Spiderchick

Nej jag är inte gravid
Ja-happ. 
 
Igår fick jag antydningar från en person jag inte känner om att jag skulle ha en bebis i magen. 
 
Tjoho! 
 
Vad förvånad personen kommer bli när hon inser att jag är prick lika "gravid" om ett år. Till och med två år. Världens längsta havande! Det är jag det. 
 
Jag är alltså inte mit bebe. 
 
Men får jag tro folks kommentarer har jag varit gravid sedan jag var 20 år, konkav-magad och bodde i London. Det var faktiskt första gången jag fick frågan om jag var gravid. Sedan dess har den kommit med jämna mellanrum. Jag vet inte vad det beror på? Jag måste ha en otroligt moderlig utstrålning eller något?
 
Hur som helst gör frågan mig både arg och ledsen av många olika anledningar. 
 
1. Det är normalt att ha en putmage. Alla vet det va? Det är NORMALT att magen står ut från kroppen i olika nivåer. Alla magar är inte stenhårda och platta. Tittar vi på kvinnor i media, så absolut. Då är det lätt att få bilden att alla vuxna kvinnor har magar som går i en strömlinje med kroppen. Att man liksom är ett streck sett från sidan. Att det enda som står ut från kroppen är tuttarna. Eller att magen till och med är konkav. Men besök valfritt badhus så kommer du se att merparten av alla magar är stora och bulliga, mjuka och vågiga och bara allmänt kommer i olika storlekar. En mage kan också ändra storlek under en dag. Den kan vara platt-ish på morgonen och sedan händer saker. Mens händer. Ägglossning händer. Gaser, oro, IBS, Pauluns flingor, VANLIG MAT!!
 
2. Det kan vara så att personen du helt ofint frågar just har fått ett missfall. Eller inte kan bli gravid alls. Då kan din fråga såra. Jättemycket. 
 
Fick bland annat dessa kommentarer på min story igår:
 
 
 
 
 
 
Men vad bra att folk ändå fick ställa sina frågor! Att de fick är du gravid-undringen ur sitt system. Vad skönt!
 
3. Det kan vara så att personen du frågar mycket riktigt är gravid, men det kanske är precis i början av graviditeten eller så har hon bara ingen lust att berätta för sin omgivning av olika anledningar. Hon kanske inte ens har berättat för sina närmaste. Då sätter du henne i en jättejobbig position där hon måste välja mellan att ljuga och sedan få höra vaaaa vaaaad det jag sa eller berätta i ett skede då hon inte alls är mentalt redo. Jag tvingades berätta i vecka 13 med andra barnet, inför en massa människor jag inte ens känner. Vi hade inte gått officiellt med det ännu och jag hade gärna väntat ett tag till. Men någon kunde inte hålla sig och då var jag tvungen att berätta. Kändes inte alls bra. Det kändes som att min lyckliga hemlighet blev kidnappad och utkastad på ett sätt jag inte alls planerat. 
 
Men framför allt, se punkt nr 1 igen. Snälla, snälla, snälla kan alla sluta tro att en putande mage genast innebär en gravidmage?
 
Tack och lov är jag 37,5 år nu och det är inte längre viktigt för mig att vara smal. Men ni läser ändå en blogg skriven av en person som lider av psykisk ohälsa och i min tonår tog det sig uttryck i en ätstörning. Jag svalt mig själv ner till inga kilo alls och blev inskriven på BUP. Gravidkommentarer hade kunnat skada mig. Det hade kunnat trigga igång bantning och självskadebeteende. Nu gör det inte det, för jag vet bättre än att smal är lika med lycklig och hälsosam. Men liksom, var försiktig med vad du häver ur dig.
 
Vad jag svarade igår? Ingenting.
 
Antydan kom liksom mitt i en mening och pratades sedan förbi så jag fick inte ens chans att dementera. Dessutom blir jag så chockad och skamfylld varje gång det händer att jag sällan kommer på en come back i stunden. 
 
 
 
 
Ja det är faktiskt orimligt att man själv är den som skäms, men så är det ju. Man skäms liksom för att man står där med sin helt vanliga mage och tydligen sänder ut signaler som inte stämmer. 
 
I sommar fyller jag 38 år och har en liten förhoppning om att kommentarer slutar komma efter 40 i alla fall men ... 
 
 
 
 
 
Nä.
 
Det verkar som att jag och kvinnor med mig är in for ett livslångt treat. 
 
Mysigt. 
 
Jag vill i alla fall säga följande: Sluta fråga. Så vida inte personen vankar och stånkar fram med en stenhård megamelon under tuttarna, då kanske du kan undra. Annars - fråga inte.
 
Fråga. Bara. Inte.
 
Sätt överkäke och underkäke kring den där grejen i munnen som du formar ord med och tryck ihop. Bit, bara bit. Skulle det vara en graviditet på gång kommer du att få veta det tids nog. Ja, det kan vara jobbigt att vänta. Men livet är tufft ibland. Det är bara att tugga i sig. Kanske märker du efter 38 månader att det forfarande inte har kommit en bebis? Toppen! Bra att du höll din käft. Du har besparat en kvinna skam, jobbiga kroppstankar eller kanske till och med smärta och tårar. Fint!
 
Bonusuppmaning: Skaffa dig verklighetsförankring i form av att magar som putar är HELT normala. Din värld kommer plötsligt bli mycket mer icke havande. Och himla härlig, faktiskt.
 
Fnulan

Jag svarar bara en sak....
- Nä jag är bara såhär tjock och det är okej!

Svar: ”Och du är förresten en idiot” kan man också tillägga 😌
Spiderchick

Anonym

Tack ❤️ Mina kollegor blir gravida en efter en, och då jag gifte mig i somras antar väl folk att jag är näst på tur. Om de bara visste hur ont deras kommentarer gör, vi har försökt bli gravida i 8 månader och jag blir lika ledsen varje gång det inte blir så. Tack för detta viktiga inlägg, hoppas verkligen att rätt personer läser och tar åt sig!


Svar: det hoppas jag också! förstår att kommentarerna måste göra ont <3 folk är idioter
Spiderchick

Agnes

Håller med om vartenda ord, ryser för du skriver så bra <3

Svar: ❤️
Spiderchick

Marias bokhylla

Jag får frågan emellanåt eftersom jag ändå är tjock, och har börjat svara det också när någon frågar, oavsett barn eller vuxen. Det värsta då är att se hur vuxna reagerar på att jag säger att "nej då, jag är bara tjock" för då måste de genast rättfärdiga att det är minsann de med eller att jag är fin ändå eller något annat lika kul att höra. Att det ska vara så kul att kommentera andras kroppar/barnalstring. "Är du gravid?" "Oj, tvillingar, då har du det du gör", ""Du ser ut att vara redo att spricka när som helst", "Tre barn, då räcker det väl?", "Nu vill nog din mamma ha barnbarn", "Är det inte dags för syskon snart?" Blir så matt.

Svar: Sorgligt när det visar sig hur skadade vuxna är vad gäller smal-normen
Spiderchick

Dessi

Jag fick en kommentar offentligt på Facebook när jag la ut en bild ned texten "plötsligt händer det", jag har alltid avskytt klänningar & kjolar. Sen en dag valde jag att ta ddt på mig
Med andra ord syftade texten till det. Att plötsligt hände det att jag tog på mig en kjol som jag kände mig bekväm i. Och så kom givetvis kommentaren att om jag var gravid sen när man svarar så fortsatte det med att man trodde det eftersom jag då hade och har, putande mage efter graviditeten. Jag blir alltid stor om magen och är kort i längden så magen efter en graviditet stannar kvar.. jag blev så lessen, arg & förolämpad samtidigt som jag hade en längtan efter en till barn så den kommentaren gjorde mig ledsen. Och jag slutade ta på mig kjol i flera år igen.. / dessi

Svar: förstår att du blev ledsen! Och så begränsade du dig i vad du har på dig och känner dig fin i. Så onööööödiga kommentarer, förstår folk ens hur det landar?
Spiderchick

Jenn

Var väl en 18-19 och hade flyttat hemifrån ihop med min pojkvän, mådde inte helt toppen psykiskt och hade gått upp en del i vikt. Blev då utskälld av min far för att jag inte berättat att jag var gravid, efter att hans kollega sett mig och pojkvännen gå på stan och frågat min far om det. Aldrig blivit så ledsen i hela mitt liv. Att folk ska lägga sig i saker de inte har att göra med. Och nej, jag var -inte- gravid.

Svar: blä! vilken idiot! Att bli så nyfiken att hen till och med måste fråga din pappa? Och det ledde till att din pappa blev arg och du jätteledsen och minns det än idag. Undrar om personen ens förstår hur det landade?
Spiderchick

Anonym

Ja, till allt detta!

Anonym

Nyfiken. Fick du frågan utomhus eller inomhus? Eller i sociala medier? Inomhus träffar man ju knappast folk man inte känner. Särskilt inte nu. Och utomhus har man ju jacka vilket täcker en hel del.

Svar: Med jacka på fick jag frågan 😌 men sammanhang spelar ingen roll tycker inte jag.
Spiderchick

eva

Hej fina Moa !
Jag brukar inte skriva här men är inne varje dag & läser din blogg.
Din blogg är en av mina favo.
Men nu var jag bara tvungen att skriva några rader, kom i håg när jag var ihop med mitt ex
fick alltid frågan både av de jag kände eller inte, om jag var gravid.& när jag inte var de så sa de ofta ska ni inte skaffa barn.
Ska ta historian kort( var i hop med mitt ex 18,5 innan jag valde lämna vi kämpade många år ) sen fick jag ofta frågan när jag inga barn hade varför jag valde bort det. jag blev otroligt ledsen för så enkelt var de inte & jag tänkte inte heller förklara varför?
Tyckte de var min ensak. men saken var det att mitt ex kunde inte ge mig barn.
Men jag ångrar inte att jag valde kärleken först tyvärr höll de inte men det kan man inte veta.
Men jag har gett mina vänners barn en massa kärlek fast inte var mina.
De barnen är stora i dag & kalla mig som sin bonus mamma.
oj blev visst lite långt.
Men vill önska dig & alla ett Gott - nytt År
Kramis ! ❤️ ❤️ ❤️

Svar: fint <3 men ja, också ett i raden av alla goda exempel på varför man ska hålla sin trut. Det är verkligen bara din ensak. tack för fina ord! kram!
Spiderchick

Madeleine Hinn

Man behöver ju aldrig kommentera någon annans kropp. Jag har fått frågan så många gånger under mitt liv. Och oftast svarat nej jag är bara tjock. Men sen när jag drabbades av missfall på missfall så blev frågan så enormt laddad för mig. Så jag frågar aldrig. Är någon gravid så tänker jag att den personen berätvtar det så småningom ♥️

Svar: Nej man ska aldrig aldrig kommentera kroppar. Det är så oerhört laddat på många sätt och kan landa så så fel. Ja om man bara kan stilla sin nyfikenhet och sitt tålamod litegrann så får man tids nog veta om det blir bebis eller ej
Spiderchick

Anonym

När jag var 43 år fick jag den frågan av en fd arbetskamrat, vad kul att du ska ha en bebis, eller mer ett påståenden var det. Nej svarade jag, det ska jag inte. Hon blev illröd i ansiktet, såg att hon mest ville sjunka genom golvet. Som för att släta över det hela, säger hon, men Anna Karlsson (påhittat namn), som var min arbetskamrat, hon ska väl ha barn? Jag svarade, näe faktiskt inte, vi är bara feta, båda två.
Lite skönt kändes det ändå, att hon blev så generad o helst önskade frågorna osagda.
Sen att det kommer grodor ur munnen, kan både vara för att man verkligen tror det, men det kan också vara för att man är elak o vill såra.

Svar: Du kommer ju ihåg kommentaren! Jag kommer ihåg prick alla tillfällen jag fått frågan. För det är laddat med så mycket skam. Och det här med att folk verkligen tror att personen de frågar ÄR gravid, ja det är ju dom som måste lära sig att magar kan puta ändå och det är helt normalt. Jag skulle säga 4 säsonger i omklädningsrummet på ett kommunalt badhus, det blir domen. Så kanske de här personerna kommer ut med lite mer normal kropps-syn sen? ;)
Spiderchick

Cecilia

Jag vet inte om jag bara haft tur eller om folk bara faktiskt lyssnat när jag sagt sedan jag var 15 att jag inte vill ha barn, men jag har aldrig någonsin fått den frågan. Och då är jag verkligen inte smal. Men jag har helt lyckats undvika det! Väldigt tacksam för det.

Svar: Låter underbart!
Spiderchick

Anonym

Jag har också fått frågan om jag är gravid några gånger. Men då har jag blivit helt stum och inte kunnat svara alls pga förvånad och ställd. Men, en sak som jag alltid kommenterar är när andra personer i min närhet pratar om en annan kvinna och frågar sällskapet eller säger det som ett påstående: hon ser gravid ut/hon är säkert gravid/men titta vilken stor mage, säkert gravid. Då säger jag alltid ifrån. Vad spelar det dig för roll om hon är gravid eller inte/kommer du jubla om du har rätt och vad händer om du har fel/tror du inte hon kommer berätta om hon vill/du märker om det kommer en bebis eller inte/sluta spekulera i andras liv.

Svar: nä men precis. lägg ner spekulationerna bara.
Spiderchick

C

Har blivit klappad på magen och gratulerad ett par gånger. Har blivit redigt förbannad och de personerna har ångrat sig kan jag säga 🙈 nu har jag inte tagit åt mig men tycker det är så hemskt fräckt att fråga av så många anledningar! Har dessutom fått min kropp kommenterad och bedömd efter mina graviditeter då jag blivit extremt smal när jag ammat. Är också en sån sak folk tycker är okej m, för många tror att man inte kan bli ledsen av kommentarer att man är smal för det vill ju många vara.

Svar: Folk kan bara sluta kommentera kroppar alls, tack
Spiderchick

Anonym

Hej Moa,

Här kommer en till som har fått frågan på tok för många gånger. Värst var nog ändå när jag fick frågan i ett lunchrum med enormt många kollegor. Vi satt alltid vid ett långbord och åt. Då utbrast helt plötsligt en kvinnlig kollega: Är du gravid?

Helt från ingenstans kom frågan. Det blev helt knäpptyst i rummet och det kändes så jobbigt att svara nej. Jag tror iof att hon skämdes mycket och hon bad om ursäkt sen men ja, det var jobbigt för jag åt ångestdämpande mediciner som gjorde att jag gick upp i vikt snabbt.

Kram Veronica

Svar: Äh fy! Inte ok ☹️
Spiderchick

Hanna

Är 34 år och har försökt få barn i snart 2 år. Har fått frågan om "är det en bebis i magen" två gånger. Kändes som att bli träffad av blixten. Har haft oräkneliga blickar på magen av släkt och vänner. Dom tror att man inte märker. Men när det är det enda man kan tänka på så märker man ALLT.

Svar: Usch 😕❤️
Spiderchick

Anonym

Jag fick frågan av en kollega en gång. Jag tittade på henne, började skratta och svarade: Jaa! Det är en rejäl matbebis! 😂 hon tittade chockat på mig och bad om ursäkt och sa att hon aldrig mer ska ställa en sån korkad fråga... 🤦🏻‍♀️😂

Svar: Såååå pinsamt!! Jag är faktiskt chockad över hur många som ställer frågan
Spiderchick

Maria

Bra skrivet. Att putmage är lika med gravid är ju ett skämt. Ändå går man runt och försöker dölja den i en åtsittande kläder för att förhindra att frågan kommer. Detta inlägg borde alla läsa.

Svar: Ja det är bisarrt faktiskt. Det säger ju att vi kvinnor endast är tillåtna att ha en mage som putar, är stor eller står ut om det finns en bebis i den. Så jävla orimligt krav
Spiderchick

Anonym

Innan syrran gjorde sin operation för att gå ner i vikt, kunde hon få frågan när hon satt på krogen med en öl i handen och gode full, oj ska du föda snart? OJ det är dags snart va? Tillslut blev hon så arg att hon bara, jag har gått över tiden en vecka och svepte en öl framför dom

Ninnie

Jag var pinsamt gammal när jag fattade att kvinnor ofta har putmage pga fler inre organ än män + längre tarm. Platt mage alltså inte standard kvinnligt attribut. Men det är ju inbyggt att skämmas för rund mage så visst har jag de känslorna ändå, tyvärr.

Kristin

Så bra skrivet!

Linda

Jag har klarat mig men många kollegor har fått frågorna helt öppet på förskolegården.
Den pinsamma tystnaden som uppstår

Teddy

Som kille har jag också reagerat på dessa frågor. I stil med "Är det inte dags för er snart.", eller "jag skulle så gärna vilja ha ett barnbarn, är det nått på gång kanske?".
Jag blir djupt påverkad av dessa frågor. Har varit tvingen att lova min respektive att inte bita ifrån, det är så många gånger som jag har varit nära att bara skrika rakt ut att "Nej, det är inget pågång! Jag kan inte få barn och det kanske skitjobbigt att få frågan hela tiden".
Samtidigt vet jag att skulle jag göra en sådan sak så har jag fullständigt skämt ut personen som sagt kommentaren...

Jag vet att det är ett sätt att på nått sätt visa intresse i en annan persons liv, men det är en så sjukt personlig fråga.

Kan vi inte bara komma överens om att ta upp detta på jobbet och med vänner och be alla att vara överens om att ALDRIG fråga. Inte ens när nån är påväg in på BB ställer man frågan, för man vet inte varför personen är där... Det kan vara för att man har ett problem.

sandra ledin

Amen!
Folk kan vara bra okänsliga ibland. Tänker extra mycke på de med IBS och andra tarmsjukdomar som blåser upp magen för dem. En vän med IBS fick frågan om att va gravid väldigt ofta och att då behöva svara att det var pga sin sjukdom knäckte henne många gånger, då hon har jätte svårt att bli gravid och kämpar med deprition pga det.

Av någon anledning så får tydligen inte kvinnor ha mage om de inte väntar smått. Vilket är skumt då vi alla har en mage och magen är inte platt. En normal mage har lite hull då vi är skapta att ha kroppsfett för att Klara kyla och skydda organ för stark värme.

Ditt inlägg var på pricken och jag förstår inte varför man inte säger ifrån om ”är du gravid eller” frågan mer öppet. En graviditet är något privat och inte andras samtals ämne.

Malin

Tack ❤️Jag och min sambo blivande man har kämpat sedan vi var 25 med att få barn och jag sa tillslut att om Inget hänt de tårar jag fyller 40 då skiter vi i det jag orkar inte längre vet inte Hur många tårar som trill at mm men nu är jag 42 och Ja jag Saknar barn det sticker jag inte under stol med. jobbigt


Svar: ledsen för din smärta <3
Spiderchick

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress