagen tillbringade vi på stranden, ivriga att få lite semesterfärg. Stranden var öde, omgiven av klippor och vågorna var lite vilda. Det var en härlig dag och vi badade och picknickade. Utmattad somnade jag snart på mage, liggande i solen, och vaknade ett par timmar senare med en svidande rygg. Dagen därpå skulle vi flyga vidare över Atlanten. Vid det laget hade jag solfeber, stora ömmande vattenblåsor på axlarna och en skinnflådd rygg - aldrig har en behå skavt så mycket, en flygresa känts så lång och en flygstol varit så förtvivlat obekväm.På fråga 2 säger jag: synd att inte frågan var om man "får färg" snabbare - för då hade jag svarat ja! Rödfärg alltså. Fast brunfärg får man ju inte snabbare förstås.

nyman

1. Haha, vilka minnen. Jag hälsade på min kusin som tycker om att sola riktigt ordentligt så vi gick ut och la oss vid vattnet. Typ sådär mellan 11 och 15. Jag hade inte solat någonting överhuvudtaget den sommaren men eftersom kusinen använde cocosolja skulle ju självklart jag också göra det.

Efter ett tag börjar känna en viss brännande känsla på ryggen och Elin berättar att jag ser ut som en kräfta.

Jag tänkte inte så mycket på det här eftersom jag alltid brukar bränna mig första gången jag solar på sommaren.

Men på kvällen började jag ju självklart frossa och jag kunde inte sitta/ligga/stå/böja benen eftersom HELA ryggen var HELT sönderbränd.

Jag somnade till filmen och Elin var tvungen att känna efter att jag andades innan hon vågade lämna mig där i soffan.

Någon timma senare vaknar jag yr och illamående. Jag sätter mig i soffan och känner att jag måste spy och börjar därför gå till toan. Men efter knappt tre meter svartnar det för ögonen och jag ramlar ihop på golvet och börjar hyperventilera.

Elin kommer springandes med spyhink och frågar om hon ska ringa ambulans.

Efter en del hyperventilernade klarade jag mig dock från ambulansen men hade däremot en fruktansvärd natt framför mig.

Tre dagar senare var det dags att träffa släkten för första gången på länge och i min släkt kramas man hårt och länge. Om ni förstår vad jag menar..?

Ytterligare tre dagar senare hade jag blåsor son såg ut som bubbelplast från nacken ner till knävecken. Partytime.2. Nej, tro mig det blir man inte.

Karin L

Nämen å hallå! Man måste faktiskt skriva namn också när man vill tävla. Det är alltså jag här precis ovanför med Portugalmissen.

Karin L

Nämen å hallå! Man måste faktiskt skriva namn också när man vill tävla. Det är alltså jag här precis ovanför med Portugalmissen.

Mjuuw - Med kärleken 30 mil bort

Jag har alltid varit dålig på att smörja in mig och tycket att man visst då blev brunare om man skippade solskyddet. Tidigare varje år har jag bränt mig ganska mycket minst en gång.

Värst var det när vi var på stranden en hel dag (utan solkräm) och badade. När jag kom hem hade jag en fin liten rosett på ryggen:

http://mjuuw.blogg.se/images/2011/dsc02888_redigerad-2_136433465.jpg

Jag har lärt mig av mina misstag och är nu väldigt noga med att smörja in mig :)

Svaret på din fråga är: Nej, man blir inte brunare. Bara jätteröd!

Nyman

Ojdå, jag glömde skriva min mailadress.

Det var jag med cocosoljan och hyperventilerandet ;)(sjukt snygg header förresten!)

Alexandra

Min största solmiss var för några år sedan när en kompis ville dra iväg till sin mammas polares sommarstuga någon timme.Vi fick skjutsa dit, och märkte sen att vi inte hade någon nyckel och kom inte åt någon solkräm. 6 timmar senare åkte vi hem. Jag med illröd hud som sved, full med blåsor och efter ett tag totalt svullen. Jag frös och hade ont!I måååånga veckor framöver var duschen mitt helvete, och saker som att klä på sig,m borsta tänder osv var stört omöjligt nästan. Inte roligt!Nu i veckan satt jag ute i solen i två timmar och spelade, men det var inte särskilt varmt. Nu har jag sönderbrända ben som svider och har sig.Behöver jag ens nämna att jag är rödhårig med kritvit hy och fräknar? Solen är hemsk för mig.

Man blir inte brun snabbare utan solskydd. Jag blir inte brun alls. Aldrig. Det enda som händer är att fräknarna blir fler och tydligare. Både med och utan solskydd.Sommaren är verkligen inte min årstid..

Erika

Min värsta solmiss är den dag då jag var ute och paddlade kanot en hel dag utan något som helst solskydd. Solen strålade och reflekterades dessutom i vattnet så det var en dubbelkokt kräfta som kom hem den kvällen.Ajaj.Och nej, man blir inte brunare utan solskydd.

Åsa

En av de största solmissen jag gjort var när jag var i Chile. Jag red på stranden och det fläktade så skönt. Jag hade inte smort in mig med något solskydd. På kvällen började huden kännas het och dagen efter hade jag brännblåsor och jag var helt enkelt brännskadad.Som sagt du blir inte brun utan solskydd, bara bränd.

Anna

Min värsta solmiss inträffade faktiskt i ett solarium: jag, då 15, får för mig att dte är en bra idé att sola i en sisådär 25 minuter. Det var det inte, en bra idé alltså. Mina vader svullnade upp på grund av att cellerna typ sprack....Det. Gjorde. Så. Ont. Jag solar, åtta år senare, fortfarande inte solarie och kommer aldrig göra det.

Värsta ute-sol-missen inträffar varje år när vi är ute med båten och jag inte tänker på att ta solhatt...hej röd, kliande och svidande skalp!

Och brun snabbare? Nej, röd och flagande blir man utan solskydd.

hannah

1. den värsta brännan på det knepigaste stället på kroppen måste ha varit när jag något år var med familjen på semester i skåne. hade smort in mig länge och noga, men då jag tillhör den där rödbrokiga lantrasen blir minsta miss knallröd... jag hade missat att smörja ögonlocken den gången. inte särskilt snyggt, om jag får säga det själv. Dessutom sved det vid varje blinkning. Hua!

2. Nope, klart man inte blir!

Nina

Då ska vi se, jag personligen har inga direkta solmissar, ust för att jag väldigt sällan bränner mig. Jag är ljus och borde akta mig ordentligt för solen, men har klarat mig än så länge! Oftast genom att jag går in i skuggan när det börjar bli för mycket, det hade dock varit bra med solskydd också!

Däremot har jag en historia om en kompis som när vi var med laget i Orlando och skulle tävla brände sig rejält. Vi skulle delta i Worlds i cheerleading förra året och laddade upp inför tävling med att ligga och sola. Inte världens bästa idé. Många av oss tog det lugnt, gick in i skuggan efter ett tag eller åkte och shoppade. Inte denna unga dam. Hon låg ute hela dan och pressade. Detta slutade med att hon, röd och svullen fick ont så fort hon rörde sig senare när hon fick på sig dräkten. Hon hade också torkat ut sig själv så att hon var helt snurrig, förvirrad och bara sprang runt och yrade. Huuu, ingen bra tävlingsuppladdning!! Dock gick tävlingen bra och vi placerade oss på en 5e plats, som bästa Europeiska nation!Och självklart blir man inte snabbare brun utan solskydd!

Elin

Ja som vi alla vet så blir man lite senil som gravid. Jag och min kompis (som också var gravid) satt och latade oss i en varsin solstol i våren 2010 och självklart var solbrillor på och ingen solskyddsfaktor what so Ever.Vi såg sedan ut som två tättbjörnar i fejan och det tyckte alla såklart var jätte kul. Jag som dessutom är ljus i hyn syntes det extra fint på med kontrasten röd/vit!Jag blir brun snabbt med solskyddsfaktor!så nej, man blir inte brunare snabbare utan! Färgen håller dessutom längre med solskydd.Kramis!

emilie

1. Det var ganska många år sedan, nämligen på den tiden man läste mitt livs novell-tidningar. Kompisen o jag låg o läste en hel dag. Självklart låg vi på magen hela tiden, annars fick man ju solen i ögonen när man läste. Vilket resulterade i att vi brände hela baksidan av kroppen. Minns än i dga hur ont det gjorde när vi skulle sätta oss någonstans, då huden var som torkat papper.

2. Nopp man blir inte snabbare brun, däremot röd:-D

Ann-Charlotte

Min värsta solmiss var när jag och en kompis var i Frankrike och åkte skidor. Alla som jobbade där nere var jätte bruna och fräscha. Perfekt tänkte jag, gött att komma hem till Sverige och vara brun och fin mitt i vintern. Det bör inte riktigt som jag hade tänkt. Hade skidglasögon på mig hela dagarna, vilket resulterade i vita märken runt ögonen. Jag såg inte klok ut :) Fick en del kommentarer när jag kom hem. Hahaha!! Det såg ut som att jag hade glasögonen kvar runt ögonen:) Tur att färgen i ansiktet försvann hyffsat fort. I fortsättningen tar jag av mig glasögonen i liften. Svar på frågan: manb lir brunare om man använder solskydd!

Maria

1...Som nittonåring åkte jag och en kompis utomlands en vecka...första gången utan föräldrar! Hämningarna var som bortblåsta vilket resulterade i både topless och string-solning!Min kompis är så där sjukt snyggt solbränd året om och behöver bara titta på en bild av en sol för att bli ännu mer solbränd så jag förstår ju att hon tyckte att det var en bra idé men hur jag som är så där finskt vit och alltid blir röd först kunde tycka att det vara en bra idé skyller jag min unga hjärna!Efter första dagen på stranden kom vi tillbaka till hotellrummet och då märker jag att mina skinkor som ALDRIG FÖRR SETT SOLLJUS fått en chock och bestraffade mig genom att bli tvingad att stå upp och äta och endast sova på mage i ett par dar!2...Nej!

Johanna - mamma till Leia

Min miss var för två år sen på Partille cup. Strosa runt på heden, smågravid och lycklig. Väl hemma på hotellrummet insåg jag att tuusan va ont det gjorde på axlarna. Så bränd! Det gör jag aldrig om.Man blir inte snabbare brun.

Pernilla Andersson

1. Min värsta solmiss var när jag som tonåring åkte till Mallorca med mina föräldrar och brände mig som bara den den första dagen. Sen fick jag stanna inne resten av resan. Men det värsta var på tillbakavägen då pappa berättade att jag ville bli pilot och jag fick sitta framme hos piloterna och skämdes som bara den för att jag flagade i hela ansiktet lagom till hemresan.2. Nej, man blir inte brunare utan solskydd, man blir brun om man solar försiktigt och det hjälper solskyddet till med.2. Nej

Linn

1. OJ, jag har så många solmissar så vart ska jag börja :) Det var för några år sedan, jag och min sambo som då precis hade blivit tillsammans, skulle på fest och jag skulle träffa några av hans kompisar. Min sambo skulle jobba den dagen så jag hade inget att göra mer än att sola (jag bodde 40 mil söder om hans stad så kände ingen) Lite segt att sola tyckte jag att det blev efter några timmar, så jag tog fram mina solglasögon och en bok och efter några minuter somnade jag och sov från 11-13. När jag vaknade var jag dels illröd i ansiktet förutom där jag hade haft mina solglasögon, där var jag snarare kritvit.... Kände mig inte helt pepp att varken träffa min pojkvän eller träffa alla hans kompisar den kvällen, men de gick bra. Idag bor vi ihop och har en son på 20 mån tillsammans:):)2. Nej, idag är man lite klokare och har förstått detta =)

Nina

Ett år när jag var på Sweden Rock Festival satt vi på festivalområdet i gassande solsken. Jag hade på mig en klänning och nätstrumpbyxor, och eftersom jag alltid haft svårt att få färg på benen tänkte jag inte så mycket på att det kunde resultera i en mindre smickrande bränna... Efter ett tag beslutade jag mig i alla fall för att ta av mig strumpbyxorna och vara barbent istället, men då var det för sent. Färg hade jag fått, fast i ett rutmönster! Jag så ut som en kassler på benen! Sååå pinsamt! Det tog lååång tid innan färgen jämnade ut sig och det är ett misstag jag ALDRIG kommer att göra om!Och nej, man blir inte snabbare brun utan solskydd!

Tarawyn

Min värsta solmiss måste ha varit på högstadiet när ag var på Kreta tillsammans med familjen. Jag tillbringade första dagen vid (och i) poolen med min bror, ordentligt insmord i hög solskyddsfaktor. Jag hade dock missat det där med att smörja mig under fotsulorna och ordentligt i knävecken vilket resulterade i att jag inte kunde gå ordentligt dagen efter och att pappa nästan fick bära på mig.Nej, man blir inte brun snabbare...framförallt inte jag som nästan blir neonröd istället.

anli

Åh, min absoluta solmiss var när jag var på Mallis med mina föräldrar när jag var 15 år. Jag har den typ av hud som aldrig någonsin bli tillstymmelse till brun men gärna antar en ton av kokt kräfta om jag vistas i solen mer än säg, ett par minuter åt gången.Vi låg på stranden och jag smörjer in mig med solskyddsfaktor "hurhögsomhelst". När jag kommer till magen får jag ett litet hjärnsläpp och tänker att magen kan man ju inte bränna! Så jag struntar i att smörja in den, i någon slags naiv förhoppning att den ska bli läckert brun. Dock hade jag lite solskyddsfaktor kvar i handen som jag torkar av på magen.På kvällen börjar magen se lite laj ut. Det är liksom ett stort vitt handavtryck mitt på magen. Och runt handavtrycket börjar huden inte bara bli röd utan liksom lösa upp sig i en miljon vattniga små blåsor. Just det, brännblåsor. På hela magen. Ja, förutom i det stora vita handavtrycket mitt på då. Aj, aj, aj vad förbaskat ont det gjorde.Så gick det till när fröken fick lära sig att huden på magen är precis densamma som på resten av kroppen.

anli

Åh, min absoluta solmiss var när jag var på Mallis med mina föräldrar när jag var 15 år. Jag har den typ av hud som aldrig någonsin bli tillstymmelse till brun men gärna antar en ton av kokt kräfta om jag vistas i solen mer än säg, ett par minuter åt gången.Vi låg på stranden och jag smörjer in mig med solskyddsfaktor "hurhögsomhelst". När jag kommer till magen får jag ett litet hjärnsläpp och tänker att magen kan man ju inte bränna! Så jag struntar i att smörja in den, i någon slags naiv förhoppning att den ska bli läckert brun. Dock hade jag lite solskyddsfaktor kvar i handen som jag torkar av på magen.På kvällen börjar magen se lite laj ut. Det är liksom ett stort vitt handavtryck mitt på magen. Och runt handavtrycket börjar huden inte bara bli röd utan liksom lösa upp sig i en miljon vattniga små blåsor. Just det, brännblåsor. På hela magen. Ja, förutom i det stora vita handavtrycket mitt på då. Aj, aj, aj vad förbaskat ont det gjorde.Så gick det till när fröken fick lära sig att huden på magen är precis densamma som på resten av kroppen.

anli

Oh, jag glömde förstås att svara på fråga 2. Svaret är nej, man blir inte snabbare brun utan solskydd. Inte om man heter anli iaf.

Maia

Jag är halvgrek, tack vare det så har jag alltid haft väldigt lätt för att bli brun. Alltid brun, aldrig röd, det är så jag levt mitt liv. En trygg vetskap om att aldrig bränna mig, alltid bara få en fin gyllene färg. När jag vid si sådär 22 års ålder bodde i min första egna lägenhet så hade jag en balkong med en sån finurlig placering att den hade sol rakt på sig från det att solen steg upp till det att den gick ner. En varm sommardag bestämde jag mig för att sätta mig i solen och läsa, på kvällen skulle vi (jag + vänner) se ett band spela på ett av våra stammisställen, en av medlemmarna i bandet ansågs av mig vara väldigt snygg, så varför inte skaffa en trevlig bränna till kvällen? Hela dagen satt jag på balkongen i stekande sol, för det var just det den gjorde, stekte mina lår. Framsidan av låren var KNALLRÖDA och gjorde så fruktansvärt ont att jag knappt kunde röra på mig. Där fick jag för att vara kaxig. På kvällen hade jag på mig skinntajta jeans, ni kan säkert själva lista ut hur detta kändes....

Man blir inte snabbare brun utan solskydd, bara snabbare bränd. Jag har lärt mig en läxa av mina grillade lår ;)

Jenny

När vi var på Cypern första gången låg jag i både solen och skuggan för att undvika att bränna mig. Om jag lyckades? Knappast. När dagen var slut hade jag brännblåsor över hela bröstet och dagarna efter flagade jag nått gräsligt. Om jag använder solskydd efter detta? I de flesta fall, ja.Nej, man blir inte snabbare brun.

MammaJessica

Jag vill gärna vara med :)

Min värsta solmiss är när jag i årskurs nio åkte till Kreta med klassen, hade solkskydd från morgonen, men sen glömde jag att smörja mig igen efter en dusch, och där låg jag på takterassen vid poolen och sov mest hela dagen, och det enda som senare var "bra hy" var mina bröst, det såg för himla roligt ut måste jag säga, men en rööd kropp med ett par vita bröst! haha.! Hade jag inte vart näst intill näck på kortet hade jag skickat det också :PSvar på frågan så blir man nog inte fortare brun om man inte använder ssolskydd. Tvärtom kanske om man vill att den ska stanna en stund :) och inte flagna bort.Linda

Jag har alltid varit väldigt blek och blir därför lätt bränd. En solig dag i Juli för ett par år sedan tog jag och mina vänner en 5 timmars cykeltur runt en lokal sjö, självklart utan solskyddsfaktor! :-P Jag cyklade i korta shorts och linne för att jag hade tänkt "få lite färg". Slutade med att jag var knallröd över Lår, axlar och armar. När vi var hemma efter cykelturen hoppade vi studsmatta, sved som &"%¤/& när man landade på ryggen.Och NEJ, man blir lika brun med skydd som utan. Så det var väldigt dumt av mig.

Linda

Min värsta solmiss var när jag råkade somna i solen utan solskydd med handen på magen. Blev röd som en kräfta med ett vitt handavtryck på magen :s... Känndes väl inte sådär jättekul...Nej, man blir inte brunare utan solskydd, men rödare :)

jemma

Hello Spiderchick1. Min (och min väns, hon var med) STÖRSTA solmiss var att vi i somras var på badhuset, båda blekvita och tänkte att vi skulle få lite fin färg. Det var ingen stark sol den dagen utan mer molnigt, så jag smörjer in mina bakben + ehm en del av rumpan med sololja och råkar sisådär somna i någon timma. Dagen efter kunde varken jag eller hon sitta ner pga av brännan på bakben och rumpa hah och på köpet fick vi frossa, vi gick alltså runt dagen efter med tjocktröja i 25 plusgrader och frös :D2. Nej man blir verkligen inte brunare om man struntar i solskydd utan bara snabbare bränd./Jemmajem_jem85@hotmail.com

Soffipropp

1.) Det var när jag var 15 år och spenderade en heldag ute i en båt på havet. Tyvärr hade jag på mig ett lite udda linne med korsrygg, luffarschacks-kryss för att beskriva lite närmare. Dagen efter hade jag ett fett markerat kryss på ryggen som höll sig bedrövligt länge! 2.) Nej man blir inte brunare fortare utan solskydd, fast alla har ju olika hudtyp åxå.

Jannike

Min värsta solmiss måste ha varit Spanien, 3 år sedan. Jag hade varit riktigt duktig och köpt solskyddsfaktor 30 innan jag åkte, och jag smörjde in mig ordentligt innan första dagen på stranden. Allt var frid och fröjd, jag somnade ju såklart på magen och sov nog i över en timme. Vaknar, och inser att "Shit, jag smörjde inte in baksidan av knävecken". Jag har aldrig sett en sådan röd nyans och att gå och sitta var problemtiskt i flera dagar.

Och nej, man blir inte snabbare brun utan solskydd.

Emma

Min absolut värsta MISS va när vi spenderade ca 1 månad på Teneriffa i ungdommen

Kom dit och var vit som ett lakan, låg i solen hela dagen+ OLJA= Bubblor på hela kroppen, fy fanken vad ont det gjorde, så jag har lärt mig sola med måtta och smörj in dig:)

Svar: NEJ man blir inte brunare utan solskydd, tvärtom

Annett

Hej spider jag gör ett försök.

1. Värsta solmissen måste varit för 2 år sedan då ja gick ut och skulle lägga mig i solen endast en kort stund. Dock slutade det med att jag somnade på mage i gräset och vaknar ca 1 timme senare och är total bränd eftersom jag inte använde solskydd.

2. Nej du blir ej snabbare brun utan solskydd bara röd som en kräfta

Anna

Min värsta solmiss utspelar sig under högstadietiden, jag hade precis gjort min första hårförlänging och fick därför inte bada men hängde med till stranden ändå. Eftersom jag inte ville bränna mig så la jag mig helt enkelt i skuggan och väntade på att mina kompisar skulle bada klart. Problemet var att jag somnade och solen flyttade sig... När jag kom hem upptäckte jag att baksidan av mina lår numer hade samma nyans som en nykokt hummer. Behöver jag säga att man blev rätt utskrattad resten av sommaren?Och NEj, du blir inte brun snabbare utan solskydd och dessutom sitter brännan sämre.

Klara

Min värsta solmiss som jag kan komma på nu är från förra sommaren. Jag har väldigt känslig hy och blir superlätt bränd. Så en härligt solig sommardag skulle jag och en vän åka och bada och ingen av oss kom ihåg solskydd. Och ligger man och solar en hel dag är det inte kul sen. Jag blev helt illröd på hela framsidan och det gjorde ont att ens ha kläder på mig. Efter det var jag väldigt noga med att smörja in mig. Attans så ont det gjorde.Nej, men blir inte snabbare brun utan solskydd.

Ida

Min värsta solmiss måste ha varit när jag sommaren 2005 jobbade på en ridskola och hade ridläger för små knattar. Det var varmt och soligt hela den sommaren (men jag hade ju "kläder" på mig och tyckte det var onödigt med solskyddsfaktor). En dag stod jag hela dagen ute på ridbanan och hade lektioner. Jag hade en V-ringad t-shirt på mig och det var först på eftermiddagen jag började misstänka att jag nog bränt mig. Japp, det hade jag. Två dagar före midsommarafton hade jag bränt sönder armar och hals. Fick gå med långärmat hela midsommarafton och kände mig jättefånig.Värst var när jag kom tillbaka till ridskolan på måndagen efter, iklädd ett linne (för att försöka jämna ut brännan lite..) och en liten kille frågar mig om jag bränt mig med ett strykjärn fram på bröstet (ja, halsbrännan var v-formad)...Slutligen så blir man inte snabbare brun utan solskyddsfaktor, däremot blir man snabbare rööööd!

Linda

Min värsta solmiss är för några år sedan när jag och min kompis öluffade i Grekland! Vi hade anlänt tidigt till en av öarna (Amorgos) och var riktigt trötta. Vi gick ner till stranden för att ta det lugnt.

Min kompis läste en bok, och jag somnade!!

Det roliga är att min kompis inte väckte mig för hon tänkte att jag "behövde sova en stund". Det var snällt tänkt av henne, men jag vaknade upp med röd rumpa!!Jag har slutat somna i solen nu. Det är inte skoj!

Och nej, man blir inte fortare brun!

Elin

1) Vi var på Azorerna för några år sedan och jag med typisk svenk hy smörjde in mig med faktor 15 och lade mig på en klippa ute i havet. I 4 timmar mellan 11-15 och så badade jag lite däremellan. Eftersom att det blåste tänkte jag ju inte riktigt på hur varmt det var... På kvällen såg det ut som om jag hade en vit bikini på mig ,och flygresan hem dagen därpå ( 6 timmar!) var inte så himla bekväm den heller...

2) Nepp, man blir inte brunare utan solkräm!

Jonna

Det måste varit när jag va på Dominikanska Republiken och hade smörjt in mig i ansiktet men GLÖMT? axlarna och jag stod under solen i ca 30 min... Fick andra gradens brännskador och två feta blåsor!! ajaj säger jag bara, nu är det alltid solskydd som gäller.Man blir inte heller brunare om man struntar i faktor..

Li

1) Min värsta miss var bara för en vecka sedan då jag jobbade första dagen på Gröna Lund. Jag sköter karuseller och det var fint väder, vi arbetar i t-shirts och jag hade glömt solskyddsfaktor (=tänkt att det inte behövs) vilket gjorde att jag efter en stund märker att det bränner på ena armen och jepp. Inte bara har jag fått värsta bonnbrännan från t-shirten, utan det är också endast på EN arm, den som varit vänd mot solen hela tiden medan den andra varit skyddad av karusell-båset. Det var hemskt, klantigt och såg så fruktansvärt dumt ut att det nästan sved mer av känslan att gå runt och känna sig så dum än att man var helt sönderbränd...2) Nej man blir inte brunare! Man får bara hudcancer.

Maja

Jag och sambon köpte en solskyddsfaktor utomlands och blev alldeles fläckiga. Hela sommaren såg man ut som en leopard.. :)Nej man blir inte brunare att vara utan solskydd, bara dumt.

Nadia

1. Jag var 14 och var i Mombasa på solsemester med min familj. Dessvärre råkade jag ut för matförgiftning och de galna Malaria-tabletterna gjorde ju inte det hela bättre (såg i syne och drömde helt freaky drömmar). Men bara för att jag var trött och mådde dåligt så kunde jag ju inte ligga inne på hotellrummet tänkte jag, så jag tog en solsäng, ställde den i skuggan, la en sarong över hela kroppen och somnade. ooops. Jag blev röd som en kräfta och mådde om möjligt ännu sämre när jag vaknade några timmar senare. Jaja, tänkte jag och smörjdepå ett rejält lager med After Sun (mest i ansiktet, där brännan var som värst).

Vaknade dock mitt i natten av att mitt ansikte var helt bortdomnat, undrade vad som hade hänt, gick ut till badrummet och började gråta när jag såg mitt ansikte. Stora, vattenfyllda blåsor i hela ansiktet! Aj aj aj.. Minns än idag hur ont det gjorde och när dom började spricka.. Fick som tur var inga ärr men usch! Tyvärr har jag inte riktigt lärt mig av mitt misstag, men det är ju så himla tråkigt att slösa pengar på solkrämer! Därför vore det perfekt om jag vann så att jag slapp bränna mig vareviga sommar :D

2. Nej, man blir inte brunare utan solkräm!

martina k

Min värsta solmiss hände på Gran Canaria när jag var där med en kompis i en vecka. Det var en riktig mardrömsresa.. Hon var nykär och saknade sin pojkvän, det var dåligt väder hela veckan och till råga på allt så blev vi bestulna på min ryggsäck när vi var så klantiga att vi gick och badade samtidigt och lämnade den obevakad! Allra sista dagen så skulle vi ta en taxi till en annan ort och där var det minsann sol! Oj oj oj, vad jag pressade... utan solkräm... När jag kom hem och stod naken i mörkret framför min kille, så undrade han om jag hade en vit bikini på mig, hehe =)

Så nää, men blir nte brun snabbare utan solkräm! =)

Linda

Haha min värsta miss... Var i grekland när jag var tretton, det var ganska tidigt på sommaren så havet var inte så varmt även om det var riktigt hett i luften. Av den anledningen badade vi knappt utan låg bara på stranden.

Jag var riktigt noga med att smörja in mig med solkräm heeela tiden och kände mig såå duktig. Tills vi kom tillbaka till hotellet andra dagen, och jag kollade ner på mina fötter.. Jag hade ju gått längst med vattenkanten vid havet och därför hade ingen solkräm stannat kvar. HELA fötterna var röda och svullna och ömma. Fattar inte hur jag kunde missa det under dagen.Det var en jobbig vecka som följde efter det haha.Och nej, man blir inte brun snabbare utan kräm :)

Jennifer Östberg

1) Det är någon jag känner som har upplevt detta. Min bekant hade legat på stranden i några timmar och antagligen i samma ställning. Tyvärr hade solen bländat honom rejält så han hade använt sig av ett tygmaterial som han då hade lagt över ansiktet.Det han inte tänkte på var att detta tygmaterial hade ett rutmönster, likt ett camouflage. Resultatet blev att hans ansikte var täckt av ett rutmönster som varade ett bra tag.2) Svarar på frågan: "Du blir inte snabbare brun om du struntar i solskydd - bara snabbare bränd. "

Jojo

1. Jag är en tjej som väldigt lätt blir brun. Solar jag i något annat än bikini, så ser det alltså väldigt dumt ut plus att brännan sitter kvar nästan hela året till nästa sommar. Jag är noga med att inte få för mycket "vitt" på kroppen, men en sommar jobbade jag utomhus för parkförvaltningen, och fick värsta bondbrännan. Nu är jag ännu mer noga med att endast sola i bikini.

2. Nej, det blir man inte. Däremot bränner du dig och ökar risken för att få hudcancer.

Rebecca Johansson

Svar till fråga 1; Min värsta solmiss måste ha varit under Hultfredsfestivalen way back 2006. Solen stekte så in i varenda eviga dag på campingen, där det inte fanns en tillstymmelse till skugga. Jag hade bara solskydd 8 med mig och smorde mig väldigt sporadiskt, vilket resulterade i ett härligt krisp. Inte bara bildligt talat. Jag brände mig på framsidan av benen och fick härliga geggiga blåsor, men som om inte det räckte brände jag mig även på näsan, över munnen och hakan. De här miljontals blåsorna gick sönder rätt snabbt och jag fick ett hårt skal på näsan, gjort av blås-gegga. När jag kom hem såg det ut som om näsan var ett pajskal! Helt sjukt var det. Man kunde faktiskt knacka på skalet och det var riktigt hårt. Min näsa har fortfarande inte riktigt återhämtat sig, när jag är ute i solen och börjar bli solbränd så får jag en liten rand där blåsorna en gång började.Svaret på fråga 2 är, nej du blir inte snabbare brun, bara snabbare bränd!

Amanda

Förra året åkte jag på språkresa till Malta och det var första gången jag åkte utomlands utan mina föräldrar. Jag har inte så lätt för att bli brun men ville inte komma hem utan färg så den sista dagen pressade jag som fasiken på stranden utan solskydd, ingen sa ju ifrån så jag levde loppan. Dagen efter vaknade jag upp med en 2 x 2 dm stor brännblåsa över hela bröstet. Den gjorde så ont och när jag kom hem fick jag åka direkt till sjukhuset och sen var den bandage resten av sommaren och inga urringade linnen eller klänningar, bara såna som täckte bröstet för resten av sommaren. NO MORE LAZY ON THE SUNBLOCK EVER AGAIN säger jag.Och nej, man blir verkligen bevisligen inte brunare fortare utan solskydd. Bara bränd och flagnig.

Annika Davies

Hej.

Svar 1: Reste till Alanya med en kompis för ca 10 år sedan. Jag bränner mig oerhört snabbt. Har brittisk hy. Är dock duktig på att smörja in mig. Inte den här gången tyvärr. Kom hem en dag från stranden och hade missat smörja in mig mellan brösten. Var alldeles lila. Gick till ett lokalt apotek och sa på knackig engelska: "Hello, I have burnt myself here", och pekar på tuttarna. (Nervöst, eftersom de är muslimer). Apotekaren gav mig en salva som faktiskt funkade och jag va som ny efter ett par dagar. Kom åter hem till Sverige och frågade en turkisk vän va detta var för mirakelkräm eftersom skriften på förpackningen var på turkiska... FOTVÅRDSKRÄM visade det sig vara. Ha ha. Men det gick ju trots allt prima.

Svar 2: Nej, verkligen inte.

Isabelle

min värsta miss måste ha varit när jag var en med vän på stranden och smorde in mig överallt på kroppen förutom ryggen då, och så frågade min vän om hon ska smörja ryggen åt mig.

" Tss, nejdå. Jag hinner nog inte bränna mig, vi ska ju bara simma lite! " kläckte jag ur mig.

Oj så fel jag hade. Gick hem med helstekt rygg den dagen.Och nej, blir inte snabbare brun utan solskydd. Men röd däremot!

Therese

När jag för 5 år sen var i Thailand så fick jag det verkligen svart på vitt hur vitkigt det är med solskydd. Jag hade vart jättenoga med att smörja in HELA kroppen, trodde jag. Jag hade missat en 1 cm rand högst upp i pannan och brände mig så mycket att jag fick en stor sårskorpa längst hela pannan. Dessutom reagerade min kropp och fyllde HELA pannan med vatten så det såg ut som att jag hade en tennisboll innanför pannbenet. Sedan den dagen har jag inte missat en endaste centimeter.En anna rolig historia som jag har fått återberättat för mig är när jag var cirkus 1 år och min mamma hade smörjt in mig noggrant på hela kroppen. När solkrämen hade sjunkit in i kroppen tog hon av mig blöjan när jag skulle gå och bada. Jag kunde tydligen inte sitta ned påflera dager efter det. :DSvar på frågan är förståss NEJ

Hanny Marie

Glömmer aldrig när jag var 14 år och låg på stranden i åtta timmar och smörjde ihärdigt in mig med sololja istället för solskydd, för då skulle jag bli himla brun, snabbt skulle det gå!

Det hela slutade med en första gradens brännskada och jag fick sova på blöta sängkläder, för det gjorde för ont att ligga på dem annars... Det gör jag inte om ;)Nej du blir inte brun snabbare utan solskydd, du blir röd och flagnar bort färgen snabbare än snabbast!

Ingela

1. Mitt värsta solmiss var när jag var i Malaysia. Status: kritvit svenska. Efter en dag på en underbar turistfri strand med små krabbor om fötterna hade både min rygg och mage/bröst förvandlats till papperstunn, röd och och mycket varm hud. Detta trots jag hade smörjt in mig men antingen var det inte tillräckligt hög faktor på den eller så klarade inte denna svensk omställningen, helt enkelt. Ett par smärtsamma dygn väntade och att vara backpacker med en stor ryggsäck att traska runt med är inte idealiskt med en brännskadad rygg... =(2. Usch, nej, med solfaktor snygg bränna - utan solkräm röd, förstörd hud som åldrar i förtid, ger permanenta solskador i hud vilket kan yttra sig i pigmentsamlingar (som små öar i huden) och rynkor och ökad risk för hudcancer. Solkräm rules! =)

pubes

1. värsta missen jag gjort var när jag var 12 år gammal och besökte stockholms skärgård på midsommar för första gången i mitt liv. Norrlänning som jag är så tänkte jag bara på utifall det skulle vara mycket mygg, ingenting annat. Det var strålande väder och jag hade ett rött linne på mig, minns jag, som jag hade köpt bara dagen innan. Vi åkte båt ut till någon mindre sten-ö där vi åt gott och jag passade på att sola en stund. Jag kände efter nån timme på ön att det började klia lite på bröstkorgen, men jag tänkte inte mer på det. När jag kom hem och tittade mig i spegeln så hade min hud förvandlats från kritvit till knallröd med bubblor. Kan säga att det röda linnet matchade exakt, så hela min överkropp såg röd ut. Jag kunde inte sova normalt en vecka efter det, det gjorde så himla ont. Den brännan jag fick då sitter i än idag, 11 år senare. Dock har bubblorna och det röda försvunnit bra mycket, men jag har fortfarande en mörkare "fyrkant" på bröstkorgen efter linnets urringning.2. Nej det blir man inte!

M'

Min värsta solmiss, ja du.. haha. Det var för 7 år sedan, jag skulle utomlands för första gången någonsin. Jag åkte med en kompis och hennes familj till Teneriffa. Solen sken från en klarblå himmel första dagen, jag ville (såklart) inte smörja in mej med solskydd för då blir man ju inge brun tänkte jag.. Vi satte oss på en restaurang, utomhus, mitt på dagen, solen stod som högst, och ja... Dagen efter var min näsa rejält brännskadad, sedan blev det en enda stor skorpa på näsan, skorpan sprack, näsan var rosa, helt oskyddad, ingen hud på.. Det var HEMSKT! Som tur är så är inte min näsa förstörd för alltid, den blir fortfarande brun när jag solar, men jag är extremt noga med solskydd nu! Näsan smörjer jag som en galning med HÖG solskyddsfaktor. Jag inga men efter min brännskada förutom att jag har ärr efter där skorpan sprack. Några snygga streck mitt på snoken ;)Nu vet jag jag vad inte visste då, att man blir lika brun med solskydd. Men du slipper att bli bränd :)

M

Jag har inte haft någon särskilt stor solmiss själv, eftersom jag är kritvit, så smörjer jag mig konstant med spf50. Däremot en vän har varit med om något som faktiskt är en hemsk solmiss. Hon åkte till Thailand, första gången hon var utomlands.. 3e dagen smorde hon in sig med sololja å tänkte bli rejält brun. Slutade med 3e gradens brännskada över nästan hela kroppen, inlagd på sjukhus i över 2 veckor, som tur var fick hon tillbaka pengar från sitt försäkringsbolag iaf... Det fick inte hennes resesällskap.. så hon betalade en dyr resa för att sitta på ett sjukhus med sin brända vän. (självfallet delade dom på pengarna från försäkringsbolaget)... Så min vän har rejält med ärr efter den resan:( Men det lärde henne nog ett å annat:( tycker så hemskt synd om hennenej det blir man inte

slavi

1. Min värsta miss var när vi, tjejgänget, var i Kungshamn en sommar och skulle fira midsommar för ca 7 år sedan. Vi hade brett ut oss på klipporna en solig men BLÅSIG dag. Där låg vi och skojade hela dagen men eftersom det blåste så mycket låg jag på mage i kjol och tröja. Ingen bikini alltså. Inte hade jag en tanke på att smörja in benen. Det hela resulterade i knallröda knäveck och en fruktansvärd smärta dagen efter. Jag fick välja, antingen ha utsträckta ben hela dagen, eller böjda, för det gick inte att röra på dem. Fy bövelen vad plågsam den långa bilresan tillbaka till Skövde blev. Det tog mig de resterande 2 somrarna att jämna ut det fina sträcket jag hade mitt på baklåren där kjolen slutade. Usch.

2. NEJ! :)

Katarina

1. Min värsta solmiss var förra året då jag missade att applicera solskydd på halsen. Jag har ganska kort hals o bara den nedersta biten får sol på sig. Pga mitt misstag o flera timmar i solen fick jag gå med en halvt illröd, nästan lila hals halva sommaren, medan andra halvan var kritvit. Inte särskilt snyggt o det gick inte att sminka över heller.

2. Nej, det har jag själv märkt med åren att jag inte blir.

Jenni

När jag var typ 7-8år så var vi i spanien, jag råkade somna i solen jaa och det var ju utan solskydd,och idag har jag massa ljusa prickar vid brösten som jag kommer att ha hela livet eftersom jag är 22 idag :p.2: Jag brukar aldrig ha solskydd, jag blir fort brun efter 20 min i solen så blir jag som en pepparkaka :)

Camilla

1. När jag var en liten tös på ca 8 bast var jag en väldig djurvän. ALLA djur var mina favoritdjur. Fiskar också. Så en dag när vi var på badstranden upptäckte jag hur abborrarna simmade väldigt nära. Jag satte mig på huk i det grunda vattnet, blickstilla och väntade in mina "kompisar".

Visst fick jag en massa kompisar som simmade runt mina ben och armar medan jag satt där med ryggen mot solen, så många och så spännande att jag satt kvar i 1,5 timme BLICKSTILLA .

Men mamma borde kanske sagt något, tänker du? Hon gjorde visst det, men när Camilla var med sina polare fiskarna så hörde hon tydligen ingenting.Aj.

Fjällade (som en fisk, hoho) några dagar senare och luktade bränd hud i veckor.2. Neej, det blir man inte!Första gången jag är med och tävlar någonsin på en blogg, faktiskt. Spännande!

Malin

Jag somnade vid poolen i Washington sommaren 2005 - ar ganska kanslig for sol som det ar och det var inte sa jattesmart att somna innan jag ens hunnit fundera over det dar med solskyddsfaktor. Som tur var hade jag en bok i ansiktet, sa dar blev jag inte brand men overallt annars sa... rod som en krafta. Fick solfrossa, pa riktigt, kunde inte ga t.ex for det gjorde ont innuti skelettet och hade sa hog feber over hela kroppen att jag fick laggas in pa sjukhus forst i Washington och senare i Orlando. De behandlade brannskadorna med helt ren aloevera, vilket resulterade i att jag blev lite sjalvlysande gron sadar och jag minns klart och tydligt nar forsta lagret med hud hade dott helt och de kunde helt sadar bara lyfta bort det over magen pa mig - ljusgront och sjalvlysande haha! Jag sag helt klart ut som en alien... jag skiftade liksom i kraftrott och limegront.Nu ar inte den har helt galna upplevelsen over dar, utan nar jag sen var pa battringsvagen (men inte riktigt, nasta lager med skinn var ju ocksa rott haha och jag madde fortfarande otroligt daligt) sa akte vi till Kennedy Space Center for att se uppskjutningen av rymdfarjan Discovery. Det var tortyr att ga omkring i solen dar och det var med skrackblandad fortjusning som jag sprang in i popstjarnan (och rymdfantasten, I should have known med andra ord) Tom Fletcher (fran McFly). Han tyckte visserligen mest synd om mig tror jag, illamaende och svimfardig som jag var, och fick snallt titta pa nar jag fick tugga (!!) i mig tva alvedon (ingenting jag rekommenderar, men jag kan inte svalja tabletter).Det gick att se randerna efter min bikini i 2 ar efterat ska jag tillagga. Ett av mina mest galna aventyr to date tror jag. Det hela slutade val dock for jag tar idag hand om hans (och McFly's) hemsida at honom och har traffat fina idolen Tom manga fler ganger med min normala hudfarg - och han ar besatt av rymden och tyckte nog bara lite extra bra om mig for att jag sag ut som en rodgron alien den dar sommaren.Och nej, man blir inte alls brun snabbare utan solskyddsfaktor. Man utsatter bara huden for farligheter.

Malin

Och nu glomde jag ju lamna min mail ovan, men gor det har istallet (fast du har ju redan min mail iofs haha).

Ella

1.Jag har alltid var den som mina vänner varit lite svartsjuk på eftersom jag aldrig blir solbränd " röd " utan jag blir brun på engång. Vilket självklart har gjort mig lite för kaxig. Men föra sommaren fick jag så jag teg. Medans mina vänner smörjde in sig omsorgsfullt så låg bara jag och log åt dom .Efter ett par tim stekandes i solen var jag inte så kaxig längre. Jag var rödare än den rödaste kräfta du skulle kunna hitta och det sved som tusan. Inte ens efter 3 flaskor kylbalsam sved det mindre. I ett par veckor efter detta så såg det ut som jag ömsaskinn!!2. Nej det blir man inte

Emma

När jag var i Grekland på semester förra året så hade jag köpt med mig ett stick med väldigt hög faktor till ansiktet. Men jag tänkte att det behöver jag nog inte smörja in så noga, var mest rädd om pannan. Så jag drar helt enkelt ett streck över pannan. När jag sen kollar mig i spegeln på eftermiddagen så har jag ett kritvitt brett streck i pannan och resten av fejjan är knallrött. Väldans snygg ;) På semestern detta året tänker jag vara väldigt noga med att smörja in jämt och ordentligt......

Emma, igen

Hej igen! Glömde svara på den andra frågan, och NEJ man blir inte brunare snabbare om man inte smörjer in sig.

mammaV

Nej, man blir inte snabbare brun om man struntar i solskydd!Min värsta miss var helt klart när jag var 19 år och skulle åka till Nya Zeeland som aupair. Jag och min kompis skulle först vara i Thailand en vecka på vägen ner, för att se lite extra av världen så att säga. Vi tänkte att vi då skulle passa på att sola och vara bruna och snygga när vi kom fram till våra värdfamiljer.

Jag smorde duktigt in mig men med alldeles för låg solskyddsfaktor, tydligen. Jag blev jättebrun och kände mig så nöjd! Ända till den morgonen då vi skulle åka vidare till NZ. Jag vaknade med hela kroppen full med blåsor! Fick skynda till ett apotek för att hinna köpa bra salvor innan flyget och kom fram till värdfamiljen allt annat än sådär brun och fin jag set framför mig. Jag hade stora blåsor på hela kroppen som sprack och varade, en efter en... Härligt första intryck!! ;)

Ywe

Den senaste solminneskatastrofen jag varit med om var på västkusten förra året. Skulle fiska krabbor för första gången och satt i sportbehå i stekande sol utan solskyddsfaktor. Blev illröd förutom där sportbehån satt, såg resten av sommaren ut som att jag hade en vit sportbehå på mig ständigt! Hur mycket jag än försökte sola bort det...Och man blir definitivt inte brun snabbare utan solskyddsfaktor, du ökar bara chanserna till att få hudcancer och en elak solbränna!

Lovisa

Okej, detta var inte roligt då men idag skrattar jag åt det!

Jag och min familj var i egypten i Mars för två år sedan, och solen tog på dagarna men det var kallt som attans på kvällarna, så man fick aldrig riktigt in i skallen hur mycket solen tog.Första dagen låg vi och pressade vid poolen, och jag hade inte smort in min i ansiktet för det bara var några soltimmar kvar av dagen och jag tänkte att "Solen tar inte så mkt, så det är lugnt - nu jäklar ska jag bli brun"

Tjena, jag var kräftröd i hela ansiktet förutom en fläck på kinden som om man kollade noga (och hade lite fantasti) såg ut som en häst. Min familj skrattade såd om grät. Sönderbräna Lovisa med en häst på kinden. Alla på hotellet stirrade på mig resten av veckan tills det hade lagt sig och jag kunde således inte sola ansiktet mer den semestern!Jag får höra detta än idag, och numer smörjer jag mig som en dåre varje gång jag ska ut i solen!Och som svar på frågan, nej man blir inte brun snabbade om man skippar solkräm. Man blir kräftröd jäkligt snabbt däremot och det är ingen höjdare.

Lotta

När jag var på Cypern för två år sen så var vi duktiga i början med att smörja oss. Men då vi var inne på andra veckan började vi använda sololja, och efter ett tag så var min mage full med små, små blåsor! Not fun!

Nej, man blir inte snabbare brun om man skippar solskyddet, bara snabbare bränd.

Annica

Oj va roligt att sitta och blega igenom många av kommentarerna. Jag själv är en sån som hellre päser i skuggan än vistas i solen, detta efter att ha fått ta bort flera elaka fläckar på diverse ställen på kroppen. Men, ibland vågar även jag mig ut i solen och då e det spf 50 som gäller. Nu till saken, lilleman på närmare året kryper omkring i gräset men bestämmer sig i att förflytta sig upp i jordgubbslandet preecis när jag drar första draget med spf över magen. Mitt i all jord, maskar och annat som man hittar i landet glöms smörjningen helt av. Detta resulterar i ett par kritvita lite utsmetade händer mitt på magen medan resten av kroppen va tomatröd!

Annica

Glömde ju svara på frågan! Du blir självklart INTE snabbare brun av att skippa solskyddet!

Elin

Jag var med min familj på semester på Öland. Jag och min bror var på bödasand en hel dag, hade inte en tanke på att använda solskydd "för vi badar ju bara".

Det slutade med att vi stod inne på toan i huset vi hyrt och baddade varandra med iskalla, blöta pappersservetter. Vi såg ut som två kräftor resten av semestern. Helt sönderbrända över ryggen, bröstet och asniktet :)Nej, man blir inte snabbare brun om man struntar i solskydd!

Caroline

Mitt värsta solminne är majsolen på en strand utanför Charleston SC, medans jag var aupair. Jag tyckte inte att det var så väldigt varmt ute och att solen kunde väl inte vara så stark. Så jag låg på mage och läste en bok i 4-5 timmar och efter det så sov jag på mage en vecka och flagnade som tusan efter det. Bikiniränderna hade jag kvar till sommaren där på. Jag brände mig så jävligt att jag trodde att jag verkligen hade förstört min hud eftersom bikiniränderna aldrig försvann. Nu ser jag alltid till att ha någon som kan smörja in mig ordentligt på ryggen.Brun fortare utan solskydd? Nope, snarare tvärtom och så tappar man ju färgen fortare!

Sandra

1. Valencia, besök hos kompis, efter en blöt utekväll med tillhörande bortamatch kom jag hemramlandes lagom till frukost och följde med till stranden. Kruxet var att vi båda stensomnade och vaknade upp på kvällskvisten. Det var helt tomt på stranden då. Båda hade legat på sidan och inte rört sig en mm på hela dagen. Solkräm hade vi glömt. Var randig hela den sommaren.2. Ingen vacker hållbar bränna iaf. Bäst med lagom faktor, stark i vårsolen och mindre sedan ju mer huden vant sig.

Pernilla

Mitt värsta solminne är när jag var 12 år och familjen var utomlands för första gången. Åkte 2 veckor i augusti, varmare än varmast. Hur tänkte mina föräldrar? Kom på kvällen vid 18-tiden och vi ville bara bada för att svalka av oss. Inte tänkte vi på solskydd då, det var ju nästan kvällen... Resultatet blev bränd hud och bada med t-shirt resten av veckan innan det lade sig lite. Sen brände jag näsan så illa att det flagnade stora, stora flagnor. Såg ut som krokodilskinn som ramlade av och på det så blev mina ögon så känsliga av den starka solen att vi var tvungen att akutköpa solglasögon så att ögonen skulle sluta rinna... Sen dess är jag inte så förtjust i utlandssemestrar under högsäsong, föredrar att åka i maj alternativt på hösten. Säkrast så =)

Ottilia

Heheheh. Värsta solmissen... Vilken ska jag taav alla mina hundra gånger jag har tabbar till det. Men jag tar nog den gången vi hade kört i princip non stop ner till Kroatien. Efter en 26 timmar lång bilfärd kom vi fram runt två halv tre på natten. Nästa dag var vi alla supertrötta men till strande skulle vi. Vill bara tillägga att jag så ljus hy att jag näst intill är genomskinlig. Men i alla fall. Vi alla somnade ju gott under parasolerna. Fast det är ju så att solen flyttar ju sig på ett par timmar. Första dagen i stekhet sol, utan någon solkräm. Jag kan berätta att jag kunde inte ha på mej shorts, att ta en dusch var plågsamt. Mina lår var helt RÖDA.Och nej man bli INTE brunare utan solkräm.Kram.

Lisa

1, Värsta solmissen måste jag tilldela min familj eller kanske främst mina föräldrar. När jag var 13 år åkte vi till Florida för en härlig familjesemester och såklart spenderades många timmar vid polen och på stranden. Förgäves försökte jag få mina föräldrar att använda solskyddsfaktor 25 som jag hade med mig men de envisades med att använda 7. Sju??? Behöver jag berättade att alla fyra (fööräldrar + två syskon) vid slutet av dagen såg ut som kräftor och knappt sov en blund under natten. Resten av semestern använde de min solskyddsfaktor och var tvungna att hålla sig undan solen ett antal dagar. Själv kunde jag fortsätta njuta av solen.2, NEJ! Du blir absolut inte snabbare brun utan solskyddsfaktor. Skulle du möjigtvis bli det kommer du antagligen flagna bort det snabbare också.Skulle vara toppen att vinna dessa produkter nu när jag är gravid och vill skydda mig lite extra mot solen.

Sandra

Min värsta va nog vid midsommar förra året! Vi va några stycken som tältade så på morgonen va det nog 30 grader varmt inne i tältet om inte mer. Så jag fick för mig att förflytta mig ut och sova där. Dagens största misstag. Jag hade dragit upp halva tröjan så när jag vaknade 2 timmar senare va min rygg helt sönderbränd. Jag har fortfarande kvar en del bränna på HALVA ryggen. Och självklart hade jag inget solskydd

Josefine

Man blir absolut INTE brun snabbare bara för man solar utan solskyddsfaktor, dock illröd!Jadu...min värsta solmiss drabbade dock inte mig, snarare min bästa vän. Förra sommaren var vi på semester till tunisien tillsammans och han skulle låna min skyddsspray, och jag sa till honom "Det ä bara till och spruta på" Han tog min order rätt bokstavligt. Han sprutade, här och där, och lite här och där igen innan han somnade i solen. På kvällen när han klev ut från duschen fick jag och min syster oss en syn för livet, ut kommer min bästa kompis, illröd med stora vita cirklar här och var! Stackarn hade ju inte fattat att man måste smörja in där man sprutar...detta var dock första dagen så han hann nästintill fixa en någorlunda jämn bränna innan det var dags för hemfärd men han skämdes sådär lagomt dagarna efter när det var dags att ta av tröjan ;)Carola L

Jag har ingen solmiss eftersom jag aldrig har bränt mig. När jag var liten hade jag alltid kläder på mig hela sommaren eftersom jag var solkänslig, som vuxen blir jag aldrig röd, bara brun. Så jag har sluppit den biten.

Ett av mina barn smörjer sig hela sommaren eftersom hon är väldigt ljus, de andra två blir bruna på en gång.

Jag smörjer in mig ibland och då tar det betydligt längre innan jag blir brun ;-)Gemene man blir inte brunare utan solskydd, de flesta blir brunare med eftersom de inte bränner sig då.

J

1. Jag har överlag haft rätt tur med att undvika att bränna mig, men när jag var i Los Angeles för 5 år sedan brände jag mig så det räckte och blev över. Vi låg på stranden och jag tyckte att jag inte blivit något brun alls efter att ha varit i kalifornien i en vecka, så jag tänkte att NU ska jag tusan bli brun. Det blåste ganska friskt också , så man kände inte att man brände sig. Brände mig gjorde jag dock och fick så ont att jag knappt kunde få på mig kläderna. Gick runt och såg ut som en uppblåst bodybuilder på Disneyland för rörde jag mig gjorde det sååå ontSå nej inte blir man brunare snabbare för att man struntar i solskydd!

Fröken Emma

1. Eftersom jag är blond, blek och har Sveriges sämsta pigment (eller bland de sämsta iaf) har jag många solmissar jag hade kunnat berätta om. Men det hade blivit alldeles för långt så jag bjuder på en av de värsta och största missarna jag varit med om. Det inträffade för några somrar sen när jag och 3 kompisar var på Cypern för lite välförtjänt semester. Solen var stekande het och jag var riktigt noga med att smörja in hela känsliga mej i starkaste skyddet som fanns. Detta började jag varje morgon med och så även veckans sista morgon. Men så när vi låg där på stranden sista dagen och pressade för att njuta av de sista sköna strålarna kände jag hur det började hetta i ansiktet. Jag viftade bort känslan och fortsatte mitt solande och badande. Till slut började det även strama och klia i ansiktet och jag undrade vad tusan som var fel. Till slut fick jag ge upp och sa till mina vänner att jag inte pallade mer. De tittade på mej och utbrast ett unisont "Vad har du gjort?!" Jag tog mej till en toalett för att få tag på en spegel. Synen som mötte mej hade gett mardrömmar till vem som helst. Jag var rödare än ett stoppljus i ansiktet och pannan hade fått stora blåsor. Dock var jag inte illande röd i hela ansiktet. Nä, jag hade ju haft stora solglasögon på mej så runt ögonen och ut mot öronen hade jag ett vitt brett streck. Usch, jag mår dåligt än idag av att tänka på hur fruktansvärd jag såg ut! Fast visst kan jag ändå skratta lite såhär i efterhand. Anledningen till att det bara var stackars ansiktet som jag brände till smärre oigenkännlighet var att min vän avbröt mej mitt i insmörjningsprocessen för att berätta att frukosten var klar. Och ja, mat var väl helt enkelt viktigare just då.2. NEJ. Den som struntar i solskydd för att bli brun snabbt har inte riktigt alla besticken i lådan.

Erika

Värsta solmissen var nog när jag var ca 15 år och befann mig på Gotland. Jag och min vän somnade båda två på mage på stranden, med shorts på! Behöver jag ens säga att vi hade permanenta shorts på baksidan av kroppen ett bra tag efteråt? ;)Svaret på frågan; Nix, det blir man inte!

Hilda

När jag var liten fanns det en fotbollscup där jag och några kompisar hjälpte till att sälja hamburgare. Ett år var det så sjukt varmt och soligt dessa dagar, men efter som vi hade så mycket att göra tänkte man inte på något solskydd. Det resulterade i en fruktansvärd bränna på nedre delen av låren eftersom jag hade shorts. Ont! Helgen efter åkte vi till Falkenberg för att sola och där brände jag andra halvan av låren, fick typ en brännskada över ena brösten och eftersom jag somnade på mage brände jag även halva ansiktet. Min bror kallade mig för twoface resten av sommaren.. Efter detta försöker jag använda solskyddsfaktor!Nej, man blir bara röd och bränd utan skydd!!

Marina - mamma till 4

1 ) Jag har alltid gillat att bli brun och sitter gärna så länge som möjligt i solen när den tittar fram.

När jag var gravid med mitt andra barn ( sjunde månaden ) och första grabben var på dagis så satte jag mig i solen och läste en bok.. Boken var riktigt bra så jag fastnade i den.

Hade även en flaska med vatten och salt bredvid mig som jag sprutade på rätt ofta ( hört att den kan hjälpa )..

Fem timmar senare hade jag läst ut boken och det var dags att hämta grabben på dagis..Det började "dra" i huden på eftermiddagen och sen på kvällen när jag klädde av mig och hoppade in i duschen så såg jag "skadan".. Hela framsidan var sönderbränd. Det resulterade i blåsor överallt..

Så den sommaren var jag superbrun på framsidan, men blek på baksidan.. Lite halvsvårt att lägga sig på en mage i sjunde månaden.. =)

Stackars grabb, han måste ha blivit stekt där inne.. Kanske var därför han ville ut en månad tidigt..2 ) Och nej, det blir man inte..

Carolina

Oj det här var svårt eftersom jag är en typisk svensk med ljus hud som aldrig blir brun utan bara sönderbränd. Men nån rolig bränna har jag nog aldrig upplevt. Däremot när jag var liten så var min familj i spanien. Jag kommer inte själv ihåg det här men har sett bilder och fått det berättat för mig massvis med gånger. Min morfar var en människa som frös väldigt mycket, jämt. Så han vägrade ta av sig strumporna. Tilläggas kan att han alltid använda tubsockor och drog alltid upp dom maximalt. Han hade alltså tubsockor, shorts och solglasögon såklart. Han la sig i solstolen med handen på magen, precis som han alltid gjorde hemma på soffan och somnade så. Behöver jag ens beskriva hur han såg ut när han vaknade ett par timmar senare? Har aldrig sett någon så röd människa, bortsett från det vita efter strumporna, glasögonen och handen. Det här hände alltså 1993 när jag var 3 år och vi har lika kul åt det än idag. Nu finns inte min morfar med oss längre men jag är säker på att han fortfarande skrattar åt det här i himlen :)Andra frågan, NEJ, man blir inte snabbare brun. Tro mig jag har testat.

KRAM

Linda

Det var när jag var i spanien förra året , jag trodde jag hade tagit solkräm men det hade jag inte och fick två röda axlar som gjorde sååå ont.

2) nej det blir man inte :)

Elin

1. Då jag själv är väldigt ljus i hyn och ALLTID bränner mig lite, även fast jag är rätt duktig på att använda solskydd så har jag ingen speciell rolig eller hemsk historia om mig själv. Däremot har min lillebror råkat ut för en del. För 2 somrar sen fick han för sig att han skulle testa om solstick (solblock som ska skydda helt) faktiskt fungerar som det ska. Han testade att skriva My name is Hannes på magen (dock fick inte hela texten plats så det blev bara My name is) med sticken och gick ut i strålande sol en timme. Grejen är att även han är ljus i hyn och bränner sig lätt så när han kom in igen var hela magen KNALLRÖD förutom där han skrivit med solsticket, texten gick inte bort på hela sommaren och inte heller nästa och än idag kan man urskilja en svag svag text (2 år senare) så nog sjutton fungerade solsticket ;)

2. NEJ nej, men blir inte brunare utan solskyddsfaktor!

Bea

Min största solmiss måste ha varit det året jag och min vän bestämde oss för att sova på hennes studsmatta en natt mitt i sommaren! Det var verkligen super mysigt och jätte skönt tills morgonen dagen efter då jag ligger helt utan täcke på mig och solen har varit uppe ett tag! Ni kan nog själva tänka er hur jag såg ut? Röd som en kräfta på hela kroppen! Med massa kylspray och löst sittande och tunna kläder pinade jag mig igenom flera veckor av sveda! Det gör jag aldrig

Om! Och nej, man blir inte brun fortare om

Man skippar solskydd!!!

S A R A

Värsta missen var när jag var i Egypten och använde skolskydd varje dag. På det här sättet blev jag fint brun och slapp bränna mig. Efter några dagar hade jag inte fått någon färg på bröstet och knappt i ansiktet, så jag struntade i solskydd i någon timme. Resultatet blev att jag fick spendera resten av semestern med överkroppen i skuggan med en blöt handduk över ansikte och bröst!Svaret på andra frågan är nej, man blir inte snabbare brun om man struntar i solkräm. Det är för att solskydd skyddar mot de farliga strålarna, men de strålar som gör en brun kommer fortfarande igenom och därför kan man med solskydd ändå bli brun och slippa risk för cancer, rynkig hy och skador i huden. :)

Sandra

När jag var liten brukade jag bränna mig på axlarna väldigt lätt och fick därför oftast bada med t-shirt på. I vuxen ålder har jag bränt mig riktigt rejält en gång - jag bytte modell på bikini och den lilla triangeln hud ovanför väster bröst som inte var van vid sol blev så bränd att den än idag ser litet underlig ut. Som tur var är det inte värre än så - men nu är jag alltid supernoga med solskyddet!

Andra frågan:

Barbapappa solspray är MYCKET vattenresistent! ;)

Sandra

Av någon anledning såg jag en helt annan andra fråga än vad det egentligen var!

Utan solskydd blir du INTE fortare brun, däremot kan du snabbt bli röd!

-Sara-

Min värsta bränna var när jag låg i ett solarium och brände mig ordentligt.

Men i solen så var det i Cypern för 10 år sedan.

Låg under ett parasoll och chillade men råkade ändå bränna mig

Det värsta var att dagen efter skulle jag ta dykcertifikat så ja det gjorde ont men jag genomförde detNej du blir inte brunare pga det

Maria

Det här var andra dagen i Usa, santa monica. Jag och min bästa vän Malin skulle vara i Usa i 5 veckor och resa runt. Andra dagen lägger vi oss på stranden och det blåser as mycket och är jättekallt. Men vi ligger där några timmar ändå. Eftersom det var så kallt tänkte vi inte på solkräm eller att vi kunde bränna oss. När jag kom in på eftermiddagen såg jag ut som Danmark. Vit och röd. På framsidan av benen hade jag dragit upp shortsen så jag hade minshorstbränna och på baksidan hade jag långshortsbränna. Skitsnyggt. Hade bränt mig ordentligt i knävecken så det såg ut som jag hade skitit ner mig när jag skulle gå. Någon dag senare gjorde Malin illa foten när hon sprang på stranden så hon hade svårt att gå. Vi såg ut som två gamla kärringar där vi gick runt. Så staratar man en dröm semester!

emelie melvins morsa.

Svaret på din fråga är lite speciell, för nej visst man blir inte brunare utan solskyddsfaktor men däremot om du smörjer dig med olja (i alla fall de jag vet) men nu är ju jag däremot inte (lika) ung och dum längre så sånt tjafs håller jag inte på med, min värsta solmiss är inget annat än den vanliga klockrena ballerina randen, de enda stället på min kropp med pigment är fötterna, det blir knallbruna, resten håller sig vitt och all skrattar när jag tar av mig skorna. Annars brukar de bli lite ränder av solbrillorna med, men man får välja. Ränder eller ont. Jag väljer ränder :)

Petra

Min värsta solmiss var när jag var 13 faktiskt, alla i vår familj är solnördar, speciellt min mamma, så jag skulle försöka på mig att vara lika nördig som henne (förebild!!) och la mig i solen, saken var bara att jag hade inte sovit så länge under natten då vi vistades i öland och man var uppe länge med släkten så jag somnade. Dessvärre var det att släkten gick och bada, så där låg jag och sov, ovetandes om vad jag skulle märka när jag vakna. Jag hade somnat med min då cd freestyle på magen.. Behöver jag ens berätta hur jag såg ut efter det? Struntar man i solskydd blir man inte snabbare brun, bara snabbare bränd! kram!

Lottie

Värsta solmissen var för 4-5 år sedan när vi var ute på någon utav öarna mitt i sommaren. Jag la mig i bikini på en sten (utan solskydd så klart) och SOMNADE. Hela jag var sen knall röd och sönder bränd med undantag för några fläckar på ena benet (jag hade även snurrat runt och bränt baksidan.......) Aldrig mer säger jag bara, jag hade problem att sova i en veckas tid. Så nej man blir verkligen inte brunare utan solskyddsfaktor, snarare tvärtom, har man som sagt fått lära sig.. Den hårda vägen... Aj...

sara

När jag var till Grekland en gång och inte smörjde mig, brände mig i på rumpan precis där bikinitrosan slutar vilket resulterade i att jag knappt kunde sitta på en vecka! Aj!

Nej man blir inte snabbare brun.

Ebba

Hej! min värsta solmiss var nog förra sommarn när jag smörjde in hela mig med solkräm, men glömde ansiktet. Så efter en några timmar i poolen så var jag röd och solbränd som bara den! Usch, det var inte kul kan jag säga :P Och nej, man blir inte brunare snabbare om man skippar solkräm, man blir mest bara röd eller solbränd. Vill man ha en fin brun färg så tar man bra solskydd! ;) Kram!

lisa

hejsan!1. min värsta solmiss är på arvika när en vän skulle smörja in mig och han missade ett område så jag blev helt sjukt bränd och det gjorde så himla ont så jag fick gå och fråga i sjuktältet efter tigerbalsam.2. nej, man blir inte snabbare brun, bara snabbare bränd!

Johanna

1. har hunnit med en hel del missar genom åren, men en av de värsta var när jag glömde smörja benen när jag skulle paddla kanot i ett soligt frankrike. smärtsam och komisk röd bränna på låren. tur att jag smörjde ansikte och armar, men man kan ju önska att jag hade tänkt till lite extra...2. man blir inte snabbare brun

Miia

1. Min och antagligen mina vänners värsta solmiss var för ungefär 10år sedan i högstadiet. Vi hade hört talas om sololja och kokosolja och att man skulle bli sådär fantastiskt läckert brun av det. Dock så har man inte så mycket pengar i den åldern och vi kom på den "brilljanta" ideén att istället smörja oss med MATOLJA, liksom olja som olja tänkte vi. Och självklart, inget solskydd på. Vi lade oss på stranden och hade med oss vår matolja som vi noggrannt smörjde in våra kroppar med. Vi tänkte att nu ska stekas och brännas som aldrig förr och joo Tack! Brände och stekte gjorde det minsann. Luktade typ bränt kött om oss med. Någon drog liknelsen av popcorndoft vill jag mig minnas med. Vi fick verkligen lära oss en läxa efter den erfarenheten. Läckert gyllenbruna blev vi verkligen inte, snarare farligt röda med brännblåsor som heter duga.2. Nej man blir inte snabbare bruna av att sola utan solskydd. Rent dårskap!

Bea sås

1. Mitt värsta solminne..har egnetligen inget själv. Men min storasyster somnade på stranden utan solskydd när vi var på Kattegatt i Danmark..hon var en kokt kräfta efteråt!2. Nej, bara snabbare bränd.

Siri

Mitt värsta solminne är när jag hade haft handen på magen när jag låg och solade (smart där). Resultat? Ett vitt handavtryck mitt på magen. Snyggt? Nej.

Man blir inte brun fortare utan solkräm, man bränner sig bara snabbare.

Siri

Mitt värsta solminne är när jag hade haft handen på magen när jag låg och solade (smart där). Resultat? Ett vitt handavtryck mitt på magen. Snyggt? Nej.

Man blir inte brun fortare utan solkräm, man bränner sig bara snabbare.(hade missat att fylla i mejl rutan)

Cicci

1. Haha, min värsta solmiss skedde i julas när vinterbleka jag åkte till Argentinas stränder. Jag brukar ALLTID skydda mig då jag är rödlätt, fräknig och har enormt lätt för att bli bränd. Just denna dagen när jag kom ned på stranden vid elvatiden var det dock kallt och råmulet. Jag tänkte att det skulle börja regna vilken sekund som helst men ville ändå ligga i bikini i några minuter och lyssna på vågskvalpet. Ungefär fyra timmar senare vaknar jag, i stekande sol, av att kroppen gör så fruktansvärt ont... Några timmar senare är hela jag djupt röd, svullen och har blåsor. Dessutom hade jag tydligen somnat med ena handen på skinkan, så jag hade ett vitt handavtryck på rumpan! Jag hade så ont att jag knappt kunde röra mig och så mycket feber och frossa att jag inte ens kunde hålla i ett vattenglas, och när jag skamset och plågat gick till doktorn för att få hjälp fick jag mig en redig uppläxning samt starka smärtstillande och en massa specialmediciner. Resten av veckan spenderades inomhus…2. Nej! Man blir bara bränd, flagar och är tillbaka på noll. Fast med lite större risk för hudcancer än senast…

Erika

Min värsta solmiss inträffade förra sommaren när jag var höggravid. Tillbringade en hel dag ute på en camping, det var solig och blåsigt så jag märkte inte att solen var så stark. Jag fick en knallröd fläck mitt på magen där gravidkulan var som högst. Den cirkeln är än idag kvar, fast brun. Och ungen kom ut blek, inte det minsta solbränd :) haha.Nej, man bränner sig bara inte lika lätt!

Rebecka

Hej!Jag kan berätta om en historia om när jag och min bästa vän åkte utomlands första gången utan föräldrar i somras till en härlig liten ö i Grekland. När vi skulle komma hem skulle det vara skolavslutning och vi låg på stranden hela dagarna och stekte och pressade så vi skulle bli bruna och snygga. Förutom en dag, när både jag och min kompis somnade på mage i solen och sov i någon timme (med inte allt för hög solskyddsfaktor...) och min rumpa såg ut som ett stoppmärke! Fruktansvärt ont. Det värsta var att vi skulle åka hem dagen efter och sitta i ett flygplan... Aj.. Så nu lär jag mig verkligen att smörja in mig och kan behöva dessa från apoteket när jag ska utomlands snart igen.2. Bränd är vad man blir, och flagar bort det sen. Inte alls snyggt. Mycket bättre att smörja in sig :)Kram

Emma

Värsta solminnet någonsin var när jag och syrran varit i Thailand i två veckor. Vi hade varit noga med solskydd hela semestern och fått fin färg, så då trodde vi att vi klarade oss med bara en morgoninsmörjning sista dagen. På flygplatsen hem fick vi köpa varsin yoghurtförpackning att smörja in oss med - vi var knallröda från topp till tå. Folk vände sig om för att glo och till med pekade på oss , så vansinniga såg vi ut. På flyget hem hade vi solfrossa och kunde inte sluta frysa. Väl hemma tog det tre dagar innan jag kunde visa mig ute, först var jag ju röd, sen fjällade allt av och det såg ut som att jag frontalkrockat med en eldsvåda... Värst var när killen i kassan på ica frågat om jag använt bränd-utan-brun. Jag lär ju inte slarva med spf snart igen i alla fall.

Och Nej, man blir inte brun snabbare utan solskyddsfaktor, bara bränd

anna

Måste ha varit när jag och min vän var i turkiet och tänkte att vi skulle köra utan solskydd första dagen så att vi ficke n rejäl bränna som vi sen bara kunde bättra på.

Det slutade med att vi låg inne på hotelrummet i två dagar. eller lågoch låg. Stod. Hela vi var sönderbrända och röven, framför allt den var sönderbränd och vi kunde varken ligga eller sitta!hehe... åhå båda två är rölätta med fräknig hud. Så smarta var vi=)2: Nopp. Man blir ej snabbare brun. däremot skyddas man nada ifrån solens farliga uvstrålning. Använd solskydd. tänk på att det finns ngt som heter hudcancer!

3mma

Nej man blir inte snabbare brun.Man har större chans att bränna sig och solbrunheten håler kortare tid utan :)Min största miss måste vara iår. Vi var i frankrike på påsklovet och paddlade kanot. Jag hade solkräm på mig men var en aning slarvig med det. Kag blev röd på ena sidan av benet och vit på andra sidan. Sen fick jag även en fin shortsrand som jag fortfarande kan se.

Det är dessutom inte kul när det flagnar sen... :O

melina

1. Min solmiss var när jag var på stranden en hel dag, kom hem med en rygg som var som en kräfta...ajajaj!

2. Nej, man blir ju bara röd/brännd

Clara

"Man bli ju inte bränd när man rör på sig", tänkte jag under volleyboll turneringen som vi hade i skolan. Jag ville inte ens tänka på solkrämen, men tji fick jag för det. När jag kom hem framåt kvällen hade jag stora solblåsor (som jag kallar dem för) över hela armarna. Svaret på frågan är då ganska självklar, man blir ju givetvis bränd och inte brun snabbare.

Sandra

1) Jag har ingen solmiss förutom att jag har blivit lite röd några gånger, så berättar om min kompis istället. Hon solar mycket i solarium och är redan ganska brun så hon tyckte inte att hon behövde solskydd när hon var i Spanien. Hon solade flera timmar mitt på dagen i två dagar och blev verkligen helt röd och hon sa att det gjorde jätteont. Resten av tiden där kunde hon bara vara inne/i skuggan.

2) Nej

hanna andersson

min största sol miss var nog när jag sprang omkring på leksand sommarland en hel dag utan nåt solskydd alls!

jag hade såklart med mig men glömde att smörja in mig. dock så var det ju inte sådär stekigt varmt men lagom för att jag skulle bränna mig rejält!

och NEEJ man blir bara röd och bränd när man inte använder solskydd inte lättare brun!

Rebecca

1. Året var 2008 och jag skulle äntligen få åka utomlands för första gången, resmålet blev Egypten tillsammans med min pojkvän. Mina nära och kära varnade mig mycket, inte bara för alla egyptier som ville köpa en utan också för värmen. Vi hann knappt in på hotellrummet innan kläderna åkte av och inom loppet av bara några sekunder så var vi ute vid stranden. Redan när jag kom ut kände jag en aning kyliga vindar som svepte förbi och blev därför besviken över att det inte alls var så varmt som jag trodde. "Jag kommer ju aldrig att bli brun här". En hel dag spenderade jag ute i Egyptens över 30 grader varma temperatur, UTAN SOLSKYDD. Hade jag lagt mig på hotellets middagsbuffé hade människorna nog frågat sig varifrån de hade fått en sådan stor tomat ifrån. Knallröd och ont gjorde det. Kan lova att jag inte fick särskilt mycket sömn den natten och att After-sun flaskan var slut morgonen därpå.

Om 3 veckor befinner jag mig i Turkiet, där det kommer att vara ännu varmare med tanke på att det är sommar. Skulle ju vara perfekt ifall jag slapp göra en "favorit" i repris, om man nu kan kalla det för favorit...2. Nej! Jag vet många som inte använder solskydd eftersom de påstår att de ska bli brunare, men sanningen är att man bara blir mer bränd. Dessutom får man en betydligt vackrare och jämnare bränna när man har smörjt in sig, vilket är perfekt när de korta kläderna tas fram ur garderoben nu till sommaren.

yasmine modell mamma och fru

Min värsta solmiss var nog bara när jag råkade bränna mig så rejält att jag vart rödare än en kräfta som tonåring var det inget kul att komma tillbaka till skolan och bli kallad redface efter semestern.

Som tur var la det sig efter ett tag och blev brunt.

Svar 2 nej man blir inte brunare, snarare rödare & fulare. man får en längre varaktigare bränna med solskydd.

Ewe

1. Helt klart på en klassresa i 9:an när vi åkte till en av lärarnas landställe vid vattnet. Jag & två kompisar la oss på ett "berg" nere vid vattnet, snackade, fnissade.. & somnade! Blev väckta ca 2 timmar senare - rätt brända!2. Nej, det blir du inte.

Emelie

Haha det var helt klart när jag låg ute o solade magen på stranden. Det var eftermiddag och jag var trött. Så vips så somnade jag! Jag vaknade av att jag kände något på magen o insåg att det var fågelbajs på min mycket röda mage. Jag tog snabbt på mig min tröja och cyklade hem. Sen var jag rödbränd på framsidan och likblek på baksidan. Använd solskydd så undviker du att se ut som en kräfta efter 5 min i solen!2. Svar nej, verkligen inte!

Adara Magazine - din bloggtidning på nätet!

Min värsta solmiss var när jag var i Rhodos förra året. Jag struntade i att smörja in mig för att bli brun snabbare. HEJ HUD SOM LOSSNAR och HEJDÅ VACKERT BRUN. Jag flagnade som fan och det slutade med att jag var fläckig ... vit, röd och brun.2. Nej, det blir man inte!

Anonym

1) Min värsta solmiss: När jag var Harry Potter-nörd för några år sedan och satt i en solstol och läste i flera timmar... Ooops! Gör aldrig om...

2) Svar: Nej, bara snabbare bränd.

Kraaamizar!

Frida

1. Jag var femton år gammal och hade åkt från Piteå ner till Halmstad för att vara med på Elitflicklägret i fotboll. Vi hade träningar och matcher under en veckas tid. En eftermiddag hade vi ledigt på hela tiden så då for vi till Tylösand för att bada. När vi kom hem på kvällen insåg jag mitt misstag. Jag hade nämligen inte smort in mig i pannan, och hade dessutom haft mittbena. Jag såg ut som en kokt kräfta från ögonbrynen och uppåt.

Dagen efter hade vi en halvtimmes nickträning. Om jag säger så här. Jag glömde aldrig pannan efter den dagen....2. Nej. Inte såklart inte.

callo

1. Jag har väldans soltålig hud och har aldrig bränt mig, trots att jag är halvfinne. Du vet la hur bleka de är ;) Men den värsta (och roligaste) solmissen jag kan berätta om är när jag och min mormor åkte två veckor till bulgarien efter min student. Hon är helfinsk och totalt kritvit i huden (och på huvudet). Första stranddagen och jag smörjer in mig och frågar om mormodern behöver hjälp att smörja in axlarna. Hon vill ha hjälp, men inte använda mitt med 35 faktor utan tar upp sin egna. En helt vanlig NIVEA burk! Jag trodde hon skämtade men nej då "vi finnar behöver bara NIVEA, inga problem" (med finsk brytning). Sagt och gjort hon fick NIVEA på sina axlar. Och brände sig järnet! Stackarn var helt sönderbränd efter första dagen men hon vägrade erkänna att det gjorde ont, hård tanta sirru.. Så den historien har vi skrattat åt många gånger och i höstas gick hon tyvärr bort. Men lämnade många minnen efter sig och vi kommer alltid att ha "bulgarien brännan" tillsammans!

2. Nej såklart blir man inte brunare av att skippa solskydd, det lovar jag ;)

Alizya

1. Jag har själv alltid varit noggrann med att smörja in mig, eftersom jag är väldigt känslig och lätt blir bränd. Min kompis skulle dock till Gambia i vintras och ville då grunda med solarium så hon inte var helt blek när hon väl var där. Hon smörjde såkalrt in sig med solkräm över hela kroppen men inte i ansiktet. resultat? Hon lyckades bli helt röd i fejjan och gyllenbrun på kroppen. Detta dolde hon genom smink, så när hon kom hem var hon blek i ansiktet och brun som en pepparkaka på kroppen!

2. Man kan ju tro det, men så är det inte :D Solkräm skyddar bara från UVA och UVB strålarna, som inte ger snygg solbränna.

Fredrika

Min värsta solmiss var för två år sen. Jag hade varit i Italien i 13 dagar och hade inte bränt mig alls. Det var sista dagen, och jag tänkte att jag skulle sola en sista gång. Så jag lade mig i solen - utan solkräm och somnade. När jag vaknade ett par timmar senare var jag HELT sönderbränd, och den sista dagen + resan hem hade jag feber och frossa. Det var hemskt.Jag brukar alltid bli röd om jag inte använder solkräm, så jag skulle säga att jag bli brunare med!

Jessica

1) Min värsta solmiss måste vara när jag och en kompis skulle backpacka runt på Nya Zeeland. När vi landade hade vi ingen aning om att Nya Zeeland har den högsta frekvensen av hudcancer på jorden pga att ozonskiktet är så tunt där. Efter att ha spenderat bara två timmar i landet hade min kompis och jag redan fått smärre brännskador i nacken så att huden kändes som läder och t.o.m. krackelerade lite... Som tur var träffade vi på några söta tanter som förbarmade sig över oss och delade med sig av sin solskyddskräm. Det hjälpte nog lite, men skadan var redan skedd. De första veckorna spenderades därför i skuggan med SPF 50. Ingenting jag gärna vill göra om. :P2) Nej, brunare blir man inte av att skippa solskyddet, bara rödare och torrare. :)

Jos

Värsta solbrännan var när jag var i Thailand, och ville bli brun jätte fort, och hade typ bara en dag på mig. Solade som fan, smörjde in mig en gång, trodde atdet räckte, dum som jag var. Vart helt skållröd efter det. Sved, och kunde inte sova. Flagade så mycket som en orm. Helt sjukt!Och svar på fråga 2: Nej, det blir man inte. Det är väldigt många som tror det, men jag har verkligen lärt mig efter alla utomlandsresor jag har gjort, att använda solskydd. RIKTLIGT!

Fanny

1) Jag var i Malaysia och hade varit och snorklat i 4 dagar. Jag var jättenoga med att smörja in benen så att dom inte skulle brännas där man låg i vattnet. Och jag klarade mig! Men när jag sedan en dag senare skulle sola på gården (fortfarande i Malaysia) så tänkte jag att nu är jag nog skyddad så jag behöver ingen solkräm: tji fick jag! Aj...Mail: fanny.sonntag@hotmail.com

2) Nej det blir man inte, bara snabbare bränd...

Bella

1) När jag var i Thailand med min familj smörjde vi in oss väldigt noga och framförallt jag eftersom jag bränner mig ganska lätt. Både ansikte och kropp smörjde jag in med högt solskydd flera gånger, men en dag hade jag på något sätt hade jag lyckats missat att smörja in huden under ögonbrynen. Det märkte jag inte förens vi kom hem till hotellet på kvällen, och det var lite rött men jag tog lite aftersun och gick och lade mig. Men sen när jag vaknat på morgonen vad hade hänt då? Jo hela mitt vänstra öga hade svullnat igen! Jag såg verkligen inte klok ut! Det blev att använda solglajjor hela dagen...

2) Nej jag blir inte snabbar brun, jag blir däremot bränd. Superviktigt med solskydd ju!

ellen

Åh, min värsta solmiss (eller en av de iallafall) var för cirka 3 veckor sen. Jag och min pluggkompis tog en paus i uppsatsskrivandet och låg en hel dag ute i solen och njöt. Vi var duktiga och smörjde in oss överallt, utom på baksidan av benen. Dessutom hade vi båda shorts vilket resulterade i halvt knallröda lår, halvt kritvita lår. Schnyggt!Nepp, man blir inte brunare utan solskydd, man flagnar snabbare dessutom.

Magdalena Fredriksson

1)Min värsta miss var när jag var i Grekland för snart 3 år sedan. Jag struntade totalt i allt vad solskydd heter och körde bara på kokosolja, utan solskyddsfaktor. Det slutade med att jag brände hela ansiktet, så när jag kom hem till Sverige igen såg jag ut som Scarface: ena halvan av ansiktet brun, den andra blodröd efter den avskavda, brända huden...2) Nej, man blir bara snabbare BRÄND!

Olivia

HEJ!

1. Det var när jag var gravid med min dotter, alltså våran 2010. Hon kom i början på juni, och jag hade havandeskapspenning två månader innan hon kom. Så hela maj var jag på stranden varje dag! Samma tid, samma ställe vid klipporna. I början ville jag inte sola magen, kände så konstigt att lilla bebisen där inne skulle bli så varm. Så jag skyddade den med tröjor, det slutade med att jag var brun och fin överallt men inte på magen. Så sista dagarna tänkte jag ge den lite färg'. DEN BLEV KNALLRÖD. och jag hade så dåligt samvete för att bebisen skulle ligga inne i den RÖDA magen. hah! TOKIGT!2. Nej det blir man inte. Man blir röd. Dessutom håller färgen längre om man använder solkräm, tror jag... :PKRAM

Belle

1. Min värsta solmiss var när jag som 8 åring var utomlands för första gången, under vintern. Efter en hel dags lek i baddräkt på standen och i havet så fick jag brännblåsor över hela kroppen och kunde inte vara ute resten av semesterveckan. Som ett minne för livet har jag fått "soleksem", så jag måste smörja mig noga med solskydd 50 till och med i sverige för att slippa att min hud ska bli knallröd och börja klia/svida. Solskydd 50 är den dyraste solkrämen men utan den kan jag inte vara ute, eftersom jag pluggar nu så är det ganska kännbart i plånboken, så jag hoppas att jag vinner så jag kann lägga den där tusenlappen på att göra något kul med mina vänner istället!

2. Nej man blir inte snabbare brun, utan snabbare bränd (och varje gång man bränner sig ökar cancerrisken!)

Caroline

Min värsta solmiss var under den period i livet då man helst vill vara som de tuffa brudarna, vilket delvis handlade om att vara brun som en pepparkaka. Jag tänkte att utan solskydd så går det snabbare, så jag låg ute en hel dag och pressade och var så stolt över att jag orkade ligga i brännhettan så länge. Blev ju såklart illröd och började tillslut att flaga skinn. Det började i ansiktet, eller rättare sagt i pannan, i form av ett L som stannade kvar hela sommaren genom och ända in i skolstarten... Behöver jag berätta att mamma tyckte det passade utmärkt med denna bokstav på pannan som bevis på min dumhet (L = loser) =/ aja, som tur är syns inget av mina dumheter numer. Svaret är då såklart att man inte blir brunare utan solskydd!

Mikaela

Jag är väldigt gärna med!Min värsta solmiss var när jag gick runt en hel dag på Kolmården i stekande sol utan att ha smörjt in mig. Jag märkte ingenting förrän jag fick det påpekat att min axel var jätteröd. Dagen efter och den närmaste veckan gjorde det dock jätteont. :)2. Nej!

anna L

Värsta minnet är när jag förstörde ansiktet fullständigt i en gammal sollampa. Blev totalförstörd och kunde inte gå till skolan på flera veckor.Nej! Inte mindre brun men mer bränd

Natascha

Hejhej!

Största missen jag sett var när jag var på en kryssning över atlanten. Min syrra hittade en kompis och den här kompisens pappa hade bränt heeeela ryggan, så när man drog bort skinnet såg det ut som om han ömsade skinn, för det var som att dra bort ett lager av hans rygg, så äckligt och han borde ångrat att han inte skyddat sig..Och Nej! Man blir inte brunare utan solskydd :)Kramkram!

Jenny

1. Jag har skapats med en ljus (läs likblek) hud och dessutom ett behov av att inta föda var tredje timma för att inte uppleva att jag svälter mig till döds, vilket resulterade i en mindre solkatastrof för två år sedan.Det är februari, min likbleka, nu näst intill transparenta hud, har genomgått en vinter och jag ska tillbringa några veckor i Tanzania. Jag vet att jag bränner mig två timmar på stranden i Varberg utan solskyddsfaktor och hade givetvis packat ner ett par flaskor. Dag två - vaknar på morgonen och som alltid hungrig som ett as eftersom jag inte ätit på de sovande 8 timmarna. Tanken "Äsch, hur illa kan det vara att käka frukost i solen och sedan gå tillbaka till rummet och smörja in sig?" väcktes och invertesmagen beslutade att så fick det bli. Den utåtvända magen (och resterande kroppsdelar) gick dock all in för kräftsäsong och jag lyckades dessutom svälla upp i ansiktet som blev ordentligt kvaddat. Efter det blev jag ordentligt retad av afrikanerna som undrade vad som hade hänt. Afrika och svensk vinter hud - vad tänkte jag egentligen?!2. Man blir snabbare röd, inte brun!

EN MÖLNBOBOS LIV - MELVINS MAMMA

Nej, man blir bara snabbare bränd.En solmiss mina föräldrar gjorde var när vi var på Cypern när jag var 12 år. De missade väl att smörja eller påminna mig och det slutade med att jag fick utegångsförbud och stora blåsor på hela axlarna. Fick tillbringa flera dagar av veckan inne på hotellet med ett gäng tråkiga reseledare (de var ju vuxna och var inte så bra på att roa mig).Har även länkat härhttp://molnboanna.blogg.se/2011/may/solskydd-56-3.html

jenny

Min kompis brände upp sig ganska rejält när vi var i Falsterbo förra sommaren. Smartisen struntade i solskyddet och satt och tittade på hästtävlingar hela dagen i gassande sol = hej brännskador . Detta var inte bara en dag utan tre stycken, sen fick hon ta på sig kläder som täckte all hud ;)

jenny

Oj glömde svara på frågan, nej man blir inte brun snabbare utan solskyddsfaktor

Lotta

Min värsta solmiss var när jag var i Thailand senast. Nej jag var inte så dum att jag gick ut och la mig på stranden utan solskydd utan smorde duktigt in mig med 30 solskyddsfaktor. Sen låg vi på stranden några timmar, hyrde vattenskotrar osv. Väl tillbaka på hotellet hade jag bränt sönder mig från topp till tå och kunde inte sola på över en vecka. Feberfrossa fick till råga på allt. Jag tror aldrig jag överdoserat aftersun som jag gjorde då.

Så nu smörjer jag alltid in mig. Även här hemma.

Summa smumarum - smörj in kontinuerligt under dagen. Är solen stark räcker inte en gång.Man blir absolut inte brunare utan solskydd. Snarare tvärt om.

Spacegirl

1. När jag brände halsen/bröstet häromåret. Ajaj.

2. Nej

© ISABELLA | www.iisabellaeriksson.blogg.se

1. Min sämsta miss var när jag glömt att smörja mig så jag brände mig så mycket att jag inte kunde sova på flera nätter för det kliade så mycket... + att jag fick sitta inne hela dagarna på semesterna.. Är väldigt känslig mot solen.

2. Nej, absolut inte! :)

fia

åh, jag minns när vi var i Sälen hela handbollslaget över en lång-helg. det var i slutet på skidsäsongen-säsongen, mars/april sådär o solen sken utav bara hellskotta! vi var väl sisådär fjorton-femton år, och det var det sista vi skulle göra tillsammans -86laget. det viktigaste var såklart hur man såg ut och det var kö till toan för o fixa sminket på morgonen. när jag spacklat färdigt kom jag på mammas förmaning att solen tar rätt bra här uppe i snön, så jag kletade på lite solkräm. men inte på ögonen, för där var jag ju sminkad.

när dagen var slut var jag KNALLRÖD runt ögonen, där jag inte haft solskyddsfaktor. såg ut som en panda -typ. ljus i ansiktet o brännskadad på ögonlocken och runt om. fi faan vad ont det gjorde.och nej, man blir inte brun snabbare utan skydd.

kram!

Hannele - mamma till 2 prinsar

Min västa solmiss var när jag var yngre så hade jag solat typ hela dan och när jag kom hem så ahde jag så ont och jag fattade inte varför så jag kollade mig i spegeln så såg jag att jag var röd och nästa dag så började jag tappa skinn överallt..såg ut som en jävla orm som ömsade skinn x) HAHA..Nej man blir inte brunare om man inte använder solkräm :)

Linda

Bränt sig sönder och samman har jag gjort många ggr i mitt liv, inte lärt mig att smörja in mig noggrant förrän på äldre dagar. Men värst var ändå när jag lunchade nere i stan med några vänner innan jobb. Sitta och luncha i solen, vilken gläjde! Dock mindre glädje när jag under kvällen på jobb blev rödare och rödare i ansiktet och på bröster. Fick en hel del pikar under kvällen av kunder! Det gör jag aldrig om!

Linda

glömde ju skriva svaret, nej självklart blir man inte brunare utan solkräm!

Ebba

1.Min värsta solmiss är väl den klassiska. Man går all in första dagen på året man är på stranden , struntar i solkrämen för att man tror att man får en riktig hollywoodbränna på några timmar utan solskyddsfaktor. Det var väl förförra sommaren då jag skippade solkrämen och det resulterade att jag var röd som en kräfta, det kliade och brändes. Precis på hela kroppen där inte bikinin satt!

2. Jag försöker inbilla mig det i alla fall!

Men enligt fakta, så är fallet inte så :)

Emmafortuna

1. Min värsta solmiss inföll under en påskhelg på 1980-talet. Som fåfäng och albylvit tonåring tyckte jag att jag var Einstein när jag presenterade min nya uppfinning: solskärmen. En veckad skärm tillverkad av en tårtkartong och klädd med aluminiumfolie. Sen parkerade jag mig ett par timmar vid vår soligaste knut med skärmen under hakan. Visst funkade det: från kritvit till vulkanutbrottsröd...

2. Nope, inte ett dugg!

emelie

bodde i kalifornien för några år sen och jobbade som aupair.. jag och min bleka hud var inte så van vid solen i början och la mig en gång och stekte i solen utan solskyddsfaktor och när jag kom hem hade jag lila ögonlock! jag skojar inte. trodde att dom skulle skrumpna ihop som torra löv och ramla av..

emelie

bodde i kalifornien för några år sen och jobbade som aupair.. jag och min bleka hud var inte så van vid solen i början och jag la mig en gång och stekte i solen utan solskyddsfaktor och när jag kom hem hade jag mina ögonlock blivit lila, jag skojar inte. trodde att dom skulle skrumpna ihop som torra löv och ramla av..

malin

Min värsta solmiss är när jag hade baddräkt en hel sommar och i ryggen var det ett hål och tillslut hade jag en stor rund, röd cirkel på min rygg, haha!Man blir snarare röd än brun utan spf och så håller inte brännan lika länge, man flossar lättare och så kan man få skador på huden lättare.

malin

Min värsta solmiss är när jag hade baddräkt en hel sommar och i ryggen var det ett hål och tillslut hade jag en stor rund, röd cirkel på min rygg, haha!Man blir snarare röd än brun utan spf och så håller inte brännan lika länge, man flossar lättare och så kan man få skador på huden lättare.

Bella

1) Min värsta sol miss: Varje år åker jag och min familj till Gotland under sommaren och då blir jag bränd fort. Jag kommer ihåg när jag var 10 år och brände mig rejält på hela ryggen och armarna och jag fick inte bada eller sola. Jag som älskar att simma och har gjort det i många år och t.o.m. tävlingssimmat, jag fick inte bada under hela semestern och jag fick ha på mig två t-shirtar och flera lager solskyddskräm och fick leka vid strandkanten resten av semestern. Det var verkligen inte kul, nu använder jag hellre för mycket solskydd och är blek än att vara bränd! Känslan är inte direkt så skön.2) Snabbare brun utan solskydd? Man blir inte brun snabbare om man inte använder solskydd, däremot blir man bränd fort och den brännan försvinner snabbare än om du använder solskydd då du får finare färg också, och brännan utan solskydd flagnar du snabbare och färgen försvinner snabbare. Det vinner man inte på!

J E N N I F E R

Mitt värsta minne är från då jag var i Bulgarien 2006. Vi kom dit så sent på natten så morgonen efter var jag grymt trött. Orkade inte bada med mina syskon så jag la mig i solstolen. Självklart somnade man där och vaknade upp ca: 1 timme senare med en rygg som var rödare än en tomat. Resten av resan fick jag gå mestadels i t-shirt och solskyddsfaktor 50+

joHannah

1. Min värsta solmiss var att sitta i vattenbrynet och låta vattnet skölja över kroppen i flera timmar i turkiet. Allt skydd försvann naturligtvis och jag blev knallröd och fick blåsor.

2.Man blir inte snabbare brun om man struntar i solskydd.

(http://rockbarnettavlar.blogspot.com/2011/05/tavla-hos-spiderchick.html)

Ida Lindén

Jag har inte gjort så många stora solmissar den senaste tiden, men min sambo gjorde en dundertabbe så sent som förra sommaren. Han har aldrig varit en sol och bad-kille och har därmed pigment som en glasnudel, så nära genomskinlig och blek man bara kan vara. Men vi gav oss iväg på solsemester till Kreta i högsäsong ändå. Första dagen påminner jag honom och smörjer till och med in honom för egen maskin för att det ska bli ordentligt gjort. Väl på stranden hittar vi solstolar med parasoll och lägger oss för att ta siesta när solen stod i zenit. Sambo la sig till rätta under parasollet och somnade, med benen i den stekande solen! Resultatet blev smalben med svåra brännskador, hela benen var som en stor vattenblåsa några dagar senare och han fick spendera resten av vår semester på hotellrummet, antingen i badkaret i kallt vatten eller med ett vattendränkt lakan kring benen. Min del i detta vill jag inte tänka på, det var ju trots allt jag som smorde in honom för att "det skulle bli ordentligt gjort" Vi vet nu båda hur viktigt det är att akta sig för solen, och smörja in HELA kroppen ordentligt. (2) För man blir inte brunare av att strunta i solskydd, man bränner sig bara (mer eller mindre allvarligt) , flåss av den skadade huden och har mer ömtålig hud till nästa solsäsong.

Sandra - Mästaren på skeva brännor

sandrastedt@hotmail.comFörsta solmissen var nog när jag och och en kompis var och solade och efter någon timmes solning så min kompis att jag började se lite röd men inte lyssnade jag på det inte. Låg kvar i samma "ställning" ett bra tag till för det var ju så sköönt. Inte så skönt sen kan jag ju säga. Hade inte ens prickat in solen rätt så ena sidan av kroppen var jättebränd sen blev det svagare och svagare jag närmare mitten av ryggen man kom.

Alltså såg man man i en profil var jag jättejättebränd medan andra profilen var vit. Jättesnyggt..

Dessutom en annan gång, lagom till skolavslutningen i 9an hade jag solat och prickat in solen så jag endast var brun i en skev fläck på ryggen.

Och nej, man blir inte snabbare brun utan solskydd.Och spider. du äger!! (:

Sandra - Mästaren på skeva brännor

sandrastedt@hotmail.comFörsta solmissen var nog när jag och och en kompis var och solade och efter någon timmes solning så min kompis att jag började se lite röd men inte lyssnade jag på det inte. Låg kvar i samma "ställning" ett bra tag till för det var ju så sköönt. Inte så skönt sen kan jag ju säga. Hade inte ens prickat in solen rätt så ena sidan av kroppen var jättebränd sen blev det svagare och svagare jag närmare mitten av ryggen man kom.

Alltså såg man man i en profil var jag jättejättebränd medan andra profilen var vit. Jättesnyggt..

Dessutom en annan gång, lagom till skolavslutningen i 9an hade jag solat och prickat in solen så jag endast var brun i en skev fläck på ryggen.

Och nej, man blir inte snabbare brun utan solskydd.Och spider. du äger!! (:

Sandra

Min värsta solmiss var för några år sen. Jag och en kompis var och badade, och jag är rätt känslig för solen så solkräm blev det på hela kroppen - utom ryggen!

Efter badande i några timmar kommer jag hem, och när jag frågar mamma om hon kan smörja min rygg med after sun upptäcker hon att hela ryggen är knallröd. Jag känner att det gör ont när hon tar på ryggen, och i nästan en vecka efter det kan jag knappt få på mig en t-shirt i storlek xxl, och då är jag ändå ganska liten.

Så efter den gången glömmer jag aldrig mer solkrämen!Och nej, man blir verkligen inte snabbare brun bara för att man skippar solskydd.

Elin

För två sommrar sedan åkte jag och min familj till Grekland. Första dagen på stranden hade jag smort in allt på hela kroppen. Öron, fötter, underarmar, lillfingrar, you name it! Men jag hade visst missat en sak... Naveln. Hela kroppen var jämn och ganska okej solskyddad förutom min ilsket lysnde röda navel! Var inte så jätteplågad av brännan, min familj var desto jobbigare och jag hade smeknamn hela resan som syftade på min röda navel. Så från och med nu smörjer jag in ALLT! Inklusie navel. Jag vet inte om detta är min värsta solmiss men det är absolut den jag minns bäst!

Och nej man blir inte brunare utan solkräm. Jobbigt flagande hud och plågsamma dagar med luftiga kläder i skuggan. Been there, done that.

Nicole

1.) Min värsta solmiss var nog 3 år sen. Jag solade utan solskydd i nästan hela juni månad och helt plötsligt så blev jag väldigt solbränd, plus så fick jag så torr hud att jag började få flera små sår och huden började falla av. Än idag så har jag små ärr här och där. Jag försöker alltid att ha på mig solskydd, men ibland så har man bara inte råd, så jag varierar. Sen använder jag body lotion hela tiden så att min hud inte blir så uttorkad som den blev den sommaren.

2.) Nej, man blir bara snabbare bränd.

Katie

Perfekt! Jag förstod väl att någon gång skulle mina missar komma till nytta!När jag var ung och dum drog jag och tjejgänget iväg till Sunny Beach veckan innan studenten för att slappa, festa och skaffa oss en snygg bränna till de vita klänningarna.

Jag är envis som en åsna och vägrade vara den enda som använde solskydd så jag bestämmer mig för att strunta i det. Lyckat tjejen... Efter ett par timmars solande och badande börjar magen kurra. När vi hittat åt en restaurang och slagit oss ned kände jag mig inte så himla pigg. Jag mådde riktigt, riktigt risigt och var helt övertygad om att jag skulle bli dålig över bordet. Jag stapplade iväg mot den sunkiga toan som låg bakom restaurangen och lyckas ta mig in i ett bås. Det sista jag minns är att jag lutar mig över toaskålen och sen är det svart. Jag vaknar upp av att en stor, bulgarisk man vrålar en massa rappakalja samtidigt som han skakar mig och häller kallt vatten överallt.

Efter jag övertygat personalen om att jag antagligen bara led av vätskebrist intog jag en flytande lunch, hinkvis med vatten och ett par stora glas cola innan vi begav oss mot stranden för mer solande.

Solskyddet hade jag ju vägrat på morgonen så det låg kvar på hotellet och jag fortsatte mitt solande och badande helt utan och intalade mig själv att bara jag drack ordentligt med vatten skulle det inte vara någon fara.

Kaoset från lunchen hade tagit knäcken på mig och jag beslöt mig för att slå igen ögonen och vila en liten stund. Klockan var ju ändå två och då "tar solen inte längre" (återigen, envishet och dumma påhitt från min sida). Halv sex väcker en av tjejerna mig och säger att det är dags att gå hem.

Jag har alltså spenderat tre och en halv timme på mage, utan solskydd...Resten av resan smörjde jag mig duktigt men skadan var redan skedd. Knävecken såg ut som att de blivit attackerade av en arg pitbull och behå var det inte tal om.

Brännan som skulle bli så snygg till klänningen blev dock rätt bra. Dessvärre är det inte så läckert att ha två stora, vita kompresser i knävecken...Såklart blir man inte brunare snabbare av att inte använda solskydd. Jag önskar att jag tagit det till mig tidigare!

favolosa

1) Min värsta solskyddsmiss gjorde jag i februari under min och mannens smekmånadsresa i Honduras. Jag låg för länge i den stekheta solen första dagen och brände upp hela mig. Hand- och fotryggarna svullnade, hela jag var knallröd och huden gjorde ont. Allra värst var ansiktet - läpparna blev enorma och såriga medan pannan svullnade upp mellan ögonen så att jag såg ut som en om röd Avatar. Resten av veckan fick jag hålla mig till skuggan iklädd tunn klänning och givetvis väl insmörjd med solskyddsmedel med hög faktor.2) Nope, man blir inte brun snabbare genom att strunta i solskydd.

Alexzandra Strandberg

1. Det största missen var nog i åk 9 när våran klass for till Kreta. Andra dagen tog vi en lång promenad till stan i bara bikini längst stranden med lite solning på det. Efter en rolig och skön tur kommer jag hem och ser att min mage är lika röd som en tomat, har en bränna runt fötterna och inte på tal om att jag bränt ögonlocken! AJ!2. Och nej självklart blir du inte brunare utan solfaktor. Solfaktor är ett stort +!

Lisa S

Hejsan!

1. Jag var på en resa med mina morfäräldrar och färäldrar till Spanien när jag var runt 16år. Våra rutiner när vi är utomlands är att vi hittar på något roligt någon gång varje vecka. En dag skulle min pappa och jag åka på saffari. Skulle rida på kameler i den lilla mini öknenen som finns på Gran Canaria,. Det första guiderna säger är att vi inte ska bli förvånade om vi ser nudister för det kryllade visst av dem där. Efter rid turen åker man iväg för att få titta på en farm med kameler och en av gudierna säger har ni precis kommit hit (och tittar på mig)? Då var det att jag tre dagar tidigare hade bränt sönder benen så att de såg ut som två röda kräftor(de var verkligen illröda). Det hade visat sig att ända sen jag kom hit(nästan två veckor tidigare) hade jag tagit fel på solkräm och solOLJA! Frågan är hur och jag är fortfarande fundersam. Inte undra på att jag stekte som jag vet inte vad i solen. Men det var en underbar resa och det hände en hel del under dessa två veckor.2. Hoppar man över solskyddet blir man inte brunare.Ha det bra! <3

Louise

1. När jag somnade i solen, med mp3n i öronen och själva apparaten på magen, vilket resulterade i en vit tatuering med min mp3 som motiv

2. nej

julia svantesson

1. Min värsta miss var när jag var på semester med familjen på KAP VERDE ( nästan så nära ekvatorn man kan komma ) + att det var högsäsong. Jag och min brorsa spenderade första dagen på stranden ensamma medan våra föräldrar va på info-möte på hotellet. Så klart hade jag GLÖMT att SMÖRJA IN MIG !! totalt, nada ! Kom givetvis på det försent och resten av semestern fick jag spendera i bungalowen då jag var så uppbränd att jag hade allvarliga stora blåsor o brännsår på ryggen ! Inte det trevligaste semesterminnet :)

2. Nej, så klart man inte blir brunare fortare för att man inte smörjer in sig ! och man får absolut ingen hållbar bränna !

Maja

1. Min värsta solmiss är inte på någon utlandsresa, som de flesta andra. Jag hade min värsta solmiss när jag var på en fjällresa med familjen. Vi spenderade hela dagen ute, UTAN solskydd. Idiotiskt! Resten av dagen spenderades med blöta trasor tryckta mot ansiktet och resten av slalomresan spenderades inomhus :(

2. Nej absolut inte snabbare brun. Snabbare röd dock!

Kungen & Majkis

Min största solmiss: Jag och min sambo var på Kreta. På stranden. Sambon är ganska solkänslig och jag skulle smörja hans rygg men nån dundersolkräm typ 50 eller nått. Han låg på solsängen och jag tänkte att det kunde vara skoj att skriva något på ryggen med solkrämen och sedan smörja. Jag skrev hans namn. TOBIAS med stora bokstäver. Och tänkte inte på att det kunde bli lite för mycket kräm med så många bokstäver. Jag började försöka smeta ut det så gott det gick och han hade väl typ en halv cm tjockt krämlager på hela ryggen. Ett äldre holländskt par skrattade så de grät åt sambons vita rygg och frågade om de fick ta kort. Och det fick de ju.Och nej, man blir inte brunare snabbare utan solkräm. Men man blir väldigt vit av solkräm. Om man tar på aningens för mycket.

Åsa

Min värsta solmiss var när jag var i italien och köpte någon form av sololja...smörjde in mig och trodde att detta kommer bli superbra...kan ju säga att jag såg ut som en kokt kräfta och jag kunde knappt ha något mot huden i flera dagar efteråt. Allt gjorde jätteont.Svar: Nej man blir inte snabbare brun utan solkräm

Lisa

1. Min värsta miss var nog när jag spenderade hela dan på stranden UTAN solskydd trots att jag vet att jag bränner mig lätt. Jag hade väldigt ont dagarna efter och var minst lika röd som en tomat...

Aldrig mer.. Nu sitter jag helst under parasoll och med minst spf 30.2. Nej! Man bränner sig snabbare bara.

Matilda

1.Jag gjorde mitt hitills livs största tabbe för två år sen. Alla mina vänner solade solarium inför sommarn. Och självklart skulle jag göra det också. Jag blir aldrig brun, är född rödhårig, så har verkligen den där vita tonen i huden.men jag ville ge det ett försök. Gick dit några gånger med vännerna, smörjde alltid in mig. Kom dit första gången som jag var själv, tänkte att det har gått bra innan så skippar solkrämen så kanske det blir större verkan. MEN , när jag kommer hem började det klia på hela mig, och jag sitter i duschen hela natten och försöker få familjen att fatta hur mycket det kliar och svider. Klockan 06.00 på morgonen åkte vi till sjukhuset och det visade sig att jag fått 1 gradens brännskada. Jag önskar INGEN denna känsla. så, ANVÄND SOLKRÄM.

Så rätt uppenbart att :

2.Du blir inte brunare av att strunta i solkrämen :)

Malin

1. Jag har personligen ingen historia, men jag tar min käre makes. :) Vi var på resa på Kreta i sommras, och jag hade bara med mig min sololja som man ska bli brun av snabbare men som också hade solskyddsfaktor 20. I brist på annat använde han också den och tyckte ju att det är ju ändå solskydd i den... (Han är för övrigt väldigt vit, och har mycket röda pigment och blir aldrig brun). Efter några dagar var han röd som en tomat (jag skojar inte) och kunde inte gå eftersom hans fötter var sönderbrända, och han hade sådan frossa och låg inne och frös. På natten frös han så mycket att han ville hålla om mig för att bli varm, men han var så fruktansvärt varm så det gick inte! Han var het som ett element på högsta värme! Resten av resan bestod av att spela kort på ballkongen... :)2. Man blir inte brum snabbare, men bränner sig.

Sarah

1. Min värsta solbränna fick jag när jag skulle plugga till min allra första saltenta på högskolan i Skövde. (utb sjuksyrra numera) Jag satte mig ute i solen med högersidan mot solen. Efter några timmars pluggande var jag nöjd men det var inte min högersida! På natten kunde jag knappt sova och dagen efter kunde jag knappt skriva min tenta eftersom det värkte så i min arm! Som tur var klarade jag tentan och är nu utbildad sjuksyrra som mer än gärna förordar solskydd!2. Du blir inte snabbare brun om du struntar i solskydd - bara snabbare bränd.

Sandra

1. Min värsta solhistoria är från när jag var på semester i south carolina 2004. Första dagen på beachen, och jag tyckte jag var duktig och smorde in mig med solskyddsfaktor 15 medans mitt sällskap körde på 4. Jag tog lite väl mycket lotion och fick över när jag smort in mig färdigt, så jag bara torkade av det på magen och tänkte inte mer på det. Förens på kvällen, när jag var illröd (kokt kräfta är bara förnamnet!) över hela kroppen. Förutom 2 kritvita handavtryck på magen, som inte bara satt kvar hela sommaren utan syndes igen när jag blev lite brun sommaren efter! Jag såg ut att vara brännmärkt, från 5-fingerranchen eller nått! =)2. Nej, man blir inte brun snabbare utan solskyddsfaktor, bara snabbare bränd!

Sofie L

1. Min värsta solmiss var när min sambo ràkade somna med handen greppad om min rumpa när vi var pà stranden och solade för ett par àr sedan. Vi var bàde trötta och utmattade efter mycket bad och strandtennis sà vi somnade sedan pà filten. Vi hade ocksà glömt att smörja inn oss men greppet om min rumpa syntes tydligt efteràt och ni kan ju gissa vem som hade roligt àt det sedan.2. Nej man blir inte snabbare brun om man struntar i solskydd. Man blir bara röd och bränd och flagning är ett faktumMVH

Sofie

Mia

1. Somnade med mors stoooora fyrkantiga DIOR-solglasögon, såg ut som en panda hela sommaren (var sisådär 13 år o inte så kul om det inte gick att få bort till skolstarten kan jag säga).2. Nej, det blir man inte!

Sanna

1:

Det var när jag och en kompis var på semester i Grekland. Vi är både duktiga på att somna i solen, särskilt när vi solar ryggen! För att inte somna så hade vi koll på varandra och petade till lite då och då för att se att ingen somnat. Dock var det EN dag då båda två somnade. Hon har superbra pigment och får fin brun färg, jag är typ vit och behöver 50 i spf... Det hela slutade med att jag somnade vid 12-tiden och vaknade någon timme senare, under starkaste soltimmen! haha. Jag såg ut som en stucken gris och fick gå i ett nattlinne-liknande plagg resten utav semestern. hehe. Ont som fasen gjorde det och folk tittade verkligen på mig ;)2. Nej, man bränner sig bara - jag har egen erfarenhet av det där ;)

Linda

Min värsta solmiss: Var när jag befann mig med min familj i thailand, på den tiden visste jag inte att jag var exakt så känslig som jag vet att jag är nu (nu delar jag solskydd med min dotter, haha).

Iallafall, vi gav oss ut med en sådan speedboat, den gick sönder ute vid en ö och där blev vi strandsatta hela dagen i gassande sol. Onte superbra för lilla mig och hela min överkropp var efter det illröd och täckt med underbara brännblåsor. Resten av semestern tillbringade jag inne på hotellrummet i iskallt badvatten eller iföd långärmat. Det misstaget gör jag inte om igen.2: Nej, man bränner sig lättare utan bara.

Anonym

1. Min värsta solmiss var när jag sommarjobbade på dagis under sommaren och och var ute med barnen en hel dag i +25 grader. Stor del av ryggen brände jag sönder den dagen och är en idag mycket känsligare på just dessa punkter även fast det gått snart tre år sen.2. Nej, man bränner sig lättare bara.

Marlene Jonsson

1. Jag var på gran canaria, typ 14 bast och tyckte inte att solskydd var nödvändigt. Då skulle jag ju inte bli brun. Men hallå på er brännskadade axlar/rygg, köttsår och enorm solfrossa. Jag och min kompis såg lika hemska ut och låg i sängen och huttrade ikapp. På planet hem kunde vi knappt luta oss tillbaka mot ryggstöden.

2. Nu vet jag att man INTE blir brunare utan solskydd. Snarare bränd och ärrad for life om man har riktig otur.

Linn J

1. Min värsta solmiss var när jag var 13 år gammal och hade samlats med klassen på stranden nära vår skola. När jag var yngre så hade jag akne på rygg & bröst och hade smörjt med basiron (ett medel som torkar ut huden och på så sätt även aknen). Det var en solig dag och när mitt bröst började bli lika rynkigt som en 90-årig dams så förstod jag ju att det var krämen det berodde på, men till mina klasskompisar sa jag att jag inte alls visste vad det berodde på och att det måste vart en allergisk reaktion mot solen eller nått...2. Nej, du blir inte brunare, du bränner dig bara! Sen flassar du och blir vit istället..

Martina

1. Jag har gjort många solmissar, gång på gång. Men i år har jag faktiskt bestämt mig för att sköta det där med solkräm! Då är det bra att man har chansen att vinna ett kit, men nu till min kanske värsta solmiss.

Det var försommar och jag var i Gränna med min familj. Jag och mina syskon (jag var 16) badade, efter snabbdoppet ville de dra till husvagnen och jag la mig ner och tänkte torka. Jag somnade och låg och sov där i 1,5 h. Solen var extrem. Min rygg och baksidan av benen var så röda, och det sved i flera flera dagar efteråt. Samma kväll mådde jag också lite risigt, sån jäkla solfrossa!2. Nej, man blir inte brunare av att inte ta solkräm!

J o H a N N a - design tävling på bloggen

mitt värsta solmiss var när vi var i Brasilien. jag fick världens solfrossa. fick sitta med hur mkt kläder som helst för att jag frös så mkt fast det var 40 grader varmt. glömde skydda mej från solen :S det var inte kul kan jag lova... brände sönder huden oxo och börja flagna :S solen är inte att leka med minsann. så iår när vi åker till italien, då ska jag minsann tänka på att skydda mej från solen :)svaret är NEJ! det blir man absolut inte, man bränner sej bara och blir rödare snarare än brunare

Anders,Pappa till Lukas och Lillan

1.Värsta solminnet; e när jag hade mobiltelefonen på magen. Det brände fantastisk bra runt om mobilen. Mobilens knappar blev bubbliga och plasten över knapparna smälte av solen.2. Nej man blir inte snabbare brun om man inte använder solskydd

Ha De!

imm

1. När jag och min familj var i Grekland för några år sedan envisades jag av okänd anledning med att inte smörja in mig om axlarna innan vi gick ut för dagen. detta gjorde dock resten av min familj. När vi kom hem på kvällen visade det sig att alla de andra hade bränt sig om axlarna - men inte jag. passade på att reta min syter för detta lite, men fick väldigt mycket tillbaka när jag fick allt det brända på samma gång så att säga. 2 dagar senare var jag så extremt bränd över axlarna att det var plågsamt att sova och nästa omöjligt att klä på sig, eller ens bära kläder. aldrig mer säger jag bara. solskydd är min bästa vän under sommarmånaderna efter detta.2. nej, det blir man icke.

M

1.Jag har alltid varit livrädd för att bränna mig och alla i min familj trots att barnen är stora". Den solskyddsfaktor som saknas i min badväska är inte värd att ha, men jag har ganska lätt för att ha fullt upp med att smörja alla andra att jag har tröttnat när det är min tur!! Detta har hänt både hemma vid och utomlands ! Jag har införskaffat 2 nya solskydd som ska användas i mitten på juni i Turkiet men behöver fler olika faktorer att välja mellan.

2. Nej man bara bränner sig bara snabbare

M

Marie Andersson

Jag smörjde slarvigt mellan brösten och fick sedan gå med två knallröda fingrar mellan bröna......

så nej, man blir inte brunare utan snarare rödare : )

Jessica B

För ett par år sedan åkte jag på en dagstur ut i Stockholms skärgård. För att få plats på soldäck köade jag redan tidigt på morgonen och jag satt sammanlagt sex timmar mitt i den härliga solen, insmord från topp till tå... Trodde jag! För att få bort håret från ansiktet hadejag gjort en inbakad fläta längs med pannan och ena sidan och hade således en helt oskddad bena som ströckte sig trärs över huvudet samt högra delen, Jag var knallröd och redan samma kväll var det blåsor i hårbotten. Aj! Det blrev en vecka utan vare sig hårtvätt eller borstning.Natrultigtvis blir man bara fortare bränd av att strunta i solskyddet.

Rosi

Min värsta solmiss är när jag var nere i Australien (landet som är känt för att ha extremt tunt ozonlager btw) och skulle ut på snorkeltur ute vid Stora Barriärrevet. Dykardräkt var valfritt, jag skippade den och valde bikinin. Smorde in mig över hela kroppen och hoppade i, flöt omkring med ryggen upp i totalt 6h. Hade inte en tanke på att solskyddet sköljdes bort under den tiden. Jag lovar, jag var rödare än en tomat på HELA baksidan och jag fjällade värre än en orm under de följande 2veckorna. Att ta av/på kläder var svårt och att sova på rygg var omöjligt vilket ledde till att jag i prnicip gick omkring i samma kläder, dag som natt under den här tiden och att jag fick virdigt ont i nacken av att bara sova på mage. Det är inget jag vill göra om...Nej, du blir inte fortare brun för att du hoppar över solskyddet. Du utsätter bara din kropp för fler skadliga strålar från solen.

Sandra Larsson

1. När jag som 14-åring var på Kreta och glömde smörja in mig så jag brände mig rejält första dagen. Sen fick jag hålla mig i skuggan resten av resan.

Sandra Larsson

Glömde ju svara på fråga 2:nej man blir inte fortare brun om man struntar i solskyddet.

Johanna

Jag vet inte om detta är min eller min käre fars värsta sol-miss. Den drabbade i alla fall mig, men jag skyller den på pappa :D

En svensk sommardag, klarblå himmel och gassande sol. Jag är 6 år fyllda, rund o glad. Vi är ute på e ö utanför Göteborg med vår lilla båt. Min mor skall börja kl 13 så pappa kör in henne till fastlandet vid kanske 12- tiden. Mamma påminner om solskydd.

Jag och några andra barn sitter och gör vassbåtar i flera timmar. Jag sitter i min baddräkt med axelband som går i kors över ryggen, med ryggen mot solen. I flera timmar. Utan solskydd. Mellan vassbåtarna blev det några dopp i havet.

På kvällen sved, kliade och brändes det på huden. Pappa fick väl lite små panik när ryggen var HELT röd med ett stort kors på...

Resten av sommaren var min storebror och vår grannes favoritsyssla att dra stora sjok med hud från min rygg. Det blev verkligen en rejäl bränna, för korset syntes på ryggen tills nästa sommar!

Efter denna händelse är jag noga med både solkräm, och att vända på mig när jag solar :)

Ha en fin dag Moa. Din blogg är fab!

Kram!

Johanna

Jag vet inte om detta är min eller min käre fars värsta sol-miss. Den drabbade i alla fall mig, men jag skyller den på pappa :D

En svensk sommardag, klarblå himmel och gassande sol. Jag är 6 år fyllda, rund o glad. Vi är ute på e ö utanför Göteborg med vår lilla båt. Min mor skall börja kl 13 så pappa kör in henne till fastlandet vid kanske 12- tiden. Mamma påminner om solskydd.

Jag och några andra barn sitter och gör vassbåtar i flera timmar. Jag sitter i min baddräkt med axelband som går i kors över ryggen, med ryggen mot solen. I flera timmar. Utan solskydd. Mellan vassbåtarna blev det några dopp i havet.

På kvällen sved, kliade och brändes det på huden. Pappa fick väl lite små panik när ryggen var HELT röd med ett stort kors på...

Resten av sommaren var min storebror och vår grannes favoritsyssla att dra stora sjok med hud från min rygg. Det blev verkligen en rejäl bränna, för korset syntes på ryggen tills nästa sommar!

Efter denna händelse är jag noga med både solkräm, och att vända på mig när jag solar :)

Ha en fin dag Moa. Din blogg är fab!Ops. Glömde ju fråga två. NEJ man blir inte snabbare brun, det är jag ett levande exempel på. Man blir lättare röd och får ont om man struntar i solskyddet!

Kram!

Sandra Eriksson

Nej man blir inte snabbare brun utan solskydd, bara bränd!

Jag låg på en strand i Australien och var där helt ensam (förutom lite andra solare). Solen där nere är som känt väldigt väldigt stark och därför smorde jag in mig med solskydd 30 innan jag gick ut. Eftersom jag var ensam så åkte stringtrosorna på och bikiniöverdelen av, ville ju maxa brännan! Självklart smordes även rumpan och tuttarna in med solkräm men det är av en anledning dom säger att man måste smörja in sig många gånger....

Jag låg i solen från 11 till 17 men kände inte hur bränd jag blev. När jag sen skulle sätta på mig bh'n, och klänningen och åka hem så sved de lite på tuttarna men inget som var för illa - trodde jag.

Herregud vilka RÖDA tuttar och rumpa jag fick, jultomten kan ta sig nånstans när de kommer att klä i rött. Måste dessutom lägga till att jag hade svår smärta i dagar efterår när jag skulle sitta och kunde inte använda någon bh...

Men med mirakelhuden jag har förvandlades det röda till brunt men hädanefter är de solkräm flera gånger om som gäller!

Malin

Min absolut värsta solmiss var när jag i 20 års åldern "glömde" smörja in mig under en semesterresa till Frankrike (var i min enfald helt övertygad om att icke användande av solskydd bidrar till en snabbare solbränna). 20 min i solen under blåsväder, bidrog till en "bestående" solbrännekant på bröstet, dvs. jag hade bikinirand efter bh:n i 4 år... Bröstet var täckt av vattenblåsor i en vecka som övergick till flagor såsmåningom, men inte tusan blev jag brun! Istället fick jag vandra runt i Paris i 40 gradig värme i knäppt jacka. En miss jag aldrig gör om. Så nej, man blir inte snabbare brun av att sola utan solskydd.

Alma

Suck. Hur väljer man? Min solmiss kanske är att jag aldrig verkar lära mig?

Ex.

För 3 år sen skulle jag bättra på brännan inför skolavslutningen, skulle ha klänning för första gången på 100 år. Sagt och gjort. Somnade på mage i ute i 40 gradig värme. Snygg, röd rygg och baksidan av benen ska vi inte tala om..

Förra året var jag hästskötare åt en kompis. Blev erbjuden solskydd, nekade med orden; "Äsch, så farligt bränd blir jag aldrig!" Nähe? Och att jag sedan brände sönder axlarna så att jag inte ens kunde ha axelband på bh:n eller att huden för evigt blivit förstörd över axlarna räknas nog inte till brännskador.. Suck.

Och i år var jag farligt nära att bränna axlarna, IGEN. Vad är mitt problem?Om man blir brunare snabbare utan solskydd? Nej. Man bränner sig ju oftast lättare, och bränner man sig så försvinner bränna snabbt. Så det är liksom en förlust snarare än vinst. Huden mår bättre med solskydd.

Lina

Min värsta solmiss är när jag låg på stranden i Australien utan solskydd!!! Fick gå till läkaren efter det.Nej man blir inte snabbare brun.

Marlen

Min värsta solmiss måste ändå vara den sommaren då jag var på hultsfredsfestivalen, jag trodde jag fått med mig allt men upptäcker till min fasa att jag glömt det allra viktigaste, solskydd så i ett försök att inte bränna mig så gick jag runt med långärmad tröja och långbyxor det var stekhett kan jag ju tillägga. Jag hade dock helt glömt bort ansiktet, det enda som skyddade det var mina solglasögon, så under andra dagen på festivalen när jag råkade gå förbi en spegel ser jag att jag är helt knallröd förutom de vita ringarna runt ögonen, då sprang jag fort som tusan till närmsta affär och köpte både solskyddsfaktor, after sunlotion och en keps.Nej du blir inte snabbare brun om du struntar i solskyddsfaktor, du bränner dig mest troligt och sedan blir du likblek igen.

julia

1. Min värsta miss måste ha varit första sommaren som jag bodde i Schweiz. Jag var stensäker på att allt var nerpackat men jag hade missat solskyddskrämen. Solen sken varje dag och det var 35 grader i skuggan kan jag tillägga. Ingen i familjen pratade något vidare tyska och schweizarna lär sig knappt engelska alls. Så där gick vi och kunde för allt i världen inte få tag i solskydd eftersom att ingen fattade vad vi menade, efter 2 veckor var hela familjen helt sönderbränd. Numer har jag alltid med mig solskyddskräm i väskan, man vet aldrig om solen skiner!2. Nej man blir inte brunare för att man skippar solskydd, man blir brändare - vilket naturligtvis är mycket värre!

Beatrice, mamma till skrutten Robin

När jag var i Florida för många, många år sen så skulle vi ut med en liten båt ut på havet. Så klart smorde vi in oss. Det var bara det att när vi kom på land igen kände jag att det sved ganska bra på ena axeln... HUR kunde jag missa ena axeln när jag smorde in mig? Behöver jag skriva att det flagnade rätt bra sen?

Beatrice, mamma till skrutten Robin

och svaret på frågan är HELL NO!!

hani

1- Glömde bort halsbandet.när jag skulle sola så jag fick en streck över halsen.

2.- Nej man blir inte brunare

Jonas

1.Har aldrig gjort någon miss i solen.2. Nej

Jenny

Min värsta solmiss var när jag var i cypern, ag hade varit såå noga med att smörja in mig MEN hade glömt en liiten detalj, fötterna. Somnade i en solstol under ett parasoll (men fötterna stack fram).. Kan säga att jag hade problem att gå sen! :)

Nej man blir inte snabbare brun om man struntar i solskyddet!

Erika B

Att göra samma miss varje år borde väl vara en stor miss, att inte lära sig. Röd rygg som tar en vecka att åter gå till det normala skinnet. Försök sova, jobba o framförallt ha kläder på sig med en svidande rygg med sig överallt!

Änvänd solskydd, man blir bra rödare när man inte använder det.

Frida H

1. Min största (men inte första eller sista - skäms på mig) solmiss var när jag och några andra kompisar drog ut på en paddlingtur utanför Malmö. Sista dagen, när vi var på väg hem så sken solen underbart och vi satt i bara bikinis och flytvästar och tjittertjattrade.

Timmarna bara flög iväg! När vi väl kom fram och burit upp våra kanoter på land märkte jag ur det började smärta i nacke och axlar. JAG HADE BRÄNT MIG! Och inte en "okej-jag-brände-mig-lite-på-stranden-och-det-syns-vilken-bikini-jag-bär"-bränna utan EFTER FLYTVÄSTEN! Hur snyggt tror du det såg ut? Inget linne, tröja eller bikini kunde dölja den fula brännan med konstig form. Suck!2. Nej, du blir inte snabbare brun utan solskydd. Det är dessutom farligare. Den rödbrunhet som kommer utan solskydd kan lika gärna försvinna dagen efter eller när huden börjar flagna.

Bibban

1. har inga som helst problem med solen, så jag kan inte bjuda på någon miss. Använder solkydd. Som liten sprang jag omkring som en levande pepparkaka, och ingen pratade om solskydd då :)

2. Solskydd ska man ha. man får en jämnare finare solbränna. Om man som jag lätt blir för brun, så är solskyddet helt perfekt för att skydda huden att bli hård och sliten. Så svaret på frågn är, man blir inte snabbare brun, men finare brun

Anja

Mitt värsta solbränneminne uppstod när jag var på Sweden Rock 2006 och det var strålande väder hela tiden, jag lyckades bränna mig överallt utom i ansiktet där jag faktiskt lyckades smeta in mig med solkräm. Mina armar, axlar och rygg gjorde så ont och jag fick efter första dagen gå och köpa en ful långärmad svart tröja och en jättestor sarong som jag sen skyddade mig med resten av dagarna. Jag har fortfarande pigmentförändringar i huden efter detta missöde och man kan än i dag se vart festivalarmbanden satt!Man får inte bättre solbränna om man struntar i solskydd, snarare tvärtom, man blir bränd och sen flagar brännan bort.

Evelina

Fy! Min värsta solmiss var en otroligt solig dag när jag var typ 12. Min mamma hjälpte alltid oss att smörja in oss så att det skulle bli ordentligt gjort. Speciellt ryggen. Men den här dagen hade jag sovit hos en kompis (som alltid bränner sig). Vi skulle till stranden och jag smorde in mig så gott jag kunde. Baksida av benen hade jag inte en tanke på och ryggen nådde jag inte själv. Förutom en hand mitt på typ, det var mitt försök.Vi åkte till stranden och var där hela dagen. Jag tyckte heller inte om att ligga på rygg och sola så jag låg på mage. Hela dagen. Varvade det med att bada. När jag kom hem skulle jag på massage och kände att det hettade. Det var bara början.

Jag kunde inte sova på hela natten. Jag var lila morgonen efter. Mamma köpte kylbalsam och bordsfläkten hon hade fått nån gång blev plötsligt användbar. Jag kunde inte ha några kläder alls. Jag låg där, naken i sängen med kylbalsam så att jag blev rosa, fläkten på högsta effekt och nästan grät av smärta. En ljus hand hade jag dock på ryggen. Det stället jag hade nått att smörja in själv.. En vecka var jag inomhus. Två hela dagar i sängen. Jag skiftade i rött och lila.

Underst fanns iförsig en snygg brun färg men det var INTE värt det. Alls. Det gjorde sååå ont!Solskydd är otroligt viktigt. Och nu smörjar jag mig alltid. Men nej, man blir inte snabbare brun. Man bränner sig bara och det flagar sedan bara bort..

Sandra

1. Jag har många värsta missar. Men det som sved mest var nog när jag hade tatuerat mi g och åkte på swerock festival utan att smörja in tatueringen eller mig själv med skydd. Jag förstörde en snygg tatuering och brände mig något så otroligt. När jag kom tillbaka var killen som tatuerat mig schysst nog att fixa till den gratis. Han hade dock väldigt roligt åt det under tiden! Han sa att jag var nog den första han tatuerat som lyckats sabba en stor tatuering på under en vecka!Man blir inte snabbare brun utan solskydd.

Lotta

Värsta solmiss: Ja, varje år sker det. Jag glömmer bort och smörja näsan och sen ser man ut som att man är adopterad av clowner ett bra tag. Men det här året kanske man blir bättre på att komma ihåg att smörja in sig själv när man smörjer barnet! :)Nej, man blir inte brunare av att skippa solkrämen...

Jeanette

Min miss var att på vårens första dag ligga ute i trädgården hela dagen utan solskydd. Jag fick undvika solen resten av sommaren...Svar: Nej jag blir inte snabbare brun.

sara

Min värsta solmiss: När jag som 15åring trodde att man måste vara brun för att vara snygg och började sola solarium. På solarie-stället såldes diverse produkter i stil med "sun-bronze-extra-taned-glowing-creme XXL" Jag provade såklart och gick därefter i en vecka med en svidande röd-orange ton över kroppen förutom på ögonlocken som skyddats av plastpluppar. Sen slutade jag sola solarium och har inte bara accepterat min rosableka hy, utan älskar och skyddar den på bästa sätt! hurra för solskydd! och tack för en fin blogg!

Veronica

1)Min solmiss gjordes idag!! Jag har varit ute i solen hela dagen med kidsen, i sandlåda och på långpromenad. Jag var väldigt noga med att alla skulle smörja in sig, flera gånger under dagen till och med. Men när vi har kommit hem igen ser jag mig i spegeln och upptäcker att jag nog glömde mig själv. Så jag ser just nu ut som en blandning mellan en polkagris och danska flaggan, snyggt va?

2) Nej man blir inte snabbare brun, snarare röd och sönderbränd. Ajajaj...

Elin

Det värsta minnet jag har när jag brände mig var förra sommaren, solade på mage utan att smörjt in mig,(jag är väldigt ljus innan så jag bränner mig väldigt lätt)så när jag efter x antal timmar går in har jag bränt mig så pass illa att jag inte kan sitta på en vecka, eller gå normalt. Och pricken över det var att jag höll på att svimma flera gånger av solsting och mådde dålig i en vecka. Allt pga att jag inte smörjt in mig. Kommer aldrig vara så dum igen,!!!!

Sofia

Min värsta solmiss var förra sommaren. Jag hade smörjt in barnen jätte noga. Solskyddsfaktor 50, mega tjockt lager. Det blev kvar solskydd på händerna som jag snabbt torkade av på min mage. Problemet var ju bara den att jag efter den dagen på stranden hade otroligt vackra vita streck på magen. Den där snabba avtorkningen blev inte så jämt utsmetad utan hamnade snarare i något som liknade utsmetade handavtryck. Att jag sedan även fick kritvita händer, då jag inte torkade av mig deras fantastiskt bra solskydd, gjorde bara brännan ännu bättre.Nej du blir inte brun snabbare utan solskydd.lenamar

Min värsta solmiss var nog när jag åkte på Sweden Rock Festivalen utan solskydd i tron att det fanns skugga.

När man går upp kl 8 och kommer i säng kl 3 och däremellan enbart är ute i solen, så är det inte att rekommendera att glömma solskyddet.

Jag köpte mig iallafall en keps i hopp om att rädda ansiktet från att bli bränt men det lyckades bara halvbra och resten av mig såg ut som en kräfta.Nej , man blir inte brun snabbare utan solskydd

Mia

Oj, det var när jag skulle vindsurfa hos kusinerna i Stockholms skärgård. Det gick inte så bra, så jag låg framstupa på brädan och paddlade runt hela dagen.

Kan lova att det gjorde ont att sitta i bilen de 40 milen hem sen...

Och - nej - man blir inte snabbare brun utan solskydd!!

Anonym

Värsta solmiss:

När jag umgicks med ett par mindre ljushyllta kompisar och vi satt mot en livsfarlig vägg en sommar, pressade och solbadade. Resulterade i värsta brännblåsorna i mitt superljusa ansikte! Såg lite ut som nån från TV-serien "V".... :/ Det var HEMSKT!

Om jag blir snabbare brun om jag struntar i solskydd:

Svaret är (tyvärr) YES!

Elisabet

Värsta solmiss:

Var när jag satt och solbadade/pressade med två mindre ljushyllta kompisar mot en livsfarlig vägg en sommar. Resulterade i värsta brännblåsorna på det känsligaste stället, dvs ansiktet. Såg ut som nån från TV-serien "V"... HEMSKT!

Om jag blir snabbare brun utan solskydd:

svaret är (tyvärr) YES vilket gör det alltför frestande att utmana ödet... :/

Bodypalace

1. När jag var i Turkiet och på något sätt lyckades bränna mig enbart på halva sidan av kroppen. Det var inte snyggt, vit på ena halvan och illröd op andra.2. Nej man blir inte fortare brun utan solskydd

TT

1. När jag var på semester i Kroatien så solade jag vid strandkanten på en luftmadrass med fötterna i vattnet så jag kylde ner mig samtidigt och jag märkte inte att jag var påväg att bli bränd tills en gammal gumma gick förbi och sa att jag kommer bli bränd. Blev lite småsur men min pappa sa till mig att det nog är bäst jag flyttar till skuggan. Dagen efter önskade jag att gumman hade gått förbi tidigare och sagt åt mig.

2, Nej man blir inte snabbare brun

Micke

1. Min värsta solmiss hade när jag var utomlands för första gången. Jag badade i havet och tyckte att det var svalt, därför trodde jag inte heller att jag kunde bränna mig, dagen efter hade jag centimeterstora brännblåsor på axlarna. Inte kul.2. Nej, du bränner dig bara xD

Ruma

1. Min värsta solmiss var när jag var femton och inte hade solat på flera år (visst hade jag varit ute på somrarna, men inte särskilt mycket och aldrig legat och faktiskt solat), och jag hade varit och "badat" med några vänner på förmiddagen. Jag låg på mage vid vattnet, och dum som jag är hade jag inget solskydd alls. Jag råkade somna i solen, och jag kan tillägga att det var tidigt på året och solen var riktigt stark, och jag låg där i några timmar, mitt på dagen.. När jag vaknade tänkte jag först inte alls på att jag kunde ha bränt mig, förrens på eftermiddagen när jag märkte att min rygg hade blivit nästan svart! Efter en halvtimme hade jag istället blivit röd som en tomat, och det gjorde så ont att jag tom. grät :( Den natten, och den följande veckan, fick jag knappt en blund i ögonen, inte ens om jag låg på mage i sängen.. Jag fick lära mig "the hard way" att 2. Nej, inte i längden.. Jag blir superbrun i någon timme, men som sagt, sen blir det rött och huden flagnar tills jag är nästan lika blek igen! :(

Danielle

Värsta missen var nu i våras då jag var i Florida. Jag tog nog alldeles för lite solskydd, för det slutade med att jag var röd precis överallt! Sved gjorde det också, och gissa om jag fick svårt att sova på natten! Det gjorde så himla ont, jag började nästan gråta, haha! Men efter den händelsen har jag i alla fall lärt mig en läxa - jag ska ALDRIG mer använda för lite solskydd och jag ska vara NOGA med att jag smörjer in mig precis överallt!Svar på frågan: Nej, man blir inte brunare utan solskydd, man blir bara snabbare bränd istället.

Sanna

1. Jag har alltid varit väldigt noga med att smörja in mig, något jag har fått ifrån min mamma. Men en sommar när vi var ute på cykelsemester och jag var runt 10 år, så svullnade min mamma upp totalt utav solen. Hon hade smörjt in sig, men tydligen inte tillräckligt för hela hennes händer svullnade upp och blev dubbelt så tjocka. Det var riktigt skrämmande att se och akuten blev nästa, men det har bara visat och lärt mig att det verkligen är viktigt att använda solskydd och att det aldrig skadar att smöra in lite extra.2. Nej, du blir inte brunare utav att sola utan solskydd. Du blir bara snabbare bränd.Kram Sanna

caami

1. Det var när jag råka sova medan jag solade mig ahhaha

2. nej, bara snabbare bränd

Elin

1.Min värsta solmiss än sålänge va häromdagen när jag var i stallet, de va ca. 28´C grader i skuggan och jag hade linne och ingen solskyddskräm.. Så nu har ja röda axlar som svider och ett par feta vita streck, högsta önskan nu innan sommaren, eller inte ;)

2. Nej man blir INTE brunare snabbare, man bränner sig bara snabbare!Kram!

E.K - Mamma till Alicia & lillen i magen

Min värsta solmiss är: En fin sommardagarna förra året glömde jag att smörja dottern när vi skulle ut och hon blev röd som en tomat efter den dagen, Som tur var verkade hon inte ha besvär av det den gången och det röda la sig ganska snabbt, men fy vilken skuld jag kände.svar: nej man blir inte brunare utan solskydd

Nanna

1.Min värsta solmiss var nog när jag tågluffade. På Korfu var det sol som gällde, hela dagarna på stranden, vilket slutade med blåsor över hela kroppen...2. NejMaria

Usch min värsta sol-miss var när vi var i Thailand för första gången. Jag, min dumme --- satte mig vid vattenbrynet på stranden & fastnade totalt i en bok (Jäkla Sophie Kinsella att skriva så bra böcker!), efter en stund känner jag hur det bränner & ser att hela min rygg + axlar är rödare än en bebisrumpa med utslag!

Jag fick solsting & kallsvettades, badade nästan i aloe vera hela eftermiddagen.

Senare på kvällen när jag skulle ta av mig min t-shirt som jag hade haft på mig under middagen så hade min hud FASTNAT i tröjan.

Hu!Behöver jag ens säga att jag låg inne på hotellrummet & åt tonvis med glass dagarna efter?Jag smörjer mig alltid eftersom jag är lite småkänslig emot solen, självklart blir man INTE mindre brun om man har solkräm. Däremot är det mindre risk för cancer & såna dumheter!Jag skulle bli jättemegaglad om jag vann det här, eftersom jag, sambon & vår underbara son på 1 år ska åka till Thailand nu i vinter.

(vi har precis bokat & längtar som galningar!)För övrigt, din blogg är den bästa någonsin. Man får sig alltid ett gott skratt, jag är själv mamma & känner ofta precis så som du skriver ;)FridaForm

Jag var i Tunisien och var 16 år. Hade varit såå duktig och smort in mig hela veckan. Sista dantänkte jag att huden nog vant sig lite med solen så jag struntade i solskyddet och låg hela dan på stranden. På kvällen var min kropp så fruktansvärt röd och jag hade fått blåsor. Det såg ut som min hud hade smält i pannan. Jag fick dessutom bruna prickar på huden som aldrig försvinner. Efter den solerfarenheten är jag superförsiktig för solen och gillar inte att sola längre.Nej man blir inte brunare utan solskydd, man blir bara bränd.

TILDA CORNELIA

1. Det var nog några år sen då jag och min syster lågo och solade på gotland och vi påminde varandra hela tiden att inte glömma solskyddet när vi skulle gå ut. Sen när vi hade legat och sola i ca en hel dag så märkte vi att vi hade glömt att ha på oss solskyddet och visst glömde vi det hemma också, snacka om att vi var solbrända och började flagna.. ;)2. Nej

Linnéa

1) Jag har alltid varit försiktig i solen men min pappa tror aldrig att han behöver smörja in sig. Fast egentligen är han nog mest lat. Dessutom älskar han att lägga sig i solen på dagen och oftast somnar han och bränner sig, varje semester flagnar han på ryggen och i bästa fall smörjer han in sig med after sun. Så han gör verkligen återkommande solmissar!2) Nej man blir inte snabbare brun men man bränner sig däremot snabbare!Nikita

min vörsta solmiss är en gång då jag stod en heldag med baksidan av kroppen mot solen, hela mina bakben var rödare än en tomat och det gjorde ont som satan.nej man blir inte snabbare brun.

ANGELICA.BLOGG.SE ♥ TÄVLINGAR PÅGÅR!!

Jag är gärna med och tävla :D1. Min största solmiss var när jag inte hade sovit någonting på natten, men ändå ville vara ute i solen. Jag var så trött så att jag glömde bort att smörja in mig, utan jag la mig ute i solen. Somnade, vaknade några TIMMAR senare och kunde knappt röra mig. Jag var ILLRÖD, detta var i början av sommaren så jag var ganska blek innan. Det förstörde ju min sommar kan man säga. Jag flagna och hade ont.. Så gör aldrig om detta, är noggrann med att smörja in mig och inte ligga länge!!2. Nej, det blir man inte (haha läs ettan så är det ett ganska bra svar på tvåan också!)

Agnieszka-2barnsmorsan

Nej man blir inte snabbare solbränd, snarare BRÄND:)Min värsta solmiss var när jag och en kompis åkte till Italien, Rom 2008. Vi planerade en dag att åka till ett vattenland, sagt och gjort och vi hade verkligen solen på våran sida:) På bussen hem från vattenlandet hade både jag och kompisen solsting DELUXE, fy så dåliga vi blev, feber, frossa och kunde knappt ha kläder för att det gjorde så ont, det gör jag aldrig om!Ottilia

1: Detta är inte min värsta solmiss utan hände min kompis när vi var och hälsade på en av våra kompisar i Forshaga, Värmland. Min kokmpis är rödhårig och har fräcknar så hon bränner sig lätt men smörjer alltid in sig men denna dagen så smörjde hon väl inte in sig tillräckligt. Sen när vi kom hem och efter ett tag då så var hon helt röd på helt kroppen typ och hon hade haft en bikini med en roset där bak så hon hade en roset på ryggen! Hon var röd men roseten var vit.2: Nej, det blir man inte, men det är bättre att ha solkräm för den skyddar mot uva och någon mer stråle.

SABBIES - vardag, shopping, tips

1. I Spanien då jag fick massage & sedan glömde ta bort oljan. Brände mig som bara den, eftersom oljan inte var på hela kroppen blev inte heller solbrännan särskilt snygg...2. Nej, du blir rödare fortare.

erica

1. Min värsta solmiss var när jag låg på stranden och solade, det var för ett år sedan och jag hade lagt händerna runt mig så att jag hade dom på axlarna fastän jag låg på mage, sen somnade jag och efter bara en halvtimme hade jag två knallvita händer på axlarna! Det gör jag inte om då jag hade bränt mig på hela kroppen förrutom där eftersom jag hade glömt solskydd.2. Nej man blir bara bränd.

Hannah - Foto

1. Min värsta var när jag var i Thailand 2007 när jag solade och badade en hel dag, utan någon solskyddsfaktor alls! Jag är mycket känslig för solen och det dumma misstaget att inte använda solkräm har jag sotat för i fyra år nu jag blir nämligen jättelätt bränd under ögonen för att jag inte smörjde mig med någon solskyddfaktor alls. Nu använder jag alltid solkräm.2: Du blir inte snabbare brun om du struntar i solskydd ,bara snabbare bränd.

Kathrine

Ja vi alla har nog gjort misstaget och somnat i solen! Det gör jag aldrig om!Det finns inga genvägar till den perfekta brännan,

men smörjer du dig så stannar den längre.

Olivia

1) Min största solmiss var när vi var i Malaysia och jag snorklade runt i vattnet på mage. Ryggen var helt bränd sen så jag kunde inte sova på rygg på flera dar.2) Nej du blir inte snababre brun om du struntar i solskydd!

Johanna

1) Värsta missen var i Ecuador 2009 då jag och min kompis var ute på en helgutflykt med sydamerikas snålaste guide. Istället för att åka den vanliga turistbåten tvingade han oss att hoppa i sin kompis kanot som kom förbikörande då vi väntade på kajen på en liten ö ute i en av amazonas småfloder. Vi hade varit lata och inte smort ordentligt och kanoten var överlastad med kokkosnötter redan innan vi hoppade i. Så två sydamerikaner, en halv kubik kokkosnötter och två svenska tjejer på pinnen i mitten i kanoten. Gick inte röra sig för att få fram något solskydd ur väskan.

Trots att vi satt med huvudet neråt och försökte täcka oss så efter 1,5 h mellan 12-13.00 på en flod på ekvatorn var jag så bränd att jag hade blåsor i hela ansiktet och trodde aldrig jag skulle se normal ut igen. Sen dess, ALLTID SOLSKYDD!!2) det går absolut inte snabbare utan solskydd, och "brännan" sitter mycket bättre när man inte bränt fast den från början.Ha en bra dag!

/

http://johannawestbergs.blogg.se/2011/june/tavla-om-solskyddsfaktor.htmlhttp://johannawestbergs.blogg.se/2011/june/tavla-om-solskyddsfaktor.html

Nina

1. När jag var utomlands med en kompis för flera år sen somnade jag under parasollet. Problemet var att mina vader stack utanför och när jag vaknade en timme senare var jag helt bränd. Jag kunde knappt gå på kvällen och stod i duschen men iskallt vatten jätte länge innan jag dränkte handdukar med iskallt vatten och virade runt vaderna. Men handdukarna blev varma på en gång och jag fick byta hela tiden. Med andra ord, det misstaget gör jag inte om igen!2. Nej man blir inte brunare fortare om man inte använder solskydd!

Ingrid

Jag är gärna med :)1. Min värsta miss var på midsommar 2005. Den tillbringades på västkusten och det var en galet varm och solig helg! Jag har asiatiskt påbrå och ganska tålig hy, och ansåg därför att solskydd var onödigt för min del. Jag promenerade runt en hel dag i solskenet, och på kvällen började jag svettas och frysa. Ganska snabbt insåg jag att jag var helt röd, och vattenblåsorna kom samma kväll. Jag grät hela kvällen och natten! Att min pappa var rödhårig och att jag ärvt pigment även från honom hade jag förträngt...2. Man blir inte snabbare brun, bara snabbare bränd!Kram, Ingrid

Isabelle

1. Värsta solmissen var nog när jag och min kompis hade hört att man blev brunare av att sola i olja. Det vi hade missat var att det var sololja, och inte olivolja.... Vi satt en hel dag på hennes balkong och bokstavligt talat stekte. När jag kom hem för att duscha så gick jag förbi spegeln och skrek till. Jag var helt jävla röd överallt! Och i duschen sved det som aldrig förr. Det var det dummaste jag någonsin gjort!2. Nej man blir inte snabbare brun, därför använder jag jämt solskyddsfaktor efter min värsta solmiss!

Issa

Min värsta solmiss var när jag var ganska liten. Jag tyckte det var jobbigt med solkräm eftersom det luktade illa och man blev helt kladdig. På något sätt lyckades jag lura mina föräldrar att jag hade smort in mig, men eftersom vi var i Thailand fick jag betala ganska snabbt. Jag brände upp armarna så jag fick två stora sår, och resten av semestern fick spenderas under ett parasoll. Det gör jag aldrig om.

Nej, man blir inte brunare utan solskydd, man bränner sig bara lättare!

Mary

hej!

1.Det hände faktiskt för några dagar sen, vilket är lite pinsamt. Jag låg på balkongen och gottade mig i solen Jag hade på mig mina "flug-solglasögon", du vet sånna stora som täcker 1/4 av ansiktet ungefär. Tanken var att jag skulle sola i 1h och sedan ut och träffa mina tjejer, men jag var så trött att jag somnade- med glasögonen på. Gissa hur jag såg ut efter det här, inte kul. Plus att jag missade träffen med mina tjejer!

2.Man blir inte snabbare brun endast snabbare bränd!

Rebecka

1. Min värsta solmiss det var igår, jag var vid havet och hade bara smörjt in axlarna och ansiktet. Det märktes också nu är hela min rygg alldeles röd och det svider.

Aldrig mer gå ut utan solkräm!

2. Nej, man blir inte lättare brun utan solskydd, man bränner sig mycket lättare !

Helena

Min värsta solmiss var igår faktiskt, vi hade inget solskydd hemma så jag tänkte pröva att sola utan skydd.. Det gick såklart inte så bra, blev knallröd i ansiktet och över axlarna, aldrig mer igen! Var svårt att sova i natt, nu ska jag se till att alltid använda solskydd!Att inte använda solskydd är bara dumt, man blir bara röd och inte brunare som man kan tro!

natalia jaber

1. När jag var 12 år (för 2 år sedan) då var jag utomlands i Libanon (I Asien). Jag låg och solade och så hade jag på mig ett halsband med ett hjärta på och jag fixade alltid till halsbandet så att det skulle ligga fint. Efter 2-3 timmar går jag från stranden för att duscha och när jag duschat klart för att ta på mig märker jag att jag hade ett ''vitt'' hjärta på halsen. Gissa, hur det såg ut!! När jag kom tillbaka hem till Sverige så märkte ungefär alla mina vänner det ''märket''. Och jag fick ju inte världens finaste smeknamn heller, dom kallade mig hjärtat och det gör vissa idag med!!2. Nej, man blir röd & solbränd.Kram! :)

Mimmi

1. Min värsta solmiss var när jag var i super varma Marocko. Jag och min familj gick ner till stranden för att sola och bada och dumma jag tar på mig sololja istället för solskydd när det är 40 graders värme. Jag brände mig överallt, huden flagnade och jag blev illröd istället för brun som jag hade hoppats på. Efter den dagen hade jag aldrig sololja när jag solade i Afrika. Det var nog det dummaste idéen jag någonsin kommit på.

2. Nej man blir bara snabbare bränd. Det vet jag efter egna erfarenheter :-)

helena

1. jag va på en biluppvisning som varade i två dagar. på mig hade jag brottarlinne och jag hade missat att smörja ryggen eftersom jag hade tänkt ha kofta över, men det blev för varmt. brönde mig jättemycket utan att märka någonting under dagen. men på kvällen sved det sjukt mycket och än idag (tre år senare) kan man se konturerna efter linnet och min bh på ryggen eftersom jag är ganska blek annars.2. nej man blir inte brun snabbare!

Sofia

Värsta solmissen...

Jag älskar att vandra på solsemestrar så för något år sen hade jag dratt på mig en sån snygg baddräckt ni vet, som är u-ringad längre ner än navlen, haha präcktig bränna på den sen!

Men annars är jag alltid noga med att smörja in mig, men dock har jag bränt min läpp till det trippla storleken, sitter med blåser just nu på mina tummar pga solen, hahaha och mina hälar har jag också bränt! (Y)NEJ inte brunare! Men röare!

Susanne

På ett svarar jag: Igår faktiskt, att jag inte lär mig...hmmm.. Tillbringade dagen vid vattnet nedanför där jag bor, det blåste lite svalt och skönt och inte märkte jag hur stark solen var. Men det märkte jag i duschen på kvällen och framför allt när jag skulle sova i natt. Tänk att mjuka bomullslakan kan kännas som sandpapper. Jag behöver verkligen vinna :-)...och på två svarar jag: Nope!

Karin

När jag som 14-åring var på Kreta satt jag en hel dag och läste utan att märka att min bh halkat snett. Resultatet blev ett riktigt brännsår. Inte bra!!nej man blir inte brun snabbare

Sawee

1. Min solmiss var inte så farligt men det var när jag var fyra år gammal och så sov jag vid gräset på tomten utan tröja. och när jag vaknar upp är hela min rygg röd. Och jag är så dum och visste inte att min rygg hade blivit bränd så jag brydde mig inte och somna om vid gräset. Men denna gång är magen vid solen men som tur va så sved min rygg så jävligt mycket så jag reste mig upp innan min mage hade blivit bränd, haha :)2. Nej men man för en jävligt bränna

Malin Penelope

1. Min värsta solmiss var när jag var i Thailand för 3 år sedan. Var rätt så jetlaggad vi var jättetrötta när vi kom fram till vårat hotell. Istället för att lägga sig inne på rummet, som de andra la jag mig på min handduk ute på stranden och somnade i några timmar. Haha, mitt på dagen och första vistelsen i den starka solen gjorde mig rätt ordentligt bränd. Tog några dagar innan jag kunde fortsätta sola.2. Man blir snabbare bränd, men inte snabbare brun.

Malin Penelope

Glömde såklart att skriva med min mailadress, men den kommer här :)

lollo

1. När jag var på Gran Canaria, och första dagen struntade jag helt i solskydd. Jag använder nästan aldrig solkräm. Men på kvällen var jag knallröd över hela kroppen och kunde inte sova för att det sved så mycket. Sen typ fjällade jag bort hela min kropp haha.

2. Nej man kan bli snabbare bränd utan skydd, men inte snabbare brun.

Malin

1. Min solmiss är nog liknande din, Grekland, lunchtimmar vid poolen. Ceriserosa axlar och lite till. Var ganska ung, så blev ju helt panikslagen när jag såg hur mina axlar lös när det kom vatten på dem. Det gör jag aldrig om!

2.Nej, man blir inte snabbare brun, bara snabbare röd och får onödigt ont.

jenny

mitt värsta minne var när jag var i grekland med skolan. vi hade en dag ledigt och då gick vi såklart och solade. jag tänkte jag skulle sola underdelen av armarna som alltid är bleka, så jag la mig på rygg med armarna ovan huvudet. råkade somna eftersom vi alltid gick och la oss sent och gick upp tidigt. sedan när vi skulle åka tillbaka till hotellet så hade jag bränt mig rejält. var röd som en kokt kräfta och det sved som in i sjuttsingen.

nu gör jag aldrig om det.

nej man blir inte brun fortare.

cassandra

1: Min solmiss hände bara för ca 2 veckor sedan. Vi skulle ha friluftsdag i skolan och jag hade valt att vandra från Kåseberga in till Ystad och det tog ungefär 5 timmar. Vi gick på höga kullar och backar där det varken fanns några träd eller skugga och solen sken som bara den. Och jag hade varken solglasögon, hatt/keps och jag hade inte smörjt in mig. Så efter den turen så såg jag ut som en kräfta i ansiktet, fick solsting och var hemma från skolan några dagar och fjällade sedan som en fisk (haha)

2: Nej, du kan inte bli brun fortare. Du bara bränner dig.

cassandra

1: Min solmiss hände bara för ca 2 veckor sedan. Vi skulle ha friluftsdag i skolan och jag hade valt att vandra från Kåseberga in till Ystad och det tog ungefär 5 timmar. Vi gick på höga kullar och backar där det varken fanns några träd eller skugga och solen sken som bara den. Och jag hade varken solglasögon, hatt/keps och jag hade inte smörjt in mig. Så efter den turen så såg jag ut som en kräfta i ansiktet, fick solsting och var hemma från skolan några dagar och fjällade sedan som en fisk (haha)

2: Nej, du kan inte bli brun fortare. Du bara bränner dig.

Britzyk Bell

1. Största solmissen var när jag somnade på campingen efter en hundutställning... En sommar jag och alla andra som såg mig sent kommer att glömma med andra ord :-p

2. Nej man blir inte brunare fortare utan solskydd.

Bunny

1) Min värsta solmiss var då jag somnade i solen på stranden, och blev sådär inte jätte härligt bränd i ansiktet. Dagen efter skulle jag på dejt med min fästman (innan han blev det såklart) och min hud liksom föll av hela tiden under kvällen. Inte okej! Ont gjorde det också!

2) Svarar på frågan: Blir du snabbare brun om du struntar i solskydd? NEJ :D

Clara

Hej!

1) Aa min värsta solmiss hände faktist igår! Var hemma hos en kompis och sola och badade från 12 - 17 ungefär. Vi var inte inne på hela dan. Vi smörjde in oss i olja för vi ville vara lite brunare till skolavslutningen.

När jag sen duschade senare på kvällen så jag att jag hade bränt mig:( Nu är jag riktigt röd på lår, mage, ben, axlar, kinder. Och kan knappt gå för det svider på låren och benen. Så det blir ingen stranden idag för mig;( men jag har ju mig själv att skylla! Så jag får hoppas att det hinner lägga sig tills skolavslutningen. ;)

2) Nej man blir inte brunare snabbare om man inte använder solkräm. Man får en mycket finare och jämnare bränna om man använder solkräm.

alice

Hej!1. Min största miss var faktiskt nu i år. Vi hade en heldags beachhandbollsturnering, i 26 graders stekande sol, jag var dum nog att gå hela dagen i linne utan skydd. Resultatet: Helbrända axlar, fjällande axlar någon dag senare, svidande, fult och ånger om att jag inte smorde in mig! Ska aldrig göra om misstaget.2. Man blir inte snabbare brun utan solskydd utan bara snabbare bränd, jag är ett levande bevis! :)

jenn

Mitt värsta minne var när jag och min kompis och våra 2 små barn åkte en vecka till grekland. Den första dagen satt vi i skuggan under ett träd medans barnen lekte i sanden! Det var på eftermiddagen, och vi solade inte eftersom solen var påväg ned. Barnen hadde självklart solskydd på, men så dumma som vi var hadde vi inte sm¨orjt in oss själva! På något undeligt vis, blev vi våda två JÂTTE förbrända på benen och vi hadde jätteont! Det gjorde så ont på min kompis att vi fick tillkalla läkare till hotellet eftersom hon inte kunde gå själv! Det förstörde hela semestern! De 3 första dagarna var vi endast inomhus på hotellet! Jag behöver vel inte påpeka att solkräm är något vi båda har med i väskan vart vi än är , på de semestrar vi haft efter! Om man inte tänker sig för så får man lära sig "the hard way"!

nej! Man blir inte alls snabbare brun om man inte andvander solprodukter!

viccky

1) Hej! Jag blir inte bränd ofta för att jag är alltid noga med att smörja in mig.. där emot så blev min pappa regält bränd när vi var i grekland! Jag hade med mig egen solspray och andvände den flitigt men min pappa ''skulle bara bada i polen'' så det ''gjorde inget om an inte hade något solskydd'' enligt pappa eftersom han inte skulle vara där länge, haha. Men det var jätte varmt och solen sken så han blev såklart solbränd på HELA kroppen! Mest på ansiktet!!!!! Men pappa lärde sig en läxa och smörjer in sig när vi är ute i solen! :D2) Svar: Nej man blir inte snabbare brun om man struntar i solskyddet! Det enda man blir är snabbare bränd!

therese

min värsta miss är nog nu, jag har alltid varit ganska kaxig då det gäller att bli brun snabbt och -Solskydd det är för mesar! öööh nej! var ute hela dagen iförrgår utan skydd of course. Jag ser ut som kräftan Sebastian i lilla sjöjungrun just nu och kan knappt röra mig för att jag har så ont!

Har köpt solskyddsfaktor 40 och kommer alltid att använda den hädanefter, men det är ju alltid skoj att vinna =)

och NEJ man blir inte alls snabbare brun om man inte använder solskyddsfaktor! (som jag alltid trott)

Kristin

1. Min värsta solmiss var när jag var på semester i Danmark och brände upp hela ryggen och magen så jag fick bära t-shirt resten av veckan. Har aldrig haft så ont och sedan dess bär jag alltid solskydd på stranden.2. Nej man blir INTE snabbare brun utan snarare lättare bränd, och den brännan håller inte lika länge.

johanna :)

Jag är absolut med :D Bränner mig så lätt på sommaren och har inte hunnit köpa nytt solskydd än!Min värsta solmiss var när jag var i Grekland för några år sen och så sprang jag barfota på sandstranden. Efter en hel dag på stranden var jag helt röd om fötterna, sanden var så varm att jag hade bränt mig på fötterna :(Det beror lite på vilket pigment man har. Men oftast blir man bara röd om man solar utan solskydd och då tar det ju längre tid för det röda att bli brunt :)

Carina

Sol missen: Var i tonåren. Trodde vi skulle bli brunare än brunast om vi solade utan solkräm. Det ända resultatet vi fick: Var att vi fick blåsor på hela kroppen. Som kliade.Och svaret på frågan är allt så: Nej, man blir inte brunare om man solar utan solkräm.

Angelica

1. Min värsta solmiss var en sommar för fyra år sedan när en heldag spenderades i solen. Halva dagen vid havet och sedan blev det ett besök på ett utomhusbad. Tror ni att jag hade solskydd på mig? Nej, precis. Tiden därpå spenderades i stora, luftiga t-shirts inomhus. Det gjorde ont så fort jag rörde mig och jag kommer helt klart inte att göra om det misstaget.

2. Nej, bara röd och sen fjällar man och ser otroligt stylish ut. I alla fall jag.

isabell

Solmissen: 2009 skulle jag och min familj till egypten, när vi kom dit hade vi ett par timmar kvar innan det var middagsdags så vi gick och la oss på stranden, jag utan solkräm såklart. Jag låg i bara ett par timmar, men jag har otroligt känslig hy så redan på kvällen sved det som attan. Jag var röd och känslig hela veckan i Egypten, kunde knappt ligga i sängen och sova utan att gråta och dessutom var solbrännan alldelels fläckig, haha :)Svar på frågan: Nej det blir man inte! Bara snabbare bränd. :)

emma

Min värsta solmiss var förra sommaren när jag var i Turkiet, jag ville bli så brun som möjligt så jag struntade i solskyddet och låg i flera timmar i solstolen för att bli brun...resultatet av det: Röd som en kräfta! Haha, och gud, det var den värsta natten i mitt liv, så fort jag rörde mig sved det till och tårarna rann på mig, det sved till och med när jag duschade, usch! Men nu har jag lärt mig att smörja in mig med solskydd varje dag innan jag går ut i solen. Så det skulle ju vara perfekt och vinna solskydd och after sun till mig & min familj!Svaret på frågan: Du blir inte snabbare brun om du struntar i solskydd, bara snabbare bränd!

Isabella Axelsson♥

Min värsta solmiss är när vi var i Miami, USA , för några månader sen.. Jag låg ute i solen, och självklart ville jag ju bli brun och struntade då i solkrämen, låg där ute i flera timmar och sen på kvällen hade jag nåt fruktansvärt ont! Solen hade tagit super bra den dagen, men inte på något positivt sätt på mej inte! Hur jag än rörde mej gjorde det jätte ont och sved, och jag såg ut som en dansk flagga, vita streck efter bikinin och så rött där emellan.. Trots att man hade bränt sig så mycket så blev man inte brun efter, jag var röd i minst en vecka och några få veckor senare så var det redan borta.Svar: Nej, du bränner dej bara!

Sandra

1, min solmiss var första gången jag valde att fira midsommar på öland med en vän till mig. Det regnade alla dagar utom den sista dagen. Vi gick runt bland folket och jag vänder mig till henne och frågar "är jag röd, det börjar strama i ansiktet, vi kanske borde gå till tältet så jag kan smörja in mig" men hon svarade "naeedå, du är inte röd, va fan jag tänker inte gå tilbaka nu, lite till klarar du.." och fem minuter senare frågar jag henne igen om jag är röd och får till svar "ååååh fan, du ser ut som en tomat, varför smörjde du inte in dig innan vi gick?" Jag körde bilen hemåt senare och kunde inte ha solglasögon då ansiktet var så svullet att det blev som ståra vallgravar med vatten i utav glasögonen som nuddade huden=((2,Nej, man blir inte brun fortare och man skadar bara huden mer och den färg man fått försvinner...

Jessica - En flicka som är stark

1. Min största solmiss var i Tunisien för ett år sedan. Var jättenoga med att smörja in mig, men glömde framsidan på fötterna.. Vilket betydde att båda blev sönderbrända = alla skrattade åt mig när jag gick med strumpor på stranden resten av veckan ;)2. NEJ! Man skadar bara sin hud.

Anonym

1. Min värsta solmiss var när jag var utomlands under vintern och försökte få en bra bränna dagen innan nyår, låg och stekte i solen hela dagen. Det slutade med att jag låg halvnaken i sängen hela nyårsnatten och grät med massa youghurt utsmetat på hela kroppen och en blöt handduk över ansiktet. Mina syskon skrattade bara åt mig medans jag låg där helt frusterard och hade apont haha..2. Nej det blir man verkligen inte! Det fick jag lära mig av min stora solmiss..Ha det bra!

josefinkan

för tio årsedan befann jag mig i thailand. jag smorde in mig väldigt noga med bikinin på, i sista stund så byter jag bikini till en något mindre... det slutade med att jag fick strutta runt i t-shirt utan bh då jag hade åsamkat mig stora vätskefyllda blåsor mellan tuttarna:( kan tillägga att än idag så har jag ärr mellan bröna!!!och nej, man blir inte brun snabbare utan skydd... möjligtvis väldigt röd...

Linda

Jag har gjort många missar eftersom jag så lätt bränner mig (och ändå är dåligt på att använda solskydd, för vadå, det tar nog inte så mycket nu ?!) men min värsta miss va nog när jag va i Bulgarien med några kompisar och inte smorde in ansiktet, jag brände mig så mycket på näsan att det blev ett sår, det syns fortfarande om man tittar nära. Dessutom hade jag solbrillor på mig så jag va helt vit runt ögonen. Inte snyggt !!Och nej, du blir inte brun fortare utan solskydd!

Susanna

Min värsta solmiss var nog när jag var i Thailand med familjen. Jag tyckte inte att jag fick någon färg i ansiktet så jag sket helt enkelt i att smörja in mig där. Vilket resulterade i att jag såklart blev helt sönderbränd (eftersom jag kom dit vinterblek). Såhär i efterhand fattar jag inte riktigt vad jag tänkte med. Minns att vi var på restaurang på kvällen och att jag var tvungen att låna en bordsduk som filt: Hej solfrossa!

Nu för tiden är jag så rädd att få hudcancer så jag smörjer in mig mer ofta än sällan. :) Så det går ju åt en del solkräm. ;)

Och på sista frågan svarar jag, som de flesta andra, att man ej blir brun snabbare utan solkräm. Man bara bränner sig. Och gör man inte det så håller inte solbrännan lika länge ändå. :)

Ella

Min värsta solmiss är när jag var på semester i Grekland med min pojkvän och jag brände mina fötter! (ja, man kan faktiskt bränna fötterna) och det gjorde så attans ont! Jag kunde varken ha sandaler eller tofflor! Det tog nästan en hel månad att få mina fötter återställda!

Chleo

Hej! Jag vill vara med :)1) Min värsta solmiss någonsin var när jag var på Kanarieöarna för några år sedan och solade mig när jag låg på mage. Jag hade smörjt in mig på magen och armarna och allt men inte någonting alls på ryggen som nu låg rakt mot den stekheta solen. Jag trodde förstås att jag skulle bli brun, eftersom jag är rätt blek annars. Men när vi var på hotellrummet på kvällen och det kliade på ryggen säger mamma: "Men herregud vad du är röd på ryggen", och jag liksom: "Oj, jag kanske glömde solkrämen..." och så gjorde det ont på ryggen och jag kliade och grät om vartannat hela natten (ingen överdrift!) medan mamma smörjde in mig på ryggen, hon kunde inte heller sova eftersom hon väcktes av mig. Till slut somnade jag och vi hade typ gjort slut på hela body lotions-flaskan. Dagen därpå gjorde det också väldigt ont och vi köpte mer body lotion. Till sist gick det över men det var efter mycket möda och stort besvär :P2) Nej man blir inte snabbare brun om man solar utan solskydd. Man blir snabbare röd och får mer leverfläckar fortare, det är mina föräldrar levande exempel på. Man blir snabbare brun om man solar med solskydd och man skyddar sig bättre. Dessutom kan man få hudcancer om man solar utan solskydd, så det finns inget bra med att sola utan det egentligen.

alexsandra

har desvärre inte haft någon så stor brännskada för jag är alltid försiktig med hur mycket jag solar. Men här om dagen så var jag utanför huset och solade med min syster i minst 5 timmar eller något och vi hade inte smörjt in oss med något eftersom vi tycker det blir så kladdigt och jobbigt när man hela tiden ska pilla på något så vi undvek att använda det. Men bara en timma efter går vi in och ser att min syster får en riktigt stor brännskada och det första jag tänkte på var, "använda solskydd nästa gång".

Man blir inte brunare utan solskydd man bränner sig bara.

Chleo

Oj jag glömde skriva min mail, nu är det gjort :)

alexsandra

har desvärre inte haft någon så stor brännskada för jag är alltid försiktig med hur mycket jag solar. Men här om dagen så var jag utanför huset och solade med min syster i minst 5 timmar eller något och vi hade inte smörjt in oss med något eftersom vi tycker det blir så kladdigt och jobbigt när man hela tiden ska pilla på något så vi undvek att använda det. Men bara en timma efter går vi in och ser att min syster får en riktigt stor brännskada och det första jag tänkte på var, "använda solskydd nästa gång".

Man blir inte brunare utan solskydd man bränner sig bara.

MALLANMAMMA.SE

1. Mitt allra värsta minne var när jag skulle sluta i nian och var osäker på om jag ville gå floristprogrammet på JohnBauer i sundsvall. Så jag fick en veckas ledigt från skolan för att praktiksera på en blomsterträdgård. och där stek solen i minst 25 grader i skuggan varje dag och dum som man var tänkte man "jag är odödlig". Jo visst va? Röd som en kräfta var man hela veckan och nästa vecka var nians bal. Då var jag inte röd men däremot flagnade JÄTTEmycket skin från min kropp vilket gjorde att man såg lite skabbig ut på balen.2. Nej bara snabbare bränd.

FotnotsMaja

1) Haha, måste varit på en festival! Vi skrev in en radiokanals riktnummer på en arm med en tjock svart penna. Men när färgen från pennan några dagar senare hade försvunnit, så var huden ljusare där siffrorna skrivits. Så siffrorna var kvar på armen i form av en solbränna!2) Nej! Självklart inte! Man blir bara bränd mycket snabbare.

onlyerik

Jag var i bullgarien i sommras ! Och hade på mig någon billig dålig solkräm och sedan kännde jag att ! jag blev varm på axlarna !men inge mer med det efter 10 timmar i solan var mina axlar stora blåser som nästan exploderade... Då var min vecka utomlands förstörd..Ja man blir brunare av solskydd

Anna

Värsta solmissen hände när jag och min familj var på semester i Tunisien. Jag och pappa låg kvar på stranden medans mamma och syrran gick upp på hotellrummet. Pappa och jag somnade, vaknade upp några timmar senare och var röda som tomater. På kvällen när det lagt sig lite hade pappa en vit hand på magen. (Han somnade med den på magen) Vi hade roligt åt det hela veckan medans han fick hålla sig i skuggan resten av resan!

Svar på frågan: Nej man blir inte brunare utan solskyddsfaktor, däremot snabbare bränd!

Dzenita (Jenita)

1. Min värsta solmiss är nog när jag var i Kroatien. Jag glömde nämligen att smörja in mig och så somnade jag på självklart på mage. Vilket jag aldrig brukar göra annars. Men jag vaknade iallafall av att det brände lite på axlarna. Jag hade blivit heeelt röd på benen,ryggen,axlarna, jag var brunare på ''bakkroppen'' än fram! Hahaha,det var lite fail!2. Nej man blir inte brunare av att fuska med solskyddet eller strunta i det helt och hållet. Man blir istället mycket lättare bränd!

Linda

Jag har faktiskt ingen solmiss!!

Har sedan jag var liten blitt indränkt i solskyddsfaktor på grund av min bleka hud.

Så har fortsatt att smörja o smörja o smörja o smörja mig igenom sommrarna.

Det som kunde hända då jag var yngre var att jag inte hade på mig tillräckligt hög solskyddsfaktor, och brännde mig otroligt mycket! Vilken smärta och vilken klåda. Minns än i dag att mamma satt uppe flera nätter i rad och smorde in mig med solkräm.Så nu när jag smörjer in min son tar jag alltid den högsta solskyddsfaktorn jag hittar på apoteket. Har även ett solstift nr 50 med mig i väskan för att smörja in sonens näsa och öron.Skulle vara toppenbra att vinna denna tävling då det går åt mängder av solskyddsfaktor till denna bleka familj som aktar sig för solens strålar.Kram Linda

Linda

Just d ja!

Svaret på frågan är: Ett stort NEJ!!!

Hanna

Hallo! ^__^

1. Min absolut värsta solmiss var för två år sen. Jag och en kompis cyklade till umelagun och var där i några timmar. Efter det cyklade vi vidare till Maxi för att köpa glass. Sen när jag kom hem efter att ha varit ute i solen hela dagen, så kom jag på att jag glömt smörja in mig med solkräm! Jag var alldeles knallröd över hela kroppen, jag såg ut som en levande tomat.

2. Nej, man bränner sig snabbare istället!

Linda

1, Jag lär mig aldrig. Förra året följde jag med mina vänner till stranden en HEL dag, tackade nej till solskyff för "jag blir ju aldrig brun ändå". somnade på stranden och hade den värsta brännan i mitt liv efter det. Det smärtade att gå och lägga sig. Så i år ska det inte slarvas med solskydd!2. Ha! NEJ man blir inte brunare om man inte använder solskydd (jag vet)

Arlinda

Min största solmiss var nått år sedan. Ivrig som jag var att få en fin bränna till kusinens bröllop smörjde jag in mig med olja. Ingen bra idé resulterade att jag blev lika röd som klänningen jag skulle ha. Stor miss!!Man blir absolut inte brunare av att inte smörja in sig med solkräm bara snabbare bränd.

Frida

"Dansken"

Mitt pappa går under namnet dansken sedan ca 20 år tillbaka då min lillasyster skulle smörja in honom på ryggen under italienresan men bara gjorde ett drag vertikalt och ett horisontellt vilket sedemera slutade i att han gick runt med en dansk flagga på ryggen under hela semestern.

Hej hopp så kan det gå, underbar blogg förresten.

mathilda

1)Min är sommaren 2008 då jag var i Cypern. Jag glömde smörja in mig och resultatet blev att jag inte kunde sola resten av resan, var helt röd och kunde knappt sova på nätterna.. 2) Nej man blir inte brunare av att inte smörjer i sig.vet inte om detta publicerades så jag försöker igen.Madeleine

1. Förra sommaren i Kroatien tyckte jag att jag var så duktig som smorde och smorde "jag ska minsann inte bränna mig!". Dessvärre missade jag några partier, vilket skulle visa sig vara smärtsamt.. Även hals och sidorna på bröstet måste smörjas, lärde jag mig "the har way". Rödfläckig och dan gick jag resten av veckan, och inte blev det bättre av att det var en orkesterresa, och jag bar en varm och illasittande uniform varje dag..2. Brunare utan solskydd? Hallå kräfta! Hallå brännskador!

elin

1. Min värsta solmiss är nog att jag aldrig smörjt in mig innan . För två år sen började jag få massa utslag och idag kan jag inte gå ut i solen utan att hela min kropp blir ett helt sår. Detta på grund av att jag aldrig smörjde in mig innan . och hade jag vetat detta hade jag aldrig låtit bli att smörja in mig.2. Jag har nu i två år smörjt in mig och man blir ABSOLUT inte mindre brun bara för det !

elin

1. Min värsta solmiss är nog att jag aldrig smörjt in mig innan . För två år sen började jag få massa utslag och idag kan jag inte gå ut i solen utan att hela min kropp blir ett helt sår. Detta på grund av att jag aldrig smörjde in mig innan . och hade jag vetat detta hade jag aldrig låtit bli att smörja in mig.2. Jag har nu i två år smörjt in mig och man blir ABSOLUT inte mindre brun bara för det !

frida

1. Min värsta solmiss är faktiskt JUST NU i skrivande stund. Ligger i soffan och kvider efter att ha solat i ca 1.5 timme. Innan jag solade skrattade jag åt min mammas solbränna (bara här borde jag fattat att jag skulle åka på det dubbelt upp) där hon bara fått färg på mitten av magen. Jag hittar inget solskydd hemma men bestämmer mig för att sola en liten stund ändå. Jag som har känslig hy med födelsemärken och fräknar (och som annars kör solskyddsfaktor 30) gjorde mitt dummaste val. Jag har ännu värre bränna än min mamma. Har nog aldrig sett en sådan stor skillnad på hudfärg innan. Grisrosa vs. illröd lagom skevt över hela kroppens framsida.

Det här var mitt sämsta val. Lägger eventuellt upp en bild på min blogg imorgon.2. Nono!

Mli

1. Min värsta "solmiss" hände när jag var runt 11 års åldern.

Jag var i Oslo hos mina kusiner under sommarlovet och det var en jätte varm och solig dag så vi cyklade till en liten sjö och badade under dagen och när kvällen kom så hade jag bränt upp mina lår helt. Det sved så mkt att jag inte kunde ha byxor på mig och kunde inte sova ordentligt och absolut inte med täcke. Helt knallröda var låren.2. Nej man blir inte mindre brun bara för att man smörjer sig med solskydd. Man slipper bara bli bränd och dessutom skyddar man sig mot solens farliga strålar.

elma

Största solmissen har nog min pojkvän lyckats med. För något år sedan åkte han till kroatsien med familjen. De andra bilade ner, medan han flög ner en vecka senare. När han kom ner såg han att alla hade fått sig en fin och brun färg så de första han gjorde var att lägga sig på stranden och sola hela dagen utan solskydd. Det resulterade i att han blev så bränd att han fick blåsor över hela kroppen. Och ja en veckas semester var förstörd eftersom han varken fick vistas i solen eller bada. Idag skrattar vi åt det men i just den stunden var det en smärtsam mardröm. Vi har i alla fall lärt oss att vara noga med solkräm sedan dess, det är viktigt att ta hand om sin hy! :)Håller tummar och tår för att få vinna! Ha det gött! :)

elma

Största solmissen har nog min pojkvän lyckats med. För något år sedan åkte han till kroatsien med familjen. De andra bilade ner, medan han flög ner en vecka senare. När han kom ner såg han att alla hade fått sig en fin och brun färg så de första han gjorde var att lägga sig på stranden och sola hela dagen utan solskydd. Det resulterade i att han blev så bränd att han fick blåsor över hela kroppen. Och ja en veckas semester var förstörd eftersom han varken fick vistas i solen eller bada. Idag skrattar vi åt det men i just den stunden var det en smärtsam mardröm. Vi har i alla fall lärt oss att vara noga med solkräm sedan dess, det är viktigt att ta hand om sin hy! :) Och nej man blir inte snabbare brun av att inte använda solskydd.Håller tummar och tår för att få vinna! Ha det gött! :)

Ma

Min värsta solmiss var nog när jag skulle vara ute en hel dag och värva folk för Civilförsvaret och just hade klippt av mig håret och brände upp nacken totalt. Jag hade ju glömt att jag skulle smörja in den med solskyddsmedel. Till saken hör att jag lätt bränner mig. Detta var ett antal år sedan, men jag har inte glömt det. Brukar kolla extra utsatta områden när jag byter frisyr numera. Den gången hade jag inte en tanke på att nacken var ett område som jag borde smörja in med solkräm. Jag hade ju varit långhårig innan...

Linda

1. Berättar om morfars största solmiss, eftersom den gjorde att vi alltid hade solskydd.. Han var utomlands, Grekland tror jag. Somnade iaf på standen, med händerna i kors över bröstet. När han sen vaknade hade han bränt sig DUKTIGT, och hade två vita händer som liknade en bikiniöverdel... Rolig och lärorik!2. Nej man blir inte snabbare brun utan solskydd.

Nina

hejhej! är med och tävlar!Min största miss!vi var i grekland och det var sista dagen. vi tre tjejer tänkte då att vi kör utan solfaktor och solar våra vita rumpor (i string). Låg där på förmiddagen och sola å sola. inget hände ju. vart så besviken. dem andra vart ju bruna liksom.några timmar senare efter vi hade vilat lite å skulle ut på stan så kände jag att jag bränt mig. va helt knallröd på hela baksidan. hade såklart vita byxor på mig så solbrännan lyste igenom??? kunde sen inte sitta ner.. på det så smällde min kompis sen till mig på rumpan på kvällen å herregud va ont det gjorde. Dagen efter va nog den smärtsammaste flygningen någonsin! AJ! Tog ett tag innan det gick över kan ja ju säga. Å oj va retad ja vart av tjejerna =)Det misstaget gör ja ju inte om igen!svar på din fråga: Du blir inte snabbare brun om du struntar i solskydd - bara snabbare brändhåller tummarna!

kram Nina

Jess

Min störta miss var nog förra året när jag och min kompis var och backpackade i Australien. Dumma nog som vi var i början av vår vistelse (eller kanske var vi övermodiga) så skulle vi ta en tripp till affären för att handla och jag hade endast ett par korta short och ett litet linne och min kompis (som är kille) gick i bar överkropp och short. Vår lilla tur till affären tog inte så kort tid som vi trodde utan snarare tre timmar. Och ja.. vi såg inte så roliga ut på kvällen och då har min kompis ändå bra pigment och enligt honom hade han aldrig bränt sig förrut. Men det slutade med att jag låg utslagen i ca två dagar efteråt i tältet, livrädd för solen. Jag blev rädd när jag såg mig själv i spegeln!Och som svar: nej man blir inte brunare utan solkräm. Det har jag bittert fått erfara!

Erica ~Zackarias 090814~ ~Alexander 100725~

Kommer aldrig glömma min största solmiss, det var sommaren -08. Jag och min sambo hade åkt till Gotland, och när vi väl kom fram hade vi varit på resande fot i över 12 timmar. Vi var alltså ordentligt trötta, men gick ändå till stranden för att njuta av solen och värmen.Jag som för det mesta är vit som en alvedon är i vanliga fall väldigt noga med att smörja mig med solskydd, med det hade jag ju såklart inte gjort just denna dag. Vad händer? Jag SOMNAR och när jag vaknar någon timme senare så är jag totalt sönderbränd från nacken och ner till hälarna. Jag kunde knappt röra mig under dagarna som följde, än mindre sova. Det var fruktansvärt.Jag hoppas av hela mitt hjärta att mina barn har fått sin pappas hud, och blir gyllenbruna bara dom ser solen.Om man blir brun snabbare utan solskydd? Nej, man blir i mitt fall illröd, får frossa och har fruktansvärt ont i flera dagar.

Anna

Oj, en solmiss....kan nog ha varit för många år sedan när jag glatt låg och solade på stranden. Vilket jag glömde bort när jag väl varit där en stund, va att smörja mig igen. Jag la mig och solade, la mig på mage och där somnade jag.

Jag märkte det inte direkt, inte förrän jag på kvällen duschade, det gjorde ont på baksidan av låren...vilket sen slutade med att jag inte kunde ligga på rygg och sova på två nätter p.g.a smärtan!!Nej, inte blir man snabbare brun av att strunta i att smörja in sig. Istället blir man lättare bränd...och det vill man ju inte!!!

Mikaela

1. Min största solmiss var när jag, efter att ha vart ute och joggat, satte mig i trädgårn och läste en tidning. Jag trodde inte solen tog SÅ mycket, men senare på dagen hade jag en rejäl bränna formad efter min sport-bh haha.

Bildbevis: http://theworldsgreatest.blogg.se/2008/january/holy-crap.html#comment2. Nej, man blir inte snabbare brun. Snabbare bränd däremot.

Mia

hallåj !

min största miss var på en strand vid Norrbottens kustband, ligger o solar ryggen, vanligtvis klarar jag inte av mer än typ 10 min eftersom jag hatar att ligga på mage. denna dag ver jag tydligen trött o råkade somna dit. Mina kära vänner anar inte oro och väcker inte mig. Då jag vaknar( efter hur länge?, ingen aning) så har jag brännt mig på röven, det var inte bekvämt dagarna efter, inte heller när man började flagna där bak :P

Svaret på fråga nummer 2 är ; Nej, man bränner sig o skadar hudet. snabbare, jämnare och mera långvarig bränna får du om du använder solskyddsfaktor :)ha så bra !

Kram //Mia

Sandra - mamma till Molly

Hej, jag är gärna med!1. Min värsta miss är när jag var utomlands och badade i polen. Tyvärr använde jag en solkräm som inte höll i vattnet så när jag klev upp och skulle lägga mig i solstolen glömde jag bort att smörja in mig igen och somnade! Blev så klart väldigt solbränd och resten av semestern var i princip förstörd!2. Jag blir inte brunare utan solkräm, snarare rödare!+ bloggat: http://surrovich.blogg.se/tipsochtavlingar/2011/june/solkram-56-2.html/Sandra

hilda

1. Mitt värsta solminne var från idag, därför jag är med och tävlar! Försökte att bli lite brun då jag kände att jag låg efter och smörjde in mig i olja! Hela dagen solade jag mage och nu är halva jag röd och andra halva vit! Inte så snyggt kanske så nu måste jag gå och sola solarium för att inte se förjävlig ut och bränna mig ännu mer! I efterhand ångrar jag att jag inte smörjde in mig och solade lite på varje sida istället!2. Nej du blir inte brunare, men rödare! :)

Penny

1. Min värsta solmiss gjorde jag i torsdags, och jag gör ALDRIG mer om det.

Jag satt ute i ett par korta jeans shorts, boxarlinne med bh under och såklart utan solkräm, hade inställningen att solen inte skulle ta så mycket. Tji fick jag.. Jag brände sönder mig totalt. Tårna, fötterna, benen, knäna, magen, axlarna och bröstet, totalt rött och jag har levt i ett helvete dom sista dagarna. Och förutom att jag har haft så otroligt ont så jag har kunnat gråta så har jag numera ett par inbyggda vita shorts på benen och ett boxar linne med bh band under på axlar och bröstet. Det ser förjävligt ut!! Dom som har sett mig har bara stått och skrattat mig rakt upp i ansiktet och sagt att det är något av det värsta dom sett..2. och nej man blir inte snabbare brun, däremot snabbare röd och bränd. Vilket jag kan intyga att man inte vill!

Mimmi

1.Jag var på Gran Canaria med min familj och vi glömde smörja in oss. Solen var väldigt stark då så efter en hel dags badande var vi alldeles röda. Man ska inte underskatta en solig eftermiddag, säger jag bara!

2. Nej. Solskydd förebygger brännskador, men man kan fortfarande bli solkysst brun.

Rebecka

1) Satt en hel dag iförd solglasögon (Och kläder såklart) på en cross tävling utan solskydd. Såg ut som en KRÄFTA hela jag utom runt ögonen då. Där hade jag stora vita ringar efter glasögonen... Gud så pinsamt... såg ut som en idiot i flera veckor.. Gör jag aldrig om!2) Nej du blir bara snabbare bränd såklart

Elin

1. Min värsta solmiss är helt klart när jag var runt 12 år, var på Teneriffa med min mamma. Skulle vara cool och strunta i solskydd för att ja snabbt ville bli riktigt brun. La mig på mage och somnade. När jag efter några timmar vaknade så var hela min rygg, mina vader och baksida lår knallröda. Det var ingen hit längre att åka buss till hotellet med skinnsäten...

2. Nej, men blir inte brun snabbare. Det har jag lärt mig!

Therese

Min värsta bränna var när jag och en kompis låg hemma på gräsamattan och lyssnade på musik, båda somnade och när vi vaknade några timmar senare såg vi båda ut som kräftor & jag med ett handavtryck mitt på magen. Det tog flera veckor att sola bort handavtrycket ;)

Thea

Min värsta solmiss var när jag var ungefär tolv år. Jag car på stranden med mina kompisar och vi var där i några timmar. vi hade snärjt om oss men inte så nogrant, för vi smörjde oss bara i ansiktet och det var ett stort misstag kan man ju säga.

Ne man blir inte brunare snabbare fall man inte smörjer in sig. Det har msn ju lärt sig nu.

Sara

1) Det var sommaren 2008 och jag skulle lägga mig på gräsmattan en stund med datorn. Resultatet av gassande sol, klarblå himmel och svalkande vindar gjorde att det inte dröjde länge innan jag somnade. Jag hade inte smörjt in mig innan jag gick ut då jag aldrig bränt mig innan, oavsett hur mycket jag varit i solen.

Men jag somnade där på gräset och vaknade ett par timmar senare, lite lagom mörbulten, men tänkte jag skulle ner till sjön och bada hunden. Mitt sämsta beslut någonsin!

På kvällen ömmade det överallt och de nästkommande 8 dagarna fick mamma smörja min rygg varannan timme och kläder var det inte talan om att ha på sig. Så ja, jag levde naken i över en vecka för jag inte smöjt in mig.

Dessutom fjällade jag något enormt på ryggen och såg bokstavligen talat ut som en världskarta. Jag hade kvar mitt vita bikini-sträck på ryggen 1.5 år innan det började försvinna lite.

Detta har lett till att jag alltid måste smörja in mig innan jag går ut i minsta lilla sol, annars bränner jag mig hur lätt som helst.2) Nej man blir absolut inte snabbare brun om man struntar i solskydd! Man blir snarare snabbare av med färgen då man lättare bränner sig och troligtvis fjällar bort huden.

Amanda

Min värsta miss var när jag var på Gran Canaria som tioåring och mamma glömde att smörja mig och syrran den dagen vi hängde i öken.

Nej, man blir inte brun snabbare, bara röd.

Anna Åhlström

Min värsta solmiss var när jag var .. typ 12 år. Vi var på en camping på Öland, och där fanns det flera snygga killar! Och för att se dom så ofta som möjligt så var jag ute och hoppade på en stor ballongaktig sak som satt fast i marken HELA DAGARNA. Jag tänkte ju inte alls på att solen gassade på, så jag hade inget solskydd på mig. När jag kom hem igen såg jag verkligen ut som Danmarks flagga! För jag har väldigt ljus hy, och blir röd av solen. Jag tog till och med en bild på det. Plus att min mamma skulle gifta sig med sin nya man det året. Så stod jag där och kliade, gick in på toaletten och torkade bort blod (det började ju blöda när jag kliade). Ja, det var hemskt helt enkelt.

I förrgår glömde jag solskydd när jag var ute också. Nu är jag röd på ryggen, och jag ska INTE börja klia!Och nej, man blir inte snabbare brun om man skippar solskyddet!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress