Spiderchick

Skamlösa förslag
Elaine Eksvärd har skrivit ett bra inlägg angående företags ovilja att betala rimliga ersättningar för reklam i bloggar.
 
 
Jag håller med Elaine om varje ord. Det är skamlöst hur en del företag tror att dom kan få synas i stora, populära bloggar till priset av en tröja. Tack men nej tack till sådana dealar.
 
Min och Matildas podcast har över 70.000 lyssnare per episod. Det är MÅNGA människor. Vår främsta lyssnarkrets är dessutom kvinnor (men även män) och vi quinns är en otroligt köpstark målgrupp (yi-haa). Jag och Matilda har gjort massa re-search kring annonsering och prisbilder. Frågat runt bland framgångsrika, duktiga företagare och bildat oss en uppfattning om vart vi ska lägga oss i annonspris. Vi är INTE för dyra. Snarare tvärt om.
 
Alldeles för ofta får vi dock skamlösa samarbetsförslag. Senast i veckan var det ett företag som ville erbjuda oss rabatt om vi pratade om deras produkter i podden. I slutänden betyder det alltså att VI betalar företaget för att dom ska få höras inför 70.000 personer. Hur kan man ens erbjuda en sådan "deal"?
 
Grejen är den att personerna som mailar inte helt sällan är från en PR/kommunikation/marknadsavdelning. Borde det inte höra till yrkesrollen att man har någorlunda koll på prisbilderna i branschen? Det klart att man inte kan veta exakt vad folk tar betalt (innan man frågat) men man borde väl i alla fall  förstå att en annonsplats inför nästan hundratusen personer inte är helt gratis. Är det för att vi är "två unga kvinnor" (nåja) som företag kan med att ge så kassa förslag? Jag vill inte tro det, men ibland undrar jag.
 
Jag och Matilda älskar vår pod och vi driver den hellre som en hobby än säljer oss för billigt.
 
VÅGA ta betalt tjejer och killar. Det finns vettiga, ärliga och härliga företag där ute och det är dom du ska jobba med. Det är mitt råd.
Eira

Men tack för det inlägget, grymt!!

Sara

Superviktigt och bra att du lyfter fram detta!

emma

Helt rätt tänkt! Sälj er inte för billigt, tänk på vad er tid och kunskap faktiskt är värd. Hejja er!

Mella - stolt medlem i PK-maffian

Herregud vad sjukt. Jag slutar aldrig förvånas. Min blogg är väldigt liten men jag har också fått en del konstiga förslag, typ skriva om en hemsida tio gånger i utbyte mot att de länkade mig i sin "bloggkatalog". Liksom, nej tack?
Bra att du vet ditt värde!

Svar: Haha... Får dom napp någonsin?
Moa DeBruin

Grimgoth

Intressant tankegångar.
Så vad ligger priserna på då?
Det är min första frågan, och skulle man inte kunna bara lätt ta upp en sak eller liknande bara för man genuikt gillar saken/produkten utan att få en mot prestation?

Hur vet jag om du t.ex säger i poden att du älskar att äta Dajm?
Att du faktiskt gör det eller för at tdu fick betalt för att säga det?

Kanske inte bästa exemplet men du förstår säkert!?

Svar: Jo självklart kan man prata om saker utan att få betalt. Det gör vi ju hela tiden, det är väl det som är att vara människa? Att tro att ingen kan prata om produkter utan betalning är ju lite cyniskt. Där emot - får du betalt för att säga något då måste du även märka ut/påtala det. Annars bryter du mot marknadsföringslagen. Vad vi fakturerar vill jag inte skriva här i bloggen. Vi lämnar prislistor/offerter till de som är seriösa och genuint intresserade av att jobba med oss. Naturligtvis är det även en dialog mellan båda parter. Men företag som aktivt hör av sig begär att få reklam gratis, dom känns inte seriösa.
Moa DeBruin

Tommy

Åh detta är så bra att lyfta.

Jag själv tycker det är svinsvårt att sätta pris, var är överpris, vad är underpris ? Gah! Någon som har en lista man kan gå efter ? haha!

Svar: Det beror ju på hur många läsare man har 😊 men jo det är svårt. Försök kontakta och nätverka med bloggare med ungefär samma läsarantal som du har. Sen rent generellt tycker jag att man ska våga ta bra betalt och framför allt ta betalt i pengar, inte produkter eller rabatter 😊
Moa DeBruin

Jennie

Folk har nog rent allmänt svårt att förstå saker o tings värde idag, tycker jag. Allt ska bara vara billigt, helst gratis. Jobbar själv som hälsocoach o jag möter ständigt på idéer om att det är dyrt att lära sig hur man kan äta o må bättre, fastän det sätt de levt på innan är mycket dyrare, både på lång o kort sikt. Märkligt.

Joel

Bra inlägg med info som borde nå ut till alla! Våga!!!

Fröken Grön

Roligt att det här ämnet lyfts fram! :D Annars brukar det smygas i det tysta om det bara. ^^

Anonym

En konkret prislista är ett superbra förslag, tycker jag! Även för mindre bloggar, jag gissar att det är där företag annars ofta får napp och gör att de fortsätter. Jag kan förstå att om man är ung och det är ett första erbjudande man får så är det lockande att nappa utan förhandling.

Grimgoth

Var exakt så jag tänkte med så där är jag med.
Skönt iaf. att du fatta vad jag menade!

Förstår det och håller med, men om det är ett ganska nystartat företag utan större ekonomisk budget som är seriösa och genuint intresserade av att jobba med er då?

Självklart ska det vara en dialog mellan båda parter.

Anne

Rabatt... haha, det var det roligaste jag läst på länge. Folk är ju bra knäppa asså!

Verkliga världen

Förmodar att det inte bara är så inom "bloggvärlden/internetvärlden", utan även i den "riktiga världen". Det är lätt att be om olika tjänster, men att ge någon ersättning eller uppskattning är svårare. Det tror jag är något alla ska fundera över.

Svar: Absolut. Särskilt inom all form av kultur förväntar sig folk att allt ska vara gratis, men garanterat även inom andra områden också.
Moa DeBruin

Anna

Bra inlägg! Jobbar själv med att sälja annonser åt några större bloggare och får så mycket rent löjliga förslag varje dag! Dessa bloggar har fler läsare än många veckotidningar och ändå tror kunden att vi skulle nöja oss med lite varuprover som ersättning! Att det går att köpa ett inlägg är de flesta övertygade om också. Så himla skönt att dumförklara dem och berätta att det är rent olagligt precis som du skriver. Jag märker dock att ju kaxigare jag är och ju fler större summor jag tackar nej till, desto mer eftertraktat blir det att annonsera på bloggen. Så stå på er där ute!

AktivaDagar

Intressant inlägg... Själv har jag ju en i sammanhanget än så länge väldigt blogg. Men har ändå fått nåt mail från nåt företag som vill "sälja in en annons" eller marknadsföra sig genom bloggen. Och jag måste säga att jag har absolut noll koll på vad som ens kan vara någorlunda rimliga summor... Vore intressant att ha iallafall NÅN SORTS pris-idé, se nån slags förslag på priser... Finns det nånstans "out there"?

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress