Spiderchick

I fram och i bak
Det mest lärorika med en blogg måste vara när jag skriver ett inlägg med en viss intention men så blir diskussionen en helt annan. Något som jag aldrig hade kunnat förutse! Haha! 
 
Som i inlägget här nedan, angående att sitta i fram eller i bak i bilen. 
 
Många av er har aldrig hört att man säger så. Alltså att man lägger till bokstaven "i" framför fram och bak, utan ni säger sitta fram eller sitta bak, utan ett i. Det låter som att kapa halva meningen tycker jag? En stympning! Hehe. För mig är det hela en förkortning på att sitta i framsätet eller sitta i bakstätet. Själv har jag aldrig någonsin hört eller lärt mig något annat än att jag ska pilla in ett i?
 
Några av er funderar på om det kan vara dialektalt. Kanske det? 
 
En annan mind blowing grej var för några år sedan när jag skrev imorses och flera av er reagerade. Ni hade aldrig hört någon sätta dit ett s i slutet på imorse. En person skrev (jo jag minns detta som igår) att hennes sambo som var från västergötland alltid sa imorses med ett s på slutet och vi enades om att det nog var dialektalt. En anna grej är ordet bob, även kallat snowracer i folkmun. Jag och min omgivning har alltid sagt bob om snowracer. Ni trodde jag var gääälen när jag skrev så. Jag har fått justera mig med åren. 
 
En annan gång chockerade det mig att inte alla i Svea rike har traditionen med påskbrasor. Vi firade alltid påsk med brasa när jag var liten. När jag skrev om det var ni flera som stod frågande för ni hade aldrig eldat pinnar bara för att det var en vecka med upprepning på julmat och mycket ägg.
 
Man lär sig MYCKET med en blogg. Vilket också är mycket älskvärt.
 
 
 
Man sitter i fram i bilen när man kör. Hehe. 
Anonym

När jag läste inlägget om "i fram" tog jag för givet att du skrev så lite skämtsamt för att barnen säger så. Så som barn brukar säga saker fel så det blir lite gulligt 😂

Svar: Haha NEJ 🙈
Spiderchick

Karin

Är också från skövde och säger i fram och i bak men fått mycket kommentarer om det i Göteborg där jag bor nu. Men tänker som du, en förkortning av fram-och baksätet, självklart ju:)

Svar: Pjuh tur vi är fler 😅
Spiderchick

Anonym

Fast det heter faktiskt bob! 😂 /Bestämd pitebor

Svar: Hehe tänker att ni som bor norrut med mycket snö borde ha företräde i ordfrågan 😁
Spiderchick

Jenny

Jag är från Göteborg om det nu säger något om det är dialektalt eller ej det där med i bak i fram 🙈

Jag har alltid sagt sitta fram eller sitta bak, eller möjligtvis sitta där fram och sitta där bak. Reagerade på ditt sätt att skriva men tänkte att det kanske vi i Göteborg som pratar ”konstigt” för det gör vi ju med mycket annat 😆

Svar: Haha 😆😆
Spiderchick

Jenny

Jag är från Göteborg om det nu säger något om det är dialektalt eller ej det där med i bak i fram 🙈

Jag har alltid sagt sitta fram eller sitta bak, eller möjligtvis sitta där fram och sitta där bak. Reagerade på ditt sätt att skriva men tänkte att det kanske vi i Göteborg som pratar ”konstigt” för det gör vi ju med mycket annat 😆

Wilma

Hahaha vad lustigt. Jag säger alltid "åka bak/fram"

V

I Stockholm säger vi inget av de du skrev, så jag tippar att det är dialektalt.
Men hur använder man imorses? Alltså lägger ni på ett S varje gång eller? Förvirringen 🙈

Svar: eh japp :) Imorses åt jag frukost. Eller imorses gick jag till jobbet. Eller jag vaknade kl 07 imorses ;)
Spiderchick

Martina

Jag är helt med dig på att man sitter i fram eller i bak! Hm jag kan se nu att det ser lite lustigt ut i skrift, men tycker helt klart det låter bäst när man säger det.
Fast ja, så är jag från Skövde också... :)

Svar: Är detta baserat till Skövde med omnejd?? :)
Spiderchick

Anonym

Stockholmare här o jag säger i fram/i bak 😂👍🏻

Svar: Skönt att höra!! 😆😆
Spiderchick

Julia

Hög igenkänningsfaktor på allt du säger. Men är från lidköping och numera bosatt i göteborg. Något som jag säger och får många frågor på är ”jag ska fram på stan”. Får oftast motfrågan om jag ska gå bak när jag ska hem. Så tror nog att det är dialektalt.

Svar: Haha va gulligt! Jag säger nog ”ner på stan” när jag tänker efter. Eftersom jag oftast bott ”ovanför stan” så att säga 😁
Spiderchick

Malin från Jämtland

Bob sa vi också när jag var liten. Så helt galet är det nog inte ;-).
Imorses? I fram, i bak... nä, där har du inte med mig iaf haha.

Svar: 😁👍
Spiderchick

Anonym

"I roslagsmål finns en tendens att lägga till ett i framför vissa ord" (ex. i fram och i bak). I samma uppsats hittar jag information om att det är talspråk. Det är intressant med språk :)

Svar: Aha. Ja visst är det intressant! Sverige är ju ett avlångt land så inte konstigt att vi säger olika liksom 😊
Spiderchick

Moster

Jag säger ju också i bak och i fram som du förstår. Ett annat uttryck som de påpekade för mig när jag flyttat till Småland var när jag lämnade på dagis så jag uppmanade jag dottern att gå till fönstret och vinka på mamma. Till slut var det en av personalen som frågade varför jag sa vinka på, de hade undrat det. De påstod att det heter vinka till. Jag säger fortfarande vinka på men lägger själv märke till det varje gång 🙂

Svar: Haha! 😂
Spiderchick

Anonym

Kommer från liten by i Gästrikland och där säger vi också sitta i bak/i fram, men jag tänker att det inte alls är dialektalt utan mer vad man avser när man säger ordet bak/fram. Om du menar bak som i förkortning av baksätet är det inte mer än rätt att alltid använda ordet i framför bak. Medan om man säger bak som i att ”vill du sitta där bak?” typ bakom föraren, så använder man ju inte ordet i framför bak.

Svar: Hm kanske du har rätt i 🤔 jag tänker ju att i:et känns högst rimligt! Vore intressant att fråga en språkvetare faktiskt
Spiderchick

Amanda

Jag är från Mariestad och har alltid sagt/skrivit imorses. Den första & enda som poängterar att det inte ska vara ett s i slutet är en lumpenkompis, som är från Göteborg haha! Hon stör ihjäl sig på det =)

Svar: Hehe 😁
Spiderchick

sandra ledin

Jag som bott i Sörmland från bebis ålder och upp i 30 års åldern har alltid hört ordet Bob. Var bara i reklamblad som det hete snowracer. I baksätet och i framsätet har jag också lärt mig. Är kul hur samma språk är så olika i ett litet land som Sverige :P man lär sig mycke i blogg världen.

Kamilla

Helt klart dialektalt, säkert i en liten del av Sverige, för trots att jag känner så många människor från alla möjliga ställen har jag aldrig hört någon säga i fram/i bak. Julia, Fram på stan har jag hört en person som säger, han är från Vara...

However, bob är ju mycket enklare att säga än snowracer. Såhär skriver Stiga:
"Kälke, bob, snowracer — kärt barn har många namn. Den här omtyckta kälken har funnits med ända sedan 1972 och är fortfarande en storfavorit bland både barn och vuxna."

MVH Norrlänning

Svar: 😊👍
Spiderchick

Maria

Född i Skövde. Känner igen allt du skriver. Klart man säger ibak och ifram om bilen! Likaså bob. Imorses, hanses, hennes. Gört. Hart. Harut? Tatt istället för tagit.
Minns också att vi sa grosa när vi menade att trycka ner en klasskompis ansikte i snön (att man ens roade sig så?), men ingen annanstans har jag hört folk säga grosa om det utan isf mula, sula osv.
Vi västgötar avslutar ju ofta våra meningar med att gå upp några noter med, så att det låter som man ställer en fråga fast man inte gör det. Det har folk reagerat på att jag gör där jag bor nu 😊

Jossa

Från Roslagen här, och säger i fram eller i bak. Såklart! Aldrig tänkt på att det vore konstigt :D

Marianne

Jag håller med dig i allt! Jag använder samma uttryck som du Moa men är från Lidköping. Så det är nog dialekt då.

Anonym

Grästorpare här, jag säger också i fram och i bak, tycker helt klart det låter bäst! Numera bor jag i Göteborg och här har flera ställt sig frågande till min användning av ordet la. Till exempel "det går la bra" istället för "det går väl bra". Jag tänker att det är dialektalt. Ni säger la så i Skövde med? 😆

Svar: Ja helt klart! 😊👍
Spiderchick

Anonym

Det heter bob!!!!! Och man sitter fram eller bak i bilen.Mvh, Norrbottens inland

Stina

Jag håller med dig om allt, men är uppvuxen i Götene (liten ort mellan Skövde och Lidköping för de som inte vet). Där sa man inte ens fram på stan utan bara "jag ska fram" när man skulle in till "centrum".

Svar: haha! så älskvärt :)
Spiderchick

Hanna

Jag är från Falköping, men har bott i Göteborg de senaste fem åren. Jag är också van vid alla de formuleringarna som du skriver att du använder. Vet inte hur många gånger jag och syrran har bråkat om vem som ska sitta ”i fram” 😂😂😂 Får alltid höra att jag pratar sån härlig och glad västgötska, och oftast tror folk att jag är från Skövde. Då brukar jag säga, ”Nästan! Du får ett halvt poäng” 😉

Svar: hehe, så härligt att folk blir glada :)
Spiderchick

Jeanette

Från Lidköping och känner igen mig i allt 😊 Bor i Göteborg och här vet de inte vad slanggurka är 😅

Svar: haha :)
Spiderchick

Anonym

Min svärfamilj säger "stänga på". Jag får tilt i hjärnan varenda gång. Jag vill bara vråla "SÄTTA PÅ OCH STÄNGA AAAAAV!!"
Tur vi inte ses så ofta, så jag faktiskt kan hålla snattran. 🤦‍♀️

Svar: 😂
Spiderchick

Fia

Jag säger som du!

Anonym

Bob säger vi i Piteå med, alltså Norrbotten

Anonym

Jag är från Trollhättan och min man från Karlstad. Klart man säger i morses, man säger ju i förmiddagS och i eftermiddagS?! 😜 jag trodde på riktigt att det faktiskt hette i morses fram till jag träffade min man i Karlstad och han skrattade åt mig 😅 men vi har å andra sidan rätt mycket som skiljer våra dialekter åt!

Svar: Ja det har du rätt i att man säger! Då är ju imorses väldigt logiskt! 😊
Spiderchick

Matilda

Helt självklart för mig att säga i fram och i bak. Men mina tonårsbarn såg ut som fågelholkar när jag testade på dem. Vi har uppenbarligen åkt för lite bil. De hade väldigt roligt åt mig och nu går de runt och säger saker som: "Jag ska gå och lägga mig i ner."

Svar: haha va? Så kan man ju inte säga? Där emot i fram och i bak är högst rimligt ;)
Spiderchick

Cassandra

Jag har en kompis som säger i kvar. Som 'jag är i kvar på skolan'. Han är norrlänning. Norrlänningar tenderar också att säga bob om snowracer. Du kanske är en hemlig norrlänning?

Matilda

Min mamma som var från Gästrikland sa "min en kusin" istället för "en av mina kusiner. Det kan man tydligen inte säga har jag fått lära mig i vuxen ålder;) (Jag bor i Stockholm.)

Svar: hehe :) Nä det låter lite... konstigt? :)
Spiderchick

E

Jag är från Skövde och säger också i fram eller i bak. ;-) Och självklart känner jag igen ordet bob! Så roligt ord. Frågade min partner, som är från Stockholm, om hur han säger och i fram och i bak hade han aldrig hört (och tyckte det lät konstigt, ha ha). Bob hade han däremot hört en och annan gång. :-) Imorses har jag dock aldrig sagt! Hm...

Lovisa

Rattkälke säger vi! Till Bob alltså. Hört Bob också men ALDRIG hört snowracer.

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress