Spiderchick

Svar på två frågor
Hej! Grattis! Hur gick du tillväga för att skriva ett bokmanus? Ska det vara bilder i och hur funkar den delen då? Mvh/ Nyfiken
 
Svar: För det första startade jag, som ni kanske vet, en utbildning som heter Skriva barnlitteratur. Den har lärt mig SÅ mycket. Jag skulle rekommendera alla som bär på en bokdröm att gå en skrivkurs. Visst - jag har som så många andra skrivandet i mig. Jag har läst mycket och allt det där. Men jag hade NOLL koll på begrepp som gestaltning, dramaturgisk kurva och synopsis. Bokskrivandet bygger såklart på fantasi men det är också ett hantverk i hur man bygger en historia. För min del börjar jag gärna med en tydlig synopsis. Efter det bygger jag kapitel och bestämmer ungefär vad varje kapitel ska handla om. Sedan skriver jag. Skriva skriva skriva. Testa olika tempus, tilltal och tonaliteter. Manuset som jag har kontrakt på skrev jag om 4-5 gånger innan jag landade i det jag skickade in. Min metod passar inte alla. Andra vill hellre flödesskriva och komma på handlingen efter hand. Att gå en skrivkurs är att lära känna sin skrivprocess.
 
Min bok är en kapitelbok för 9-12-åringar och den kommer inte innehålla bilder. Några få illustrationer kanske, men det är ingen bilderbok. Skriver du en bilderbok, som min kompis Jonna, är målgruppen i regel yngre. Då skickar du in din text till förlag utan bilder. Möjligen anvisningar om vad du tänker för bilder. Förlagen har kontakt med illustratörer men jag vet att Jonna fick vara med och önska, tycka och tänka. Tjejen som har illustrerat Jonnas bok heter Johanna Arpiainen, hon är superduktig! 
 
 
 
 
 
Kan du recensera SMEG? 
 
Svar: Förutom att både jag och min man tydligen slutade dricka kaffe (??) i samma stund som vi köpte hem den dyraste kaffebryggare vi någonsin har ägt så är vi mycket nöjda med SMEG. Vi köpte den som en liten babyblå krona till vårt nya kök. Jag älskar SMEGs design! Vill gärna ha bakmaskinen, vattenkokaren och brödrosten också... Well. Bryggaren har flera finesser. Bland annat en inbyggd timer, möjlighet att bestämma styrka på kaffet och att den stänger av sig själv efter en timma (bra för en person som jag, med OCD-tendenser). Negativt är möjligen att hålet man ska hälla vatten i är ganska litet i kombination med att locket är tjockt? Störigt. Men i övrigt - rekommenderar absolut SMEG om man vill ha en funktionell kaffebryggare och samtidigt en snajsig inredningsdetalj. 
 
 
 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress