Spiderchick

Tips till barnkalas
Igår hade vi kalas för nioåringen och hans klass. Vi ordnar alltid kalas tillsammans med en kompis som fyller år med bara en dags mellanrum. Perfekt! Med anledning av det tänkte jag ge några barnkalastips som kanske kan inspirera någon förälder eller två där ute.
 
1. Var utomhus 
Supertips nummer ett som alla mina andra tips kommer baseras på - förlägg kalaset UTOMHUS! Japp. Ni hörde rätt. Jo jag vet att Sverige är väderberoende men så länge det inte spöregnar, haglar eller stormen Gudrun gör återbesök är det kläder efter väder som gäller. Även vintertid kan man vara ute (tro det eller ej). En lekplats, fotbollsplan, skogsdunge, trädgård, fritidsstuga, pulkabacke eller park är exempel på ställen där man kan samla kalaset. Barn nuförtiden är så vana vid lekland, bowling, bio och annat att upplevelsen av grillkorv i en snödriva, saft på en filt eller mys runt en öppen eld inte ska underskattas. 
 
 
 
 
2. Samordna och bjussa många
Kolla om det går att ordna kalas tillsammans med någon annan familj i klassen. Eller kanske kan en morbror, farmor eller kompis rycka in? Är man många vuxna (och dessutom utomhus) känns det ofta lättare att hantera många barn. Bjud hela klassen om du har möjlighet. Var inte den som kommer med undanflykter varför man inte kan bjuda den eller den - var istället en förebild och inkludera! Se det som en ynnest att få lära känna ditt barns klasskamrater.  
 
3. Involvera syskon 
Syskon tycker ofta bara att det är roligt att få vara med och fixa. Igår var sexåringen och kompisens storasyster med och involverade sig i lekar, visade vägen i tipspromenaden (den yngre personen avslöjade möjligen svaren på en del frågor) (risk man får ta), hjälpte till att plocka skräp och så vidare. 
 
4. Bjussa på enkelt 
Satsa på att bjussa på sådant som är enkelt att servera. Kanske pastasallad eller något som går att fixa över en eld. Korv och hamburgare är alltid säkra kort. Eller varför inte prickigkorvmackor med varm choklad om det är kyligt ute. Hur mysigt??
 
 
 
 
 
 
5. Skippa tårtan
Eftersom ni är utomhus (jo jag sa ju det) våga skippa tårtan som bara blir bökig att frakta. Satsa på strössliga muffins eller marshmallows om ni grillar. Vi bjöd på S´mores som är en smält marshmallow och en bit choklad mellan två mariekex. MYCKET uppskattat. Godishamburgare sa barnen. 
 
 
 
 
 
6. Lek lekar
Inget kalas utan lekar såklart. Tipspromenad, frågesport, fotbollsbowling, sardinen, dunken, tillverkning av världens största snögubbe eller pulkaåkning är roliga lekar beroende på barnens ålder och årstid. Förbered ganska många lekar som du kan plocka fram ur rockärmen om det skulle behövas. Men plocka även bort aktiviteter om barnen verkar roa sig själva.
 
7. Presentöppning goes game
Även presentöppningen går att göra till en lek genom exempelvis snurra flaskan där en flaska avgör vems present som ska öppnas. Som gäst tycker jag att det är helt legitimt att gå ihop med andra gäster och köpa gemensamma paket. Huvudsyftet med kalas är hur som helst INTE att gästerna ska förse födelsedagsbarnen med massa dyra grejer. Huvudsyftet är en rolig stund tillsammans. 
 
8. Godis
Att gästerna får med sig en påse godis hem är lika givet som pyntat barrträd den 24 december. Kolla om det går att beställa från någon butik. Vi ringer alltid till en konfektyrgrossist i vår stad som plockar ihop allergivänliga påsar utan extra kostnad. Det vill säga vi betalar bara för påsens värde. Så himla smidigt! 
 
9. Back up 
Bra back upp-grejer inför kalaset kan vara extra tröjor, vantar eller filtar om någon gäst fryser. Extra lekar, några extra utifall-att-godispåsar samt en uttänkt inomhusplats ooooom det, Gud förbjude, skulle spöregna, hagla eller Gudrun-blåsa. 
 
10. Budgeten
Jahapp då har du bjussat massa barn på mat, efterrätt, godis, lekar och ditt engagemang vilket förhoppningsvis resulterat i cirka två roliga timmar och hoppla! Det kostade inte speciellt mycket? Kaaaan det vara så att vi nuförtiden tror att ett kalas ska kosta en förmögenhet fast det inte måste göra det? Hm... Obs. Retorisk fråga. 
 
Japp.
 
Det var mina barnkalastips. 
 
 
Amanda

Jättebra tips! Tack =)

Sara

Bra tips!! 8:an låter ju hur bra som helst, men hur hittar man en konfektyrgrossist? 🤨 Är kanske lite trög hehe

Svar: Googla beställs godispåsar typ 🤔 eller ring närmaste godisaffär och fråga om möjligheten finns 😊
Moa DeBruin

Maria

Åh vilken engagerad och varm mamma du verkar vara! Så bra tips och himla fint att inkludera alla barn 😄

Svar: jag är på intet sätt perfekt morsa, men tack för fina ord :)
Moa DeBruin

Anonym

Kanon! Hade kalas i skogen för mitt barn för nåt år sedan. Klockrent! Ett tips istället för tårta är att packa glassbåtar i en kylväska! Succé!

Svar: grymt! :)
Moa DeBruin

Marie

När dottern var liten körde vi pysselkalas...vi hade alltså massvis med pärlor, pennor, papper osv eftersom hon var pysseltokig så det var perfekt att rensa ut lite och sen fick hon nytt i present eftersom det var det enda hon önskade sig 😂

Svar: Haha mysigt 😄 och en del att dammsuga sen månne? 😉
Moa DeBruin

Anonym

Min son fyller år den 28 juni.. borde man ha kalas i maj istället då innan alla åker på semester? Han ska ha sitt första kompis kalas för klassen nösta år. Funderar på se om man kan hyra gympa håll servera korv med bröd bullar saft tårta dra ner madrassersom dom kan slönga sig på kanske gå ut och spela brännboll och fotboll men fundera mest om man ska ha de i slutet av maj så alla kanske har större möjlighet att komma?

Svar: Det där dilemmat har vi också med vårt barn som fyller 10 juli. Det är ju inte en människa hemma då. Förra året hade vi kalaset helgen innan midsommar, det kändes smart för då kunde alla komma. Hyra en gympasal låter ju svinsmart!
Moa DeBruin

Carro

Får son fyller år i februari och vi brukar vara inomhus pga just vädret. Men nästa år funderar vi på att vara ute då de numera är 27 st i klassen. På förskolan och i förskoleklassen var de 15st och då kom ca 10 barn.

Mitt tips är att göra kalaset så sockerfritt som möjligt för det ger lugnare ungar. Även att ha kalaset på förmiddagen för då hinner ingen jaga upp sig innan kalaset.
Man ska inte heller underskatta filmvisning!
”Hemmabio”kalas har varit mycket uppskattat här hemma.

I påsen kan man med fördel lägga frystorkade jordgubbar, små legoleksaker, tatueringar, pennor, roliga sudd och liknande ist för godis.

Svar: 😊👌🏻
Moa DeBruin

Anonym

Helt klart utomhus som gäller. Vi hyrde scoutstugan vid sonens femårskalas. Dansstopp i skogen och leka vid en bäck. Succé. Vi hade kalaset mellan 10-12, vid halv tolv bjöd vi in föräldrar och syskon. Då fick föräldrarna hjälpa sina barn att fixa med den grillade korven. Det blev superuppskattat och smidigt för oss. Flera av förskolekompisarnas föräldrar hade jag aldrig sett innan. Hämtade och lämnade på andra tider. Så bra sätt att få lite bättre koll på de.

Svar: Låter som en jättekul grej! 😄
Moa DeBruin

Anonym

Helt klart utomhus som gäller. Vi hyrde scoutstugan vid sonens femårskalas. Dansstopp i skogen och leka vid en bäck. Succé. Vi hade kalaset mellan 10-12, vid halv tolv bjöd vi in föräldrar och syskon. Då fick föräldrarna hjälpa sina barn att fixa med den grillade korven. Det blev superuppskattat och smidigt för oss. Flera av förskolekompisarnas föräldrar hade jag aldrig sett innan. Hämtade och lämnade på andra tider. Så bra sätt att få lite bättre koll på de.

Anonym

Bjud alla. Tanken är fin o jag gillar verkligen inte väljandet heller. Men det är faktiskt inte självklart att man har råd med det, även om det är korv i marshmallows man bjuder på.

Svar: Har VERKLIGEN förståelse för att alla inte har råd med stora kalas. Jag vet att det finns barn som inte ens kan tacka ja till en inbjudan för man har inte råd med en present. Det är hemskt! Sen finns det de barn som så gärna vill gå på kalas men aldrig får någon inbjudan. Det finns många varianter. Jag hopps att alla vuxna gör sitt bästa efter sina förutsättningar :)
Moa DeBruin

lillgarden.blogg.se

Vilka kanon tips!
Sedan sonen började skolan så har han sagt nej till kalas.
Tror det har lite med att göra att han inte riktigt vet vilka man ska bjuda, dom är så otroligt många i klassen över 40 stycken!

Men kanon tips som jag ska ta till mig!

Svar: 40 stycken?? Oj. Men då måste de ha mycket uppdelad undervisning med flera lärare? Jag tycker att 25 är väldigt många.
Moa DeBruin

Emmelie - mamma till två och sjuksköterska.

Hade utekalas till min son som fyller år 17/11. regn och slask men gick genom skogen och gick bra ändå =)

Svar: härligt! :)
Moa DeBruin

Anna

Ena sonen fyller på vintern. När han var yngre hyrde vi alltid idrottshallen. Kostade 120 kr för en dag, alla i klassen blev bjudna och vi hade Festis och kex. Skippa godispåsen.

Andra sonen fyller i juli. Sista åren har vi haft fotbollsgolf eller femkamp utomhus. Där bjuds fotbollslaget. I år bjöd han på muffins, kex och 33 cl flaskor läsk. Superbra! Vi var i ösregn, men gick bra med fotbollsgolf även i regn. Alla nöjda och glada!

Svar: Härliga lösningar! :) <3 så härligt att höra att alla får vara med framför att det ska vara dyrt och komplicerat
Moa DeBruin

Anonym

Så underbar timing att jag läser inlägget precis när jag funderar på att köpa mig fri med ett Leos kalas 🙄 har alltid bjudit hela klassen för barnen men i år (han går i tvåan) kände jag att jag inte orkade med alla ungar (jobbar på förskola 40h i veckan) på jättekalas 🙈 Vi får se vart det slutar, jag längtar lite tills de bara vill käka middag med bästa vännerna istället för hela kalassvängen 👍

Svar: alltså jag förstår verkligen om man som förälder inte orkar och istället köper sig fri genom ett lekland. Det är helt okej! :) Gör vad du orkar! Du är ju redan hjälte på arbetstid
Moa DeBruin

Carolin Johansson

Tack för tips 👏🏻🙏🏻

Maria Pettersson

Låter som ett magiskt barnkalas 😍👏🏾

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress