Spiderchick

Fem saker jag inte vill höra på internationella kvinnodagen
Fem saker jag inte vill höra imorgon på internationella kvinnodagen: 
 
– GRATTIS! 
Internationella kvinnodagen är inte en nationaldag eller midsommarafton som man firar. Det är en dag då man uppmärksammar ojämlikhet och kvinnors situation i världen. Säg istället grattis till någon som fyller år eller som just har blivit av med sin fotsvamp. 
 
– Nu har vi 20% rabatt på klackskor för att fira alla tjejer, tjoho!
Förlåt men jag kan inte släppa att jag såg ett företag annonsera det här i samband med 8 mars förra året? Självklart får man använda klackskor (jag har flera par) men vi ska samtidigt inte glömma bort att denna sko i grunden är förtryckande på sättet att den 1. gör att man inte kan springa 2. inte sällan gör ont 3. allmänt hämmar 4. mest är till för att generera "snygga ben". Företaget ville i grund och botten alltså "fira" kvinnor med uppmuntran till konsumtion av förtryck. Något de förhoppningsvis har lärt sig till i år. 
 
 
 
 
 
 
 
 
– MEN MANSDAGEN DÅ! 
Snälla? Google is your friend. 
 
– Välkommen på tjejmingel med gratis 3 minuters ansiktslyft!*
Nä men så oförargligt att ett företag vill samla oss tjejer tillsammans för ansiktslyft. Behagligt värre. Att samla oss för att diskutera LÖNELYFT hade varit läskigt. Det skulle ju kunna leda till något. Vi kör på det andra lyftet istället. Ofarligt. 
 
– Varsågod en ros från oss på Internationella kvinnodagen! 
Förra året ville ett lokalt, politiskt parti ge mig en ros på Internationella kvinnodagen. Skämskudde på det. Gör något konstruktivt istället för att dela ut blommor. Typ se över kommunens jämställdhet? Ge kvinnor högre löner? Bättre arbetsvillkor? Rimlig pension? Unt so weiter. Rosen kan ni istället ge till någon som fyller år eller som just har blivit av med sin fotsvamp. 
 
Det här skrev jag om kvinnodagen 2018.
Det här skrev jag om kvinnodagen 2017.
 
* Ett företag i Skaraborg har på riktigt bjudit in till detta evenemang imorgon 8 mars. Jag skammar ingen kvinna som går dit, men jag häpnar över okunskapen som företaget speglar.
 
Sara

Håller med! 🤗 men kanske bra att bara uppmärksamma själva dagen också just därför? Kanske flera som tänker på det i och med blommor osv, att bidra till förtrycket dock är ju inte bra (utseendehets osv)

Svar: Alltså, vi är ju alla olika långt fram i analysen och jag kan ju bara utgå från mig själv. Men rosen såg jag som en fet förolämpning, faktiskt ;) Även om den naturligtvis i sig är harmlös. Men jag hade föredragit att ta emot matnyttig information om vad partiet gör för att stävja ojämställdhet :)
Moa DeBruin

Inne hos Ina

Exakt! 👍

Anonym

Ja, blommor blir man då inte glad av! Jag tittade precis på ett program som heter Blott Sverige svenska komedienner har. Tips till dig och andra. En annan fråga då jag blev nyfiken. Vet du om det är vanligt att uppmärksamma Internationella kvinnodagen i grundskolan? Jag tänker främst på låg - och mellanstadiet.

Svar: Tack för tips! :) Vår nioåring hade pratat om kvinnodagen i skolan. Bra tycker jag!
Moa DeBruin

Hanna

Såg en reklam från en dejtingapp i fredags som löd ungefär - 3 av 10 konversationer startas av kvinnor, dags för jämställdhet. Varefter de alltså önskade att jag som kvinna skulle inleda en konversation med valfri man.
Jag tyckte de kändes som att de missat hela grejen med internationella kvinnodagen...

Svar: 🤦‍♀️🤦‍♀️
Moa DeBruin

sandra ledin

Har du tänkt på att varje år det är internationella kvinnodagen så tas det ändats upp i frågan om skönhet och shopping? Hyllas en kvinna denna dag så utesluts aldrig ordvalen att beskriva den kvinna som sexig el snygg. Jag har aldrig hört en hyllning offentligt i tv el media om en kvinna utan att hennes utseende bedöms. Det är aldrig ”affärs kvinnan Frida har mångdubblat säljar siffrorna för bolaget x och har breddat vägen för förtaget långsiktigt.” Det börjar alltid med den starka självsäkra sexiga Frida som jobbar inom företaget x bla bl bla.
På i.k.d så hyllas kvinnors skönhet ( inge fel på den) inte själva kvinnan i sig. Har du någon tanke kring hur det kommer sig?

Svar: Jag upplever iofs inte riktigt samma sak som du. Jag har tvärt om sett många vettiga inlägg där kvinnors utseende inte nämns så det beror nog lite på vart på nätet man rör sig. Men för att svara på din fråga så handlar det väl om gamla strukturer där man fortfarande lever i uppfattningen att en kvinnas utseende är en del av hennes personlighet/expertis :-(
Moa DeBruin

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress