Spiderchick

Vad du ser trött ut!
- Vad du ser trött ut! 
 
Den kommentaren fick jag höra av en kollega idag. 
 
Jag kom nämligen till jobbet osminkad. Detta på grund av att jag tycker att det rätt trökigt att sminka mig. Helt ärligt. Dessutom jobbade jag förmiddagen hemifrån så att sätta på mig mascara var ungefär det sista jag tänkte på. 
 
Men då fick jag naturligtvis höra att jag såg trött ut. Det var inte så att jag stod och gäspade eller nåt, tvärt om var jag pigg och glad. 
 
Där emot gjorde kommentaren mig innerligt trött. Och lite ledsen. 
 
Sen träffade jag en kompis för lunch som berättade att hon hade fått frågan om hon var gravid för att hennes mage putade. Då blev jag ännu tröttare. 
 
1) Vad ÄR det med folks ouppfostrade sätt att säga exakt det dom tänker??
 
2) Varför kan vi kvinnor aldrig få vara ifred med våra utseenden? Varför måste vi alltid scannas, bedömmas och kommenteras? 
 
Män vaknar på morgonen och går till jobbet. Punkt. Det spelar ingen roll hur många mörka ringar dom aldrig någonsin har täckt med en endaste uns foundation, dom får ändå aldrig höra att dom ser trötta ut. Men en kvinna ska helst lägga x antal kronor och x antal timmar på fix i form av olika krämer, masker, foundation, schampon, rouger, mascaror, pennor, läppstift och så vidare enkom för att passera i folks ögon som "okej". 
 
Män kan sitta i tv med bar överkropp och päsa med en dubbel skengravidmage och aldrig behöva höra en endaste kommentar om sin kropp. Men en kvinna kan inte ens bära på en extra fis utan att behöva dementera gravidrykten. 
 
Ett annat exempel är det faktum att jag kan känna mig nojig över att med åldern få fina linjer och rynkor medan min man inte ens har tänkt den tanken om sig själv. En man anses ju bara vara snygg med grånat hår och fåror i ansiktet medans en kvinna helst ska se ut som en pigg och slät 26-åring i hela sitt liv. 
 
Jag blir tusan förbannad när jag tänker på det! Nu tänker jag gå osminkad ÄNNU oftare. Bara för att. Puta med magen ska jag göra också. Och jäklar vad jag duger!
 
 
 
 
 
Jessica S

Ha! Word på den! Fick precis samma kommentar för ett tag sen; "oj, vad du ser trött ut". Nu var jag visserligen ganska trött och slut. Men hade precis varit och simmat och bastat. Skulle bara hem och ville inte kladda dit smink på mitt rena bastade ansikte. Så jag var osminkad. Visserligen lite trött. Men blev ju inte piggare direkt...

Svar: 😕👎
Moa DeBruin

Anonym

Precis det blogginlägget jag behövde läsa precis just nu. Du kan aldrig ana vad det gjorde för mig men ett STORT TACK. Du kan på riktigt ha räddat ett liv idag.

Svar: Oj, tack själv!
Moa DeBruin

Linnea

WORD! Tycker det är så sjukt att man måste tänka på sitt utseende jämt! Själv har jag tröttnat på att sminka mig varenda morgon men vågar knappt gå ut utan smink för jag vet att folk kommer kommentera.

Mia Älmeros

Det sjuka i det hela är att det oftast är vi kvinnor som säger dessa saker till varandra.

Anonym

Håller med dig. Jag har alltid kämpat med min vikt/kropp, aldrig varit nöjd. Nu försöker jag acceptera mig som jag är, men konstigt nog har jag aldrig brytt mig om att sminka mig. Tyckte alltid att det här är jag.
Det jag vill säga till alla är : "ni ÄR vackra som ni ÄR oavsett vikt, längd, ålder etc. för att ni är KVINNOR". 😘

Sabina

Jag valde att sluta sminka mig för 4 år sen just av anledningen att eftersom jag själv inte finner något nöje i det, varför ska jag då göra det bara för att det förväntas av mig? Jag har inte ens smink på fester eller tillställningar, för min har det inte heller :P Jag förstår helt kvinnor som sminkar sig för att de tycker det är kul och roligt med smink, men om man vill lägga pengar på annat och ser det som slöseri med tid att gå upp tidigare för att hinna fixa fejset så tycker jag inte att man ska behöva känna sig pressad att använda smink.

Svar: Skönt att du kommit dit! Jag skulle gärna skita i smink alltid men tycker samtidigt att jag ser trevlig ut med smink plus att jag någonstans känner en press att ha det. För att passa in. Liksom. Det är så kluvet det där. Men jag kanske kommer till punkten då jag struntar i det helt. Med det sagt går jag osminkad i alla fall tre dagar av fyra per vecka.
Moa DeBruin

Tricket är att aldrig ha smink på sig hehe 😉 Då vänjer sig folk vid att det är så man ser ut så när man väl får tröttkommentaren är det för att man faktiskt ÄR supertrött meheheheheeh f*ck the system 😎

Madeleine

Lina

Åh Gud. Det här får mig att tänka på en extremt pinsam sak jag gjorde mot en kollega för några månader sedan. Först och främst: Min störa last är att jag reagerar totalt ärligt i alla situationer. Jag har noll pokerface. Så när min kollega kommer till jobbet och verkar ha rakat av sig sina ögonbryn, alternativt bränt bort dem, spärrar jag öpp ögonen och hakan faller till golvet. Jag säger inget men min min är tillräckligt mycket för att hon avväpnande ska hålla upp båda händerna och säga "det är lugnt, jag bara glömde sminket idag" "åh, shit förlåt mig, det var inte meningen", säger jag enormt generad över min reaktion. (Speciellt eftersom jag ALDRIG kommenterar folks utseende. Alltså verkligen aldrig. Varken positivt eller negativt. Ingen kommentar om folk som klippt sig, färgat håret etc.) Jag inser då att jag alltså aldrig sett henne utan målade bryn och fransar under de 4 åren vi jobbat ihop. Hon lånar tacksamt mitt smink så att hennes dotter inte ska behöva gå från skolan och lämna sin sminkväska till henne och vi skojar om att jag "öppnade ögonen för henne idag". Det är kul och jag är tacksam över att hon inte tog illa upp. Men jag önskar att hon istället för att låna mitt smink hade tyckt det var okej att gå en dag på jobbet utan smink.

Anna

Suck, blir också så jävla trött. Samma sak på mitt jobb, där frågas det ofta om vi tjejer är trötta så fort vi är osminkade. Numera går jag osminkad varje dag på jobbet, för jag pallar inte kladda på massa smink. Trivs asbra utan, även fast jag älskar att sminka mig och gärna gör det om jag ska göra något speciellt. Får faktiskt(!!!) inga kommentarer längre, men nu tycker de väl att jag ser "konstig" ut när de väl ser mig med smink...

Svar: Skönt!
Moa DeBruin

Jessica

Jag är relativt nybliven bloggläsare till din blogg och jag vill bara säga TACK för såna här inlägg. Jag arbetar just nu på mitt första "vuxen-jobb" (heltid efter studietiden) där jag är ensam tjej på kontoret och det är tack vare dig och andra starka kvinnor som jag följer på sociala medier och har i min närhet som jag har kunnat identifiera såna här beteenden och förstått att det är inte okej. Jag får dagligen kommentarer om mitt utseende ("du är sminkad idag", "du är inte sminkad idag" "du ser trött/arg/fin ut" etc, minns dock aldrig att jag frågat?) och jag vill bara tacka dig för att du skriver om det på ett så himla bra sätt. Tack gånger tio tusen!

(förlåt om det blev en lite rörig kommentar)

Svar: åh tack snälla! och för övrigt låter det helt vansinnigt att du ska behöva få den typen av kommentarer. Inte okej ... :-(
Moa DeBruin

KataM

Förstår din trötthet på utseendefixering, tänker likadant själv. Men just det där med tröttheten kan man se ur en annan synvinkel också.

Jag sprang in i den berömda väggen med dunder och brak för ett antal år sedan. Den förlamande tröttheten jag kände på väg dit, dolde jag med allt tjockare lager smink, vilket förmodligen var en viktig orsak till att ingen uppfattade hur jag mådde. Så här efteråt önskar jag att någon faktiskt sett och påpekat för mig hur trött jag såg ut. Det hade kanske fått mig att stanna upp och tänka till innan det var för sent.

När jag väl blivit sjuk, orkade jag inte ägna mitt utseende en tanke. Fick vara glad om jag orkade fixa lite mat. Och när jag långsamt började ta mig upp ur Gropen, bestämde jag mig för att slänga allt sminket i soporna. Jag hade gillat att sminka mig tidigare, men nu hade lusten försvunnit och jag bestämde mig för att då fick det faktiskt vara. Och jag saknar det faktiskt inte alls.:-)

Svar: Man kan ju se och upplevas trött på andra sätt än att det behöver handla om hur man ser ut. Kanske kunde din omgivning uppfattat tecken från dig som inte baserades på ditt utseende? Skönt att du tagit dig upp och dessutom hittat en styrka i att gå din egen väg. KRAM!
Moa DeBruin

M

Ja de där Kommentarerna... I helgen gick en bekant/vän fram o klappade på min mage och sa "vad roligt!". Sa att jag förväntar ankomst av min foodbaby runt 20.00, tack så mycket!

Har sedan dess haft råångest och hållt in magen konstant. Tills nu, för du har så jäkla rätt. Vad har folk för rätt att kommentera? Ja, min mage putar. Sånt är livet! Blir trött på de där jäkla kroppspoliserna.

Svar: BLÄ! Inte okej. FOLK!! Blir tokig!! Kram till dig!
Moa DeBruin

Frida

Jag har börjat svara 'nej, jag är bara ful' när folk kommenterar att jag ser trött ut. De brukar inte göra om det.

Svar: haha bra svar! Jag svarade "tycker du att jag ser konstig ut?" till min kollega.
Moa DeBruin

MEI

En släkting till mig hälsade på när mitt barn vsr fyra dagar gammal. Ingen fråga om hur vi mådde, hur det gått eller liknande. Hen sa: ja du gick ju inte ner så mycket i vikt på förlossningen. Blev totalt förstörd.

Svar: Inte okej någonstans :-/
Moa DeBruin

Anonym

Hörde en kollega till mig på äldreboendet säga så till en anhörig igår. Ville sjunka genom jorden. Tror bara folk är så tröga och inte fattar bättre.

Sofia Larsson

Så sjukt bra skrivet! Jag har länge tänkt så som dig! Usch för samhället och att det inte kan vara någon jämställdhet! Att kvinnor alltid ska behöva passa in för att det finns någon jävla norm om hur vi kvinnor ska bete oss och hur vi ska se ut! Vi ska vara kvinnliga av oss och vi får inte göra det, det och det.. Och vi får inte se ut så, så och så... Fyfaan! Ursäkta mitt språk men jag är så jäkla förbannad alltså!

Lovisa Glennfalk

Men suck!!!!!! Gav du nåt svar till trött-kommentaren?

Svar: Jag frågade om hen tyckte att jag såg konstig ut. Det tyckte hen inte. Det var ju bra ;)
Moa DeBruin

C

Bra skrivet! Själv fick jag kommentaren från vår bvc dam att jag såg trött ut och att det är viktigt att sova ordentligt. När man varit vaken med ledsen bebis hela natten. Tack för infon då struntar jag i att min son är hungrig/behöver närhet. Nej, nån typ av spärr borde ju folk ha!

Anonym

Åh! Jag har fått precis samma kommentar.. förstår inte hur man bara kan ta sig den friheten och kommentera att någon ser trött ut. Vad vill man ens få ut av den kommentaren?

Hanna Karlsson

Jag har också sagt det *gömmer ansiktet i händerna*. Den gången jag tänker på var när en klasskamrat kom till skolan. (Jag var väl sjutton kanske). Hon såg så pigg och fräsch ut och jag säger att hon ser trött ut. Hallå!!! Vad tänkte jag med egentligen? Stör mig fortfarande på det. Inte dagligen men när såna här inlägg dyker upp.... Nu frågar jag istället "hur mår du" om någon ser lite extra trött ut.

Svar: ja men preçis, mycket bättre vinkel på frågan :)
Moa DeBruin

Lovisa

Heja heja! Har själv inte sminkat mig till vardags på 3 år (trots att jag kan tycka att det är roligt och om jag vill känna mig lite extra fin så åker lite smink på) men sen frågade pojkvännen om jag inte skulle sminka mig när jag skulle på jobbintervju för att vara lite professionell? Att kvinnor ska behöva sminka sig för att bli tagna på allvar när män bara behöver dra på en slips och stryka skjortan för att vara finklädd, nej nej nej.

Svar: verkligen nej nej nej.
Moa DeBruin

ellia

Hatar sådana kommentarer från folk,ibland saknar människor filter. har en underbar kollega som för några år sedan tyvärr var med om ett missfall vid femte månaden, och tiden efter det så räckte det med att hon hade en "pösig" tröja för att folk skulle komma fram och vara helt "Åh är du äntligen gravid igen, den här gången kommer det gå bra ska du se"
Snacka om att strö salt i såren ;(

Svar: blä :-(
Moa DeBruin

Emeliie

Det här gjorde min dag!!
Helt rätt inlägg!!

Josefin

Ååhh blir så trött på dumma kommentarer från folk alltså!!! Jag var med om en kollega som tog mig på magen o grattade så mycket åt bebisen........ när jag sa "nej ingen bebis" så sa hen istället "nähä, men varför har du gått upp i vikt då?" Allfså!!! Kan en laktosintolerant kvinna med pms inte få äta en glass o puta med svullen mage ifred????

Svar: men guuuud! Inte okej.
Moa DeBruin

Erika Palmqvist

Det var inte så längesen jag också fick den kommentaren att jag ser trött ut. Visserligen har jag ganska nyligt jag födde mitt tredje barn, men var ändå inte sååå trött. Men inte tillräckligt pigg för att sminka mig.

Jennifer

Fick denna typ av kommentarer jämt av min föredetta chef, särskilt när jag inte hade sminkat mig. "Vad trött du ser ut? Var du ute och festade igår eller?".

Nej du, jag la mig klockan 21 och sov mina 9 timmar. Åt en god frukost i lugn och ro och tog sedan en 45 minuter promenad. Och jag känner mig piggare än någonsin..

De där kommentarerna suger! Haha :)

Jennifer www.wellmilton.se

Svar: Usch inte okej :-(
Moa DeBruin

Nathalie

Den där kommentaren har jag fått många gånger..
Oftast är det från mina föräldrar, men även runt omkring.
Då jag är blek av mig (påstår iaf min mamma), frågar jämnt min sambo om jag ser bra ut, är blek & diverse. Jag får alltid samma svar från han och det är att jag ser bra ut.
Nu använder jag bara mascara (ibland foundation) jämnfört med bara för några år sen, rätt skönt med för den delen.

Väldigt bra inlägg, det är rätt jobbigt/tråkigt att höra sånt.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress