Spiderchick

Nissedörr
Jag har aktivit undvikit allt vad paketkalenderar och nissedörrar heter till mina barn under december. 
 
Jag tycker att:
 
1. Jag har redan massor att ordna med vad gäller traditioner och bak och pyssel och gran och stjärnor och stakar och ljus och tomten och hans moster.
 
2. Det är ORIMLIGT framför allt ur hållbarhetsperspektiv att ungarna ska få 24 klappar redan innan julafton. Jo jag vet, de flesta ger sina barn strumpor och hårspännen och klistermärken och suddgummin och sådant där. Men hemma hos oss skulle allt sådant genast ligga och skräpa någonstans. Ovärt och icke hållbart, med andra ord. 
 
Men. 
 
Nu kommer det ett men
 
Åttaåringen har under denna månad fått nys om konceptet Nissedörr genom kusinen och kompisar. Och plötsligt, i förrgår, önskade han sig inget mer i hela världen än att också få en Nissedörr.
 
Jag drabbades genast av extremt dåligt samvete för att jag inte redan har erbjudit detta på eget initiativ. Samtidigt som jag vet att jag inte behöver ha dåligt samvete. Men när barnet nu uttalat bad om det så kände jag att det klart att vi ska lösa en Nissedörr. Eller nej nej. Jag kände att det klart att pappan ska lösa en Nissedörr. Jag ser generellt sällan pappor lösa Nissedörrar och paketkalendrar och julbak och pyssel och myspys. Eller har jag bara missat något?
 
Min man fixar i och för sig granen och handlar alla barnens klappar. Det är han bäst på, så jag ska inte förringa hans juliga instatts, men jag kände ändå att det vore lämpligt att han höll i Nisse-busen/uppdragen. För det är ju vad konceptet Nisse gör under december, busar och ger uppdrag till barnen (exempel här). Kanske lämnar någon julklapp.
 
 
Vår nisse har smulat med bröd och mjöl utanför sin dörr. Slarver!
 
 
– Absolut, sa min man. Då fixar jag något bus. 
– Något? sa jag. 
– Ja något. 
Varje dag fram till jul gör Nissen buss. 
– Va ... Va ... Varje dag? stammade min man och såg plötsligt svettig ut. 
 
Japp. Hehe. Eller, man gör ju vad man orkar såklart. 
 
Första buset var i alla fall en väldigt eh ... Speciell målvakt i åttaåringens hockeymål. Hihihihi.
 
 
 
 
 
Nu ser både mamma och barn fram emot resterande december.
 
Sofia

Jag har tänkt en del på det där med barn och utanförskapet. Nu tillhör ju inte era barn den kategorin, men det finns ju många barn som är fattiga eller inte har föräldrar om orkar av olika anledningar. Eller som kanske inte bor med sina föräldrar och därmed inte har någon nissedörr. Jag vet att det finns många orättvisor i världen men när så många barn har nissedörr och pratar om sina bus de får, så gör det ont att tänka på de barnen som kopplar in tomten och tror att ingen vill hälsa på hos dom. Obs, mina barn har en Nisse som busar varje dag, så jag menar inget mot oss som gör såhär. Tänker bara högt :) vi kanske ska prata lite med barnen om att alla inte har möjlighet att ha en Nisse.. men så försvinner ju magin med en Nisse å andra sidan. Åh vad svårt! Vad tycker andra här?

Svar: För min del har vi pratat massor med barnen om att alla inte har samma möjligheter inför jul. Nu hjälper ju vi en familj hands on med julklappar och ska åka till dom och överlämna allt det, så mina barn förstår. Jag tänker att man 1. kan prata generellt med barnen att alla inte har samma förutsättningar och 2. kan involvera barnen att på olika sätt hjälpa de som inte har lika mycket. Eller visa uppskattning till släktingar som är ensamma eller vad som. Men vi ska ju inte plocka bort det magiska man har möjlighet att ge barnen, för den sakens skull :)
Spiderchick

Mari

Vår Nisse orkar inte göra bus varje dag...så vi har lagt det på en nivå som vi orkar med. Och barnen får ett litet paket till helgen från nissen. I lördags hade Nisse gömt lördagsgodiset så de fick gå på skattjakt.

Svar: låter vettigt! Man gör vad man orkar! Jag hade som sagt tänkt strunta i detta alls om det inte vore för att en liten gosse med tindrande ögon bad så snällt <3
Spiderchick

Anonym

Hos oss har farmors nisse på distans busat hemma hos farmor och farfar, skickat bilder och ett paket med en bok i varje advent, väldigt lagom och uppskattat av både höggravid mamma, arbetsbelastad pappa och glad 2,5-åringen.

Svar: fint <3
Spiderchick

Anonym

För det första, kul!! Och klart att alla ska pyssla och fixa inför jul! För det andra, jag tror jag har samma staket och gatlykta, om det är en tillhörande bil? Hur får ni den att stå upp??

Svar: det går typ inte haha, man får typ böja hela staketet?
Spiderchick

Anonym

Har samma staket och jag tryckte fast det med häftmassa under 😊

Svar: smart!
Spiderchick

Therese

Jag har låga ambitionsnivåer på allt vad som gäller paketkalendrar och nisse-bus, precis som du. Min 6-åring har dock precis förstått konceptet med nisse-bus och frågade häromdagen varför inte vi hade någon nisse. Jag kände också att det dåliga samvetet kröp sig fram men känner samtidigt att jag inte orkar med det, tyvärr. Så, jag sa att nissarna inte kan komma till alla barn varje år, för då måste det finnas (typ) miljarder små nissar och kommer inte nissen till oss i år kanske den gör det nästa år. Det köpte 6-åringen. Och jag köpte mig ett helt år. Då kanske nissebuset blir ännu mer uppskattat (om vi minns detta till nästa år vill säga), samtidigt har jag en 5- och en 7-åring då så kanske båda får mer glädje av busen (om vi nu minns förstås).

Svar: ☺️💓 bra svar!
Spiderchick

Anonym

Nisse kan nog inte besöka alla barn varje år heller...

Caroline

Mina barn brevväxlar med nissen. Och eftersom det är oklart långt till Nordpolen så vet man inte riktigt hur lång tid det tar innan man får svar. I brevet som väntar på de imorgon frågar nissen om de kan göra något bus med oss föräldrar. Det kan bli vad som helst.

Svar: 😆😆
Spiderchick

Astrid

Jag har själv inga barn, men tycker verkligen att en nisse låter som en mycket roligare (och mer hållbar) grej i december än paketkalender! Jag hittade en lista hos Rusta med tips på nissebus, det var många enkla! Tex att nissen har knutit ihop barnens skosnören, ställt fram apelsiner och nejlikor att pyssla med, målat mustasch på föräldrarna under natten eller gömt lördagsgodiset osv.
Jag blev nästan sugen på att skaffa en nisse till mitt hushåll som består av två vuxna heh..

Svar: ja men upplevelser är ju helt klart mer hållbara.
Spiderchick

Linda

Hej! Vad fint er Nisse har det. Vi har också Nissehus. Barnen tycker det är så roligt.

Anonym

Nissen behöver ju hjälpa tomten ett par dagar också.

Vi har paketkalender, men jag har ite ågren kring det.. ungarna är för små för krimskrams, så man måste ge typ riktiga saker!?
Nästa år ska de nog få öppna varannan iallafall..

Anonym

Själv bestämde sig detta smartskaft för att göra en paketkalender en vecka innan 1 december, då han aldrig äter chokladen. Förstår du paniken? Är fortfarande inte klar, väntar på 4 små resespel som sägs ska komma måndag, hoppas då det för har inget mellan den 14 till 21 🥺

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress