Spiderchick

Olika typer av hustittare
Jag har varit på en hel del husvisningar det senaste halvåret och har noterat några olika typer av hustittare. Tillåt mig lista.
 
Fem olika typer av hustittare:
 
1. Smygar´n
Den här personen vill helst vara inkognito. Hen tassar in i huset, nickar kort åt mäklaren och smyger sedan runt i huset utan att skapa ögonkontakt med någon. Den här personen är ofta den som dyker upp likt en oönskad joker i efterkommande budgivning. 
 
2. Den socialat inkompetenta
Den här personen har missat de sociala koder som omger en husvisning och travar resolut fram till alla hen känner (och allra helst inte känner) på visningen. "JAHA DET HÄR HUSET VAR JU OKEJ. VAD TYCKER NI DÅ? SKA NI BUDA ÄLLE?" undrar personen och vill i samma andetag veta vad ditt lånelöfte ligger på. 
 
3. Skeptikern
Skeptikern misstänkligör allting och ser det som sin plikt att informera både mäklare och övriga spekulanter vad som är fel med huset. "Näe vettni dä luktar fukt under toalettlocket asså, dä ä´nte bra asså". 
 
4. Den luriga 
Den här personen har ofta ett måttband/verktyg med sig som hen flitigt använder. Det öppnas luckor, ålas utmed väggar, skrapas på klinker och flyttas på tavlor. Den Luriga skapar inte helt sällan oro på visningen då andra spekulanter bekymrat undrar vad de "missar" (oftast ingenting).
 
5. Småbarnsfamiljen
Här har föräldrarna tagit med sig barnen på visning. Själva titta-på-hus-momentet blir därför aningens eh... Begränsat. "NEEEEEJ inte leka med den kinesiska porslinsponnyn!" tjoar pappan åt minstebarnet medan storebarnet äter upp allt bjudgodis samtidigt som mamman ler tillkämpat mot mäklaren. Båda föräldrarna lämnar visningen med CD-skivor under armarna och tossorna kvar på skorna. 
 
Några fler typer?
Mottaghi

Herregud, jag har varit nr 5 en gång. Aldrig mer...sjukt pinsamtz

Svar: haha... Vi har insett att bara en av oss får titta på huset. Är det bra ber vi om en gemensam visning
Moa DeBruin

Inne hos Ina - nygift

Hehe, jag är nog nummer ett (minus budgivningen då). Vill helst titta ifred ;)

Sandra

Haha, så himla rätt!! Vi tittar också på en del hus. Känner igen alla typerna:)

E L

Hahahaha åh... jag och min man har som mål att vara en etta, men brukar likförbannat alltid sluta som femmor...

Ida

Småbarnsföräldrarna som stressar in en i taget medan den andra föräldern sitter kvar i bilen med de otåliga avkommorna alt. "leker" med barnen i husets trädgård medan barnen hela tiden undrar varför de inte får gå in och titta?

Svar: haha!
Moa DeBruin

Josefin

Haha "tossarna kvar på skorna"... Det kunde verkligen vart jag :P Måste alltid tänka efter både en och två gånger när jag lämnar vårt BVC så jag inte glömt ta av tossorna :)

Svar: mycket lätt hänt :)
Moa DeBruin

Louise

Den som vill ha mäklarens uppmärksamhet hela visningstiden och frågar om allt. Om garderober och rullgardiner ingår i köpet.

Svar: Haha :)
Moa DeBruin

Anni

Hahaha! Känner igen alla typerna. Men känner inte igen mig i några av beskrivningar, så de finns nog en typ till. Den normala?! :)

andrea

Är man socialt inkompetent om man inte är tillknäppt och hemlig utan ärlig och rättfram för att man kanske är otålig? Inte konstigt att ingen i det här landet vågar bryta mot normen då man då ständigt får en stämpel på sig. Jag älskar människor som sticker ut och vågar säga vad de vill. Socialt kompetent skylle jag vilja ha det till:)

Svar: Att skriva tillspetsat/humoristiskt/ironiskt för att nå igenkänningsfaktor och kanske ett leende är inte samma sak som att tycka att man inte ska bryta normer. Jag ÄLSKAR också människor som bryter normer på alla möjliga sätt! Heja alla normbrytare och jantelagskrossare! Läs mig med en nypa salt :)
Moa DeBruin

Anna-Livet på Liden

Hahaha! Har aldrig råkat ut för dessa typer, men på en visning jag var på för massor av år sen med min dåvarande sambo upptäckte jag små svarta kryp i duschutrymmet. Jag berättade det högt till personen som stod bakom mig, eftersom jag trodde det var min sambo..det var det inte..den personen lämnade raskt visningen! ;)

Svar: Haha :)
Moa DeBruin

Fialuttan

Haha! Igenkänningsfaktorn är hög på flera av hustittar-typerna.. betyder det att jag får extrapoäng?

Svar: Japp :)
Moa DeBruin

natalia

Hej Moa!

Först o främst - älskar din blogg! Den är ett måste vara dag! För det andra - grattis till ert tvoddande!! Hur kul!?! :-)
För det tredje- jag har en fråga. När ni paddlade, vad använde ni er av för verktyg? Jag har för mig att du berättade att ni använde en poddfunktion i garageband, men använde ni vara enkla mickar till då? Skulle verkligen behöva veta. Mannen min ska dra igång en podd på jobbet och tänker köpa en jäkla massa utrustning som jag är säker på att han inte behöver. Du vet "företaget betalar ju". Mm jo, men nej. Tänkte hjälpa på traven liksom. Er poddfunktion har ju riktigt bra kvalitet och det tyckte mannen och han utmanade mig nu att hitta en "billigare" lösning. Så I'm asking you; vad använder ni, vad kostar det (ca) och var får jag tag på det? Tacksam för svar!

Svar: Vi har en macdator, pod-spår i garageband, en mikrofon och ett ljudkort. Ljudkortet går mellan micken och datorn, där stället vi in volym osv. Det är det :)
Moa DeBruin

Madde

Hahaha... Vi är nummer 5 :-). Två gånger, av de femtioelva husvisningar vi varit på, har vi haft barnvakt. Men jag får dåligt samvete, vill ju ha barnens synpunkter också trots att de bara är 2 och 4 år gamla. 4-åringen har hunnit bli en riktig liten husexpert och har alltid massor av synpunkter. Förra veckan skrev vi äntligen kontrakt på drömhuset!! Det hade både leopardtapet i ett av barnrummen, badkar, lekstuga, fasta gungor, en trappa som man kunde hänga i och en sjö med "hoppbrygga" på gångavstånd= helt perfekt i 4-åringens värld! :-)

Lycka till med husletandet!!

Svar: Härligt! Grattis :)
Moa DeBruin

Ina

Sällskapet

En spridd grupp människor som egentligen bara består av en osäker spekulant som ser visningen som ett ypperligt tillfälle att ta med sig både sina egna, samt mor- och svärföräldrarna och gärna en bästa kompis eller två, för att "få så många infallsvinklar som möjligt" i huruvida huset är bra eller inte. En gemensam middag efter visningen är självklar.

Svar: Haha... Det är jag! Har haft med mig både pappa och svärfar ehum ;)
Moa DeBruin

Kusin!

Nummer fem känns något bekant om lägger till utspillda kaffekoppar och saftglas! 😉

Pernilla

Bjudgodis?! Vi har varit på 10 visningar sista halvåret och har aldrig blivit bjudna på godis. Kanske annorlunda i norr om Göteborg ;)

Svar: Inte? Det har funnits godis på alla visningar vi har varit på. Kanske en trend bland mäklarna här? :)
Moa DeBruin

Celie

Vi var nr 5 på alla visningar. Att ta med barnen var ett MÅSTE för oss. Vi ville få en bättre bild av hur bostaden passade för vår familj. Och när vi tittade på detta hus vi har idag så lekte barnen som tokar i trädgården!! Vi skämdes aldrig för deras beteende, men självklart höll vi ordning på barnen och sa ifrån om dom gjorde fel, men vi kände att vi är en familj som ska flytta, då ska hela familjen med på visning :-)

Svar: Kör på liksom! Klart man ska ha med barnen om man vill :)
Moa DeBruin

Emelie

Haha, nu blir man ju himla nyfiken på vilken typ du tillhör..?

Svar: Femman såklart :)
Moa DeBruin

zeb

Haha känner igen det här från när vi skulle köpa hus med familjen, underbar lista"

Aasa

Ja, jag själv, den överentusiastiska som bara "åh vad fint!" "åh vad underbart, här vill jag bo!" och sällan ser några fel. Min man är mer av Skeptikern och hummar lite, knackar i väggar och mest ser nervös ut haha!

Svar: Haha den känner jag igen mig i :)
Moa DeBruin

Anna

Jag är nog också den överentusiastiska som istället för play it cool säljer in huset bättre än mäklaren till alla andra intressenter. Not good!

Svar: haha...
Moa DeBruin

Chips&Choklad

Om det gäller dyrare fastigheter tänker jag Göttarn - den som egentligen inte alls är intresserad utan bara går runt och göttar sig i överflödet. Hen är också något bitter över att själv aldrig ha råd med något ens i närheten av objektet.

Svar: haha... sant!
Moa DeBruin

Kliar och sticks

Vi har, mycket motvilligt, varit nr 5 ett antal gånger. En gång rev tvååringen en pärlplatta i ett barnrum. Jag hoppades att det inte var en som pärlplatteskaparen varit extra stolt över. Försökte verkligen ha koll, men lyckades ändå inte och skämdes som en hund!

Till slut köpte vi ett hus som vi inte hade kollat på. Vi hade sett så långa likadana att vi visste vad vi kunde förvänta oss. Ett ok hus med ytskiktsrenoveringsbehov. Vi var sjukt trötta på visningar a la nr 5;)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress